Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

COMUNICAT DE PREMSA

Davant l’anunci del Gremi d’Hostaleria de Sitges (GHS), l’Associació Turística de Serveis de Platges de Sitges (ATSPS) i l’Associació Sitges Comerç per deixar de participar al Pacte local per a la recuperació socioeconòmica de Sitges, el Govern municipal (ERC, PSC, SGI, GS i El Margalló) vol manifestar el següent:
  • Que lamenta profundament la decisió de deixar de formar part del Pacte ja que s’ha pres sense interlocució ni mediació. El Govern Municipal considera que el sector públic i privat han de seguir treballant en col·laboració amb la voluntat activa de millorar Sitges. El teixit empresarial local en general, i el sector turístic en concret, són alguns dels beneficiaris d’aquest Pacte, com també la ciutadania, especialment la més afectada per la crisi provocada per la Covid-19.
  • El Pacte és una estratègia pensada per millorar les febleses i consolidar les fortaleses del municipi, per potenciar els sectors econòmics i sense deixar a ningú enrere, amb una mirada de futur i prosperitat creada de la participació de tot l'ecosistema local.
  • El procés de recollida de propostes i suggeriments de tots els agents implicats finalitzarà a finals d’estiu amb la signatura del Pacte. Mentrestant, el Govern Municipal vol remarcar que s’han desenvolupat diferents accions per pal·liar de forma immediata els efectes de la Covid-19, a partir de reunions setmanals mantingudes amb el sector turístic. Entre les accions que s’han fet fins ara, hi ha els permisos especials de terrasses; ajudes econòmiques a empresaris, autònoms i emprenedors; la col·laboració en la gestió de l’oci nocturn; formació higiènic-sanitària contra el virus, o el llançament de campanyes publicitàries per captar el turisme de proximitat, entre d’altres.

Sobre els punts reclamats per les tres associacions (Platges, Habitatges d’Ús Turístic (HUT), Top Manta i esdeveniments culturals) en els que es qualifiquen segons el comunicat com “els principals problemes per una més ràpida recuperació”, el Govern Municipal recorda que són fenòmens que venen reproduint-se de fa molts anys i per tant, no són una novetat del 2020.

L’Ajuntament ha donat resposta a totes les peticions de l’ATSPS però manté el seu compromís per trobar solucions alternatives a la draga per pal·liar la manca de sorra causada a tres platges per les dinàmiques del propi litoral o bé pels temporals. Aquesta temporada s’ha recuperat sorra amb maquinària retroexcavadora i, juntament amb la Universitat de Barcelona es treballa per trobar solucions alternatives. El Govern està d’acord en què cal un projecte definitiu i entén que els concessionaris de les platges vulguin tenir el seu entorn de treball en les millors condicions, per aquesta raó s’han pres nombroses mesures per millorar les platges, i no només la sorra sinó també el mar.

Pel que fa a l’allotjament turístic il·legal, enguany s’ha imposat la primera sanció a un HUT sense llicència per valor de 21.000 euros. Properament, es comunicaran noves sancions en aquest sentit.

Sobre el fenomen de la venda ambulant irregular, el Govern aposta sempre per un pla integral, que contempli accions punitives, preventives i programes d’inserció sociolaboral. Pel que fa al comerç local, des del Govern s’ha acompanyat els comerciants fins al naixement de la nova associació Sitges Comerç, i se l’ha dotada d’una subvenció per a la seva creació i posada en funcionament. En aquest àmbit, es treballa en iniciatives dinamitzadores i a l’entorn d’altres problemàtiques com l’elevat preu dels lloguers comercials, que provoquen una gran rotació, o la venda per internet.

L’aposta per la cultura és evident i ferma per a aquest Govern. No obstant, festivals musicals que s’havien celebrat en els darrers anys aquest 2020 no s’han pogut dur a terme davant la complexitat de desenvolupar actes d’aquestes característiques en l’actual context sanitari.

L’Ajuntament treballa per afavorir el sector turístic, el motor econòmic principal de la vila. Però estem davant una situació totalment atípica marcada per una crisi sanitària on cal prendre mesures per evitar possibles rebrots. A Sitges, els índexs epidemiològics han estat per sota de la mitjana catalana, i d’això ens hem d’alegrar.

Per tot l’exposat, és voluntat del Govern emplaçar a les tres associacions a seguir treballant de forma conjunta en el pacte que, per davant de tot, vol dibuixar possibles escenaris de futur. L’objectiu és arribar a propostes de consens perquè com es manifesta al comunicat en el que l’ATSPS, el GHS i Sitges Comerç anuncien el seu abandonament, és moment de “generar idees, sinèrgies i més col·laboracions que mai”. Tot plegat sense perdre de vista altres accions a curt termini que puguin ser afavoridores per al conjunt del sector turístic i la ciutadania de Sitges.

No ens podem aturar i, avui 30 de juliol, tindrà lloc la II Cimera del Pacte, que ens aproparà més als nostres objectius per un Sitges millor, segur, eficient, eficaç i preparat per abordar la crisi de la Covid-19 i qualsevol altre que pugui esdevenir en el futur.