Consum responsable
DESTACAT A UN SOL CLIC!
Com reclamar les despeses hipotecàries
Si vau signar o vau cancel·lar una hipoteca abans del juny del 2019 i vau pagar les despeses de gestoria, notaria, registre, taxació i comissió d’obertura, podeu reclamar el retorn d'aquestes quanties.
Cita prèvia amb l'OMIC
Fes clic a www.sitges.cat/citaprevia
També al 93 894 40 61 / 93 811 48 04
Per correu a omic@sitges.cat
NOTÍCIES
L'OMIC ha dut a terme 742 gestions en matèria de consum durant el 2024
23/01/25 - Del total de les consultes de consum, 518, s'han iniciat 224 expedients administratius per resoldre queixes, reclamacions o denúncies.
S'organitza un taller per entendre la factura de l'aigua adreçat a la gent gran
07/06/24 - Les persones que assisteixin a la xerrada podran conèixer consells per estalviar aigua i resoldre dubtes sobre la factura. Les inscripcions es poden fer a omic@sitges.cat.
>Llegir més
Com resoldre un conflicte de consum a través de la mediació o l’arbitratge
07/05/24 - Durant el 2023, es van fer un total de 197 mediacions, de les quals 116 van obtenir un acord favorable per a ambdues parts.
>Llegir més
Com actuar davant la manca de recepció de les factures de subministrament d’energia
22/04/24 - Quan no es reben les factures o es reben en un període superior a un any, la companyia no podrà exigir el pagament d’aquestes.Quan no es reben les factures o es reben en un període superior a un any, la companyia no podrà exigir el pagament d’aquestes.
ACTIVITATS REALITZADES
Xerrada sobre els requisits mínims exigibles als establiments comercials
19/04/2024 - L’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor, conjuntament amb la Diputació de Barcelona, va dur a terme aquesta xerrada, adreçada a persones consumidores i responsables d’establiments. Una tècnica del servei de consum de la Diputació de Barcelona va informar a les assistents sobre les informacions bàsiques que els comerciants estan obligats a oferir als consumidors.
Aquesta informació implica tenir a disposició de les persones consumidores els fulls oficials de reclamació/queixa/denúncia, mostrar l’horari comercial i els preus de venda, el lliurament de tiquet o factura, informar mitjançant cartells de la possibilitat de pagar o no amb targeta electrònica, i respectar els drets lingüístics del consumidor, és a dir, que pugui ser atès tant en català com en castellà. Les participants van poder resoldre, a més, tots els seus dubtes sobre la matèria.
ESPAI OMIC A RÀDIO MARICEL
Tenim un espai mensual als matins de Ràdio Maricel per tractar temes de consum. Si vols escoltar-nos, ho pots fer en aquest enllaç:
> Tot el que necessites saber com a comerciant i com a persona consumidora
TEMES D'INTERÈS I RECURSOS
El sector de la restauració és clau en la vida diària de la ciutadania, ja sigui en moments d’oci, trobades socials o experiències gastronòmiques. A més, juga un paper destacat en la projecció turística del municipi. Per garantir una atenció justa, clara i transparent, és fonamental conèixer els drets de les persones consumidores.
A continuació, es presenten els requisits bàsics en matèria de consum que bars i restaurants han de complir.
PREUS
- Els preus es poden fixar lliurament però s’han de mostrar sempre a les persones consumidores.
- Els restaurants han d’exhibir la llista de preus a l’interior i a l’exterior del local. Els bars només han d’exhibir els preus a l’interior.
- Els preus han d’indicar l’import total a satisfer, inclosos els impostos. No s’admet la nota informativa “IVA no inclòs”.
- En el cas que es cobri un preu diferent en funció del lloc on se serveix (barra, terrassa, etc) s’haurà d’informar clarament del preu complet per a cada opció. D’aquesta manera, s’assegura que la persona consumidora prengui una decisió ben informada.
- Els establiments no poden cobrar conceptes com ara coberts o taula, així com tampoc per serveis no sol·licitats expressament per la persona consumidora.
- Els responsables dels establiments poden fixar les condicions d'ús dels seus locals, com per exemple les limitacions en el temps d'estada, sempre que estiguin correctament informades i de manera visible per a les persones consumidores abans de fer-hi qualsevol reserva o consumició.
- Les propines són completament voluntàries, per tant, els establiments s’han d’abstenir d’incloure en el tiquets de caixa missatges que puguin fer creure als consumidors que hi estan obligats. La inclusió de propina obligatòria es considera una pràctica abusiva
- Els restaurants i els restaurants-bar estan obligats a lliurar una factura als seus clients, on s’especifiqui clarament els diferents conceptes per separat. Els bars només estan obligats a lliurar un tiquet.
MENÚS
- Encara que no és obligatori oferir menús, si es fa, els establiments han d’informar del preu global i si inclouen elements com la beguda o les postres.
- Si es demana un menú, caldrà pagar el preu complet encara que es renunciï a algun plat, llevat que s’ofereixin alternatives com el mig menú.
- Si el consumidor renuncia a un dels components del menú, l’establiment no està obligat a descomptar-lo del preu.
HORARI COMERCIAL
- Cal exhibir l’horari d’ obertura al públic. Aquesta informació ha de ser visible des de l’exterior, fins i tot quan l’establiment està tancat.
PAGAMENT EN EFECTIU O TARGETA
- S’ha de poder pagar sempre en efectiu.
- No és obligatòria l’acceptació de pagaments amb targeta; en el cas que l’establiment no disposi de datàfon, cal que ho informi de manera clara.
FACTURA O TIQUET
- Els establiments de restauració han de lliurar factura o tiquet de caixa.
- S’han de fer constar els diferents conceptes amb els respectius preus per separat, de forma desglossada i amb la inclusió dels impostos aplicables.
- En les factures o tiquets de menús s’han de consignar únicament la seva identificació i el seu preu global sense necessitat de desglossar cada concepte del menú ni els seu import.
CARTES DE MENJARS I BEGUDES
- Les cartes de menjars i begudes amb els preus corresponents s’han de poder oferir en suport físic ( carta, rètol o fullet). Els codis QR poden ser un suport informatiu, però no l’únic, i s’han de facilitar a la persona consumidora abans de fer la consumició.
- Les cartes han d’estar a disposició de la clientela almenys en català i castellà; de la mateixa manera, els consumidors poden sol·licitar tant en català com en castellà qualsevol altre document relacionat amb el servei prestat, garantint així els seus drets lingüístics.
- IMPORTANT: Des del 2022, la llei obliga els bars i restaurants a oferir aigua de l’aixeta de manera gratuïta, amb l’objectiu de reduir l’ús d’envasos d’un sol ús i promoure l’accés a l’aigua potable.
FULLS OFICIALS DE QUEIXA, RECLAMACIÓ I DENÚNCIA
- Cal disposar de fulls oficials de queixa, reclamació i denúncia a disposició de les persones consumidores i usuàries.
- És obligatori anunciar de manera permanent que es disposa d’aquests fulls mitjançant un cartell col·locat en un lloc visible.
DRETS LINGÜÍSTICS
- Les persones consumidores i usuàries tenen dret a ser ateses en la llengua que escullin, tant en català com en castellà; de la mateixa manera, els restauradors han de poder atendre en qualsevol d’aquestes dues llengües oficials a Catalunya.
AL·LÈRGENS
- Els establiments de restauració han de proporcionar informació sobre els aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies.
- Aquesta informació es pot proporcionar de forma oral, però sempre s’ha de disposar d’ella de manera escrita o en suport digital, com per exemple amb la retolació de cartells, plafons o rètols col·locats en l’establiment i que siguin perceptibles per a les persones consumidores, a les cartes, pissarres o al web, si l’establiment en té.
- A la carta o menú es pot oferir informació sobre els productes o substàncies que poden produir al·lèrgies o intoleràncies.
- La informació ha d’estar a disposició de les persones consumidores que la sol·licitin, de les autoritats de control i del personal de l’establiment. Aquest últim, no pot al·legar en cap cas que desconeix els productes que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies.
CONDICIONS D'ÚS
- Els responsables dels establiments de restauració poden fixar les condicions d'ús dels seus locals, com per exemple les limitacions en el temps d'estada, sempre que estiguin correctament informades abans de fer-hi qualsevol reserva o consumició.
- Els serveis no sol·licitats no es poden cobrar; per exemple, si l’establiment ofereix una tapa no demanada pel client, aquesta no es pot fer pagar. Tampoc es poden cobrar conceptes com reserva, coberts, taula o propina.
Aquesta guia té com a objectiu garantir una experiència de consum justa i respectuosa per a tothom. Per a qualsevol dubte o reclamació, consultar els canals oficials de consum de l'Ajuntament de Sitges.
Oficina Municipal d'Informació aI Consumidor
Carrer Gabriel Pallarès i Roig, 12
93 894 40 61 · 93 811 48 04
omic@sitges.cat · www.sitges.cat/omic
Atencions presencials amb cita prèvia:
Oficina d’Atenció al Ciutadà ( OAC)
Carrer Nou, 12
Dimecres de 9 a 13:30 h / Divendres de 9 a 13:30 h (quinzenalment) / Dijous de 16 a 18 h (quinzenalment)