Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Portal d'Entitats i Voluntariat

Les entitats participants del projecte ‘El Teu Barri’ conclouen la importància de tenir un teixit d’entitats veïnals fort i vertebrat

El programa ‘El teu Barri’, impulsat per la regidoria de Participació i Transparència de l’Ajuntament de Sitges, es va posar en marxa el 7 de juny i ha finalitzat el 24 de novembre. Es tracta d’una prova pilot amb 3 entitats de Sitges.

El projecte ‘El teu barri’, impulsat per la regidoria de Participació i Transparència de l’Ajuntament de Sitges, ha finalitzat amb una valoració positiva. Tant el departament com les tres associacions veïnals que han participat en aquesta prova pilot (Montgavina, Vinyet i Quint Mar) destaquen l’assoliment dels objectius marcats perquè les entitats s’han enfortit, han teixit aliances amb altres associacions, han fet treball en xarxa i han millorat la participació interna.

Les associacions participants han extret com a principal conclusió la importància cabdal de tenir un teixit d’entitats veïnals fort i vertebrat en l’àmbit territorial. A més, les entitats veïnals han tingut i tenen un paper rellevant en la millora dels seus barris, en la dinamització comunitària i en la creació de vincles entre el veïnat. També asseguren que l’impacte és major quan la participació de les veïnes i els veïns és activa. 

La regidoria de Participació i Transparència estudiarà i valorarà en els propers mesos com evolucionen les entitats per plantejar-se un nou projecte d’El Teu Barri’. La regidora de Participació i Transparència, Elisabeth Pérez, assegura que “es tracta d’una prova pilot que buscava enfortir les associacions veïnals. Es va plantejar com un vestit a mida per a cada associació perquè enteníem que cada una tenia necessitats diferents. Aquesta orientació ha estat molt ben rebuda per les persones participants que han pogut posar en marxa estratègies per aconseguir els seus objectius. Un altre benefici que s’ha aconseguit és establir una xarxa de coneixement i suport mutu entre entitats”. Elisabeth Pérez afegeix que “estem molt agraïdes a l’esforç que han dedicat les entitats a aquest projecte inèdit, però que ha aconseguit el que buscàvem”.

 

Com ha funcionat el programa ‘El Teu Barri’?

‘El Teu Barri’ és una prova pilot que ha comptat amb la participació d’associacions de veïns dels barris de Montgavina, Vinyet i Quint Mar per compartir coneixements; impulsar accions concretes per la millora de la participació, i dissenyar un full de ruta per resoldre a les necessitats existents. Per dur a terme aquest treball, s’ha comptat amb un equip d’experts que les han acompanyat durant el procés.

 

El programa ‘El teu Barri’ es va posar en marxa el 7 de juny i ha finalitzat el 24 de novembre. El programa ha inclòs 6 trobades, 3 de les quals eren conjuntes i 3 eren de treball individual amb cadascun dels barris. Al juny passat es van fer 2 sessions presencials de treball i debat entre les persones participants. La primera trobada va servir per  reflexionar i debatre sobre la importància de fer una dinamització adequada de la base social i l’entorn comunitari en les associacions als barris. I la segona reunió, celebrada també al mes de juny, va servir per iniciar el treball de manera individual amb cada barri per començar a definir el full de ruta i els objectius a assolir.

Durant el mes de juliol es van fer trobades individuals amb cada barri, per seguir definint i treballant en els objectius marcats, i el mes d’octubre passat es van realitzar les darreres sessions individuals per finalitzar les feines pendents. El 22 d’octubre a l’ermita del Vinyet va tenir lloc una trobada oberta a tot el veïnat del barri del Vinyet que va permetre donar a conèixer les conèixer les tasques de l’associació de veïns i,  alhora,  debatre i recollir propostes i suggeriments de millora per al barri. Aquesta jornada va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; la regidora de Participació i Transparència, Elisabeth Pérez, i el regidor de Serveis Urbans, Jaume Monasterio, per tal de contribuir a fer visible el paper de l’Associació de Veïns com a referent veïnal.

En el cas de Montgavina i El Vinyet han treballat un projecte orientat a impulsar la col·laboració i la participació de les veïns i els veïnes del barri amb les seves entitats de referència. En canvi, els representants de l’associació de Quint Mar s'han centrat en identificar millores per reforçar el seu funcionament intern i han explorar mecanismes de comunicació per enfortir la base de l’entitat, les relacions amb altres entitats i les administracions públiques.

El projecte s’ha tancat el 24 de novembre amb una darrera trobada conjunta de les associacions participants per compartir l’experiència, presentar la feina i fer una valoració del programa. En aquesta última sessió, també es va comptar amb la participació del veïnat de Cases Noves perquè es plantegen posar en marxa una associació.