Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Avui entra en vigor la prohibició de fer foc al bosc

Fins al 15 d’octubre no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització.

L’Ajuntament de Sitges manté la línia de conscienciar la població sobre les mesures impulsades per la Generalitat de Catalunya per prevenir incendis i recorda la prohibició de no fer foc al bosc. La mesura comença a partir d’aquest dilluns, 15 de març i es manté fins al 15 d’octubre. El regidor de Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica, Xavier Roig, assegura que “durant els mesos que tenim per endavant és molt important la conscienciació i la responsabilitat per prevenir i reduir el risc d’incendis, entre totes i tots hem de tenir cura dels nostres espais naturals, ja que són bàsics per cuidar la nostra salut i la del planeta”.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha informat un any més d’aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, amb l’objectiu d’establir les mesures necessàries per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat. A les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataespurnes.

Es podrà sol·licitar una autorització de manera extraordinària al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d’incendi forestal.

 

Mesures per prevenir incendis forestals

  • No es poden cremar restes de poda (rostolls, marges) i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d'esbarjo.
  • Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.
  • Queda prohibit llençar objectes encesos.
  • Tampoc es poden abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
  • Queda prohibit llançar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • Queda prohibida la utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

 

L’any 2020, un dels millors anys de la història en baix nombre d’incendis forestals i hectàrees forestals cremades 

L’any 2020 ha estat un any amb molt pocs incendis i hectàrees forestals cremades a Catalunya. Alhora és el millor en dècades en baix nombre d’incendis originats.

En total, l’any 2020 va haver a Catalunya 289 incendis forestals, que van cremar 209 hectàrees totals. L’incendi més significatiu va ser el 17 d’octubre a les Avellanes i Santa Linya (la Noguera) que va cremar 30,9 hectàrees forestals.

Del total dels incendis de l’any 2020, 63 han estat intencionats (i això representa un 21.8%) i 29 han estat a causa de les línies elèctriques (i suposen un 10% del total).

Des de l’1 de gener d’aquest 2021 fins avui hi ha hagut 44 incendis forestals, que han cremat unes 21 hectàrees (dades provisionals).