Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comencen els treballs per a l’aportació de sorra a dues platges de Sitges

Els treballs s’inicien a la platja del Garraf i tindran una durada d’entre vuit i deu dies. Quan finalitzin les tasques en aquesta platja, l’aportació de sorra continuarà a la platja de Sant Sebastià.

El Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de la Demarcació de Costes, ha iniciat els treballs per portar sorra a la platja del Garraf. L’actuació es porta a terme per pal·liar la regressió ocasionada pel temporal Nelson el mes de març.

La platja de les casetes del Garraf rep la sorra del Port del Garraf, on es fa un dragatge d'uns 20.000 m³ de la bocana i el canal d'accés del port. Les operacions de dragatge s’efectuen mitjançant una draga-gànguil amb sistema de succió en marxa i el material extret és el que s’aporta a la platja mitjançant una canonada. Les feines s’allargaran durant uns 8 o 10 dies i, es faran aproximadament entre les vuit del matí i les sis de la tarda. La part de la platja on s’hi està treballant romandrà tancada al públic, tot i que la part de Llevant (on està ubicada la guingueta) restarà oberta, ja que en aquesta zona no s’ha d’actuar. Quan finalitzin els treballs a la platja del Garraf, s’iniciarà l’aportació de sorra a la platja de Sant Sebastià que en aquest cas vindrà del port d’Aiguadolç, on també es farà un dragatge de 20.000 m3.

El Ministeri porta a terme aquesta actuació a les dues platges on ha considerat que hi ha un major dèficit de sorra. L’acció forma part de l’actuació d'emergència de la Demarcació a una sèrie de platges de tot el litoral. En aquest sentit, es farà també un dragatge -d'un màxim de 20.000 m³- a la bocana i canal d'accés del port de Vallcarca, per aportar sorra a la platja del Far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú i a la platja Llarga de Cubelles.

Totes aquestes actuacions disposen de la documentació administrativa necessària per a la seva autorització, entre la qual destaca l’informe de compatibilitat amb l’estratègia marina de la Demarcació Marina Levantino-Balear. Aquest informe estudia les afectacions que poden tenir els treballs en el fons marí, amb l’objectiu de protegir el medi i les espècies marines. El Ministeri ha emès l’informe en sentit favorable i complint un seguit de condicions per preservar el medi ambient. L’informe conclou que les zones de dragatge i aportació de sediments proposades no es troben dins de cap espai protegit.

 

Situació actual de les platges

La regressió de les platges i el retrocés de la línia de costa a Sitges i, en general, a tot el litoral, és un fet que s'ha accentuat en els últims anys a causa, principalment, del canvi climàtic. En aquest sentit, el 2022 l'Ajuntament de Sitges i la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral de la Generalitat, van aprovar un nou Pla de distribució dels usos i serveis de temporada per tal d'adaptar-se a la realitat de les platges. El Pla és vigent fins al 2026.

Aquesta temporada de 2024 ha vingut marcada per l'afectació del temporal Nelson de finals de març, just a l'inici de la temporada de platges. No obstant això, les platges de Sitges s’han anat recuperant de forma progressiva. En el cas de la platja de Balmins, per exemple, hi ha hagut una millora de les condicions durant el mes de maig que ha permès la instal·lació dels serveis d'aquesta platja a principis de juny.