Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El cementiri de Les Pruelles guanya el premi de Millor iniciativa mediambiental 2023

Aquest espai funerari ha creat diverses zones per combinar els enterraments amb el medi ambient. El 90% del seu consum es genera amb plaques solars.

El cementiri municipal de Les Pruelles ha guanyat la 8ena edició del Concurs de cementiris d’Espanya en la categoria de Millor Iniciativa mediambiental del 2023, atorgat per la revista Adiós Cultura. Les Pruelles és un servei municipal que gestiona l’empresa Àltima, que ha recollit el premi avui al migdia a Madrid. El jurat dels guardons ha volgut destacar del cementiri de Les Pruelles totes aquelles tasques de millora, innovació i de respecte a la natura que s’hi han dut a terme i que el fan un espai únic i singular entre la resta de cementiris de tot l’estat.

Al llarg del 2023, el cementiri de Les Pruelles ha instal·lat 94 plaques fotovoltaiques, cosa que suposa un estalvi energètic de més del 90% del seu consum. Amb aquestes plaques s’ha evitat l’emissió de gairebé 30 tones de CO2 i s’ha generat més de 66 Mwh d’energia verda.

El 2023 es va crear el Jardí de l’anhel, un espai per a les persones que han perdut un fill o filla durant la gestació, el part o pocs dies després d'haver nascut. Aquesta nova zona destinada al dol perinatal, i respectuós amb el medi ambient, permet donar un lloc adequat perquè les persones que han passat per aquesta experiència puguin completar el seu dol particular. L'espai, situat a prop de l'entrada principal del cementiri i envoltat de vegetació, conté un camí sinuós al voltant del qual les famílies que ho desitgen poden col·locar petites estrelles de colors elaborades artesanalment a base d'àrids i cendres.

A l’espai Ametllers hi ha 25 ametllers on, al voltant de cada arbre, s’hi poden enterrar fins a 5 urnes biodegradables amb les cendres dels éssers estimats i col·locar-hi una placa que identifica el nom dels familiars difunts. En la mateixa línia, el Jardí de les roselles és una zona de jardí que permet enterrar una urna biodegradable, sobre la qual es col·loca una rosella de porcellana. Així, es conforma un camp de roselles a manera de memorial, que compta amb un espai on es graven les dades del difunt. Finalment, existeix la possibilitat de l’urna pluvial. Aquest sistema permet optar per una sepultura a través d'una urna pluvial, fabricada en bronze i que permet fins a dues inhumacions de cendres alhora. Les cendres que conté l'urna s'aniran dipositant a terra gràcies a l'acció de l'aigua. A més del simbolisme i l’emotivitat de la iniciativa, aquesta opció té l'avantatge que també és possible gravar les dades del difunt en una placa memorial propera.

La gestió del cementiri municipal de Les Pruelles també té en funcionament altres iniciatives mediambientals, com l’ús de vehicles elèctrics en el 50% de la seva flota i amb la voluntat d’anar incrementant aquest percentatge. Finalment, en l’àmbit de les tradicionals ofrenes florals, s’ofereix el servei Planta viva, que potencia l'ús de la flor viva i de proximitat per disminuir l'ús de flora tallada importada i contribuir a la reducció de la petjada de carboni i a la disminució de les minves de flor natural.