Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ban de Santa Tecla

Ban de l'Alcaldessa de Sitges amb motiu de Santa Tecla

La Festa Major continua per Santa Tecla. A Sitges, la completem celebrant la nostra compatrona en un mes de setembre que sempre ens aporta sensacions diferents a Sant Bartomeu. El dia ja s’escurça, la calor minva i els visitants ja no són els de l’agost. Amb tot, les sitgetanes i els sitgetans gaudim tant de Santa Tecla com de Sant Bartomeu.

La nostra Santa Tecla, a més, té un component familiar fonamental, amb la participació dels infants a les concentracions, exhibicions i a la matinal. El futur està a les seves mans, però Santa Tecla ens dóna l’oportunitat de modelar conjuntament aquest futur. Són dies de treball familiar i amb les colles per tal de crear o arreglar aquell drac, aquells gegants o aquella àliga de casa. Són també setmanes de transmissió de coneixements entre els integrants adults dels balls populars i el seu planter. És entre totes les persones que hem viscut i que vivim la Festa Major que aconseguim transmetre-la a les següents generacions, amb devoció i respecte però també amb alegria i entusiasme.

Com a part de la Festa Major, per Santa Tecla també haurem de fer lluir la celebració com cal i com ens reconeix la Generalitat de Catalunya amb el títol de Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Tornarem a viure aquest final d’estiu i aquesta entrada a la tardor als carrers, amb música, amb balls, amb foc i amb l’esperit cívic de comunitat que ens fa ser qui som.

El 23 de setembre és la diada de Santa Tecla, i per tant és festa local. Per aquest motiu, us recomanem que els establiments i comerços estiguin tancats.

A la Festa Major de Santa Tecla, la pirotècnia és un element molt present. Es farà ús de pirotècnia a la Nit de Foc, el dissabte 16; el diumenge 17 a la tarda, en les concentracions, cercaviles i mostres de dracs i diables infantils, i també els dies 22 i 23 de setembre, en les processons i en la matinal. Demanem prudència, que us protegiu si hi assistiu com a públic i que protegiu, especialment, la gent gran, els nadons, les persones amb discapacitat, i les mascotes.

Cal garantir la seguretat dels béns durant els recorreguts i és important evitar el mobiliari enmig de la via pública (taules, cadires i tendals), la roba estesa a l’exterior i altres elements que es puguin cremar. Es recomana protegir els vidres de botigues i domicilis particulars amb material adequat i es prohibeix l’estacionament de vehicles en els recorreguts senyalitzats.

Santa Tecla també és temps de visibilitzar la dona. És per això que em fa molta il·lusió donar l’enhorabona a la pendonista, Carmen Escolano Ávila, i també a l’autora del cartell, la jove Lucía López Soliz. Totes dues viuran uns dies molt especials i un reconeixement que es mereixen i que hem de fer extensiu a la Colla Jove de Castellers de Sitges, que dispararà els 21 morterets per celebrar els seus primers 30 anys d’història.

També hem de ser conscients i agrair la feina de la Comissió de Festa Major, unes persones que esmercen tota la seva energia perquè puguem gaudir de la festa. Igualment, cal ser conscients que per viure amb respecte Santa Tecla hem de garantir que Sitges és un espai segur i lliure de violències masclistes i lgtbifòbiques.

Santa Tecla ja és aquí. Vivim-la com sabem fer-ho i completem aquesta gran Festa Major del 2023.

 

Gloriosa Santa Tecla
que de Sitges n’és patrona.
Visca la Festa Major!

 

Aurora Carbonell i Abella
Alcaldessa de Sitges