Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Govern Municipal aprova per unanimitat el Pla Municipal de Control i Gestió Ètic de Colònies Urbanes Felines

El Ple també aprova la pròrroga del contracte amb l’empresa que presta el servei de neteja viària, recollida de residus i gestió de la deixalleria al municipi.

El Ple del mes de novembre, celebrat aquest dimecres, ha començat amb la presa de possessió del nou regidor del grup municipal Guanyem Sitges, Josep Maria Tubau, en substitució de Lorena Lucas, que va renunciar a l’acta de regidora per motius personals durant el ple d’octubre. Seguidament, diferents representants dels grups municipals han fet la lectura del Manifest del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

El Ple ha aprovat per unanimitat el Pla Municipal de Control i Gestió Ètic de Colònies Urbanes Felines. El pla té l’objectiu de regular les colònies felines existents al municipi i evitar el seu creixement descontrolat. Actualment, a Sitges hi ha detectades 53 colònies i 956 gats. Disposar d’un Protocol de colònies felines esdevé obligatori per complir amb la nova normativa, la Llei 7/2023 de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals.

Amb aquest pla de gestió, l’Ajuntament vol procurar el benestar dels gats a la vila, fomentant les adopcions, i vetllar per la salut pública. Per assolir aquesta fita es farà servir el mètode C.E.R. (captura, esterilització i retorn). Tot això, comptant amb la col·laboració ciutadana i d'entitats de protecció animal, com a actors plenament implicats en el model de gestió. El document dona també a l’Ajuntament la potestat de realitzar inspeccions de les colònies felines, podent adoptar les mesures correctores en cas que sigui necessari.

Tots els partits han votat a favor i han aprofitat, a més, per agrair el compromís i la tasca duta a terme pel ja exregidor de Manteniment de Platges, Salut Pública i Benestar Animal, Ignasi Rubí, que ha viscut el seu últim Ple com a membre de l’equip de govern, però es manté coma regidor a l’oposició al Consistori. L’alcaldessa Aurora Carbonell ha “agraït també la tasca del regidor sobretot en un àmbit, com és el de la Salut Pública i el Benestar dels Animals, que ens preocupa molt”.

 

Pròrroga del contracte a l’empresa de neteja viària

D’altra banda, el Ple ha aprovat la pròrroga del contracte per a la prestació del servei de neteja viària, recollida de residus i gestió de la deixalleria al municipi.

La regidora d’Imatge i Via Pública, Cristina Guiu, ha explicat que “s’ha hagut de fer aquest tràmit com a conseqüència d’una errada tècnica. La responsabilitat és meva, no la traspasso a ningú. La complexitat del nou contracte ens ha fet distorsionar el procés. Però el que cal és garantir la prestació del servei d’un àmbit que és absolutament fonamental per a Sitges”.

La proposta s’ha aprovat amb 10 vots a favor (d’ERC, Sitges - GI, Verds En Comú Podem Sitges i Fets per Sitges), 4 vots en contra (Junts per Sitges), i 7 abstencions (PSC-El Margalló, PP, Vox i Guanyem Sitges). 

 

Intervencions dels grups municipals

Portaveu del PP, Eva García: “Volem conèixer les raons perquè no s'ha fet la pròrroga correcta del contracte. Són 6,6M€ i és greu descuidar-se de fer aquesta contractació correctament”.

Portaveu de Vox, José Antonio Gilabert: “Volem saber si es farà un control del contracte de neteja, perquè hi ha la sensació que la neteja de Sitges no es fa bé. Cal prendre mesures per rectificar l’errada”.

Regidor del PSC-El Margalló, Xavi Roig: “S'ha trigat tres mesos a notificar a l'empresa la pròrroga. És greu i volem saber què ha passat per aquesta demora en el contracte més important que té l'Ajuntament de Sitges. Amb tot, no posarem traves a què Sitges continuï tenint aquest servei”.

Regidora de Junts per Sitges, Rosa Tubau: “No veiem que s’hagi treballat res per al nou contracte de neteja. La neteja és el problema més important que tenim i cada any hi destinem 7 M€. No podem entendre com han comunicat tard a l'empresa la pròrroga del servei”.

 

Recurs de Treballadors municipals

El Ple ha aprovat l’informe jurídic que estima parcialment el recurs de treballadors municipals contra els acords del ple extraordinari de juliol sobre el cas del tercer sector. En aquest punt, l’alcaldessa Aurora Carbonell ha delegat la presidència del Ple al regidor David Martínez i s’ha abstingut legalment de votar juntament amb 3 regidors més. S’ha desestimat l’acord 1 contra la creació d’una comissió especial d’investigació per la causa oberta del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 8 de Vilanova i la Geltrú, en entendre que es pot reconvertir en comissió informativa especial. L’informe estima l’acord 2 contra la personació com a acusació particular de l’Ajuntament, en entendre que es vulneraven drets fonamentals dels treballadors afectats.

L’estimació parcial del recurs s’ha aprovat amb 8 vots favorables d’ERC, Sitges-Grup Independent i Guanyem Sitges, 8 vots en contra de Junts per Sitges, el PSC-El Margalló i PP, i 1 abstenció de Vox. Ha tirat endavant gràcies al vot de qualitat del president accidental David Martínez.

 

Altres punts del plenari

També s’ha aprovat la modificació i la refosa de la relació de llocs de treball amb relació a la plantilla 2023, amb un increment de la dotació assignada a llocs ja existents, vinculada a necessitats urgents com la creació d’una plaça de tècnic auxiliar de platges. Així mateix, s’ha aprovat inicialment la segona modificació de la plantilla de personal municipal.

En matèria d’acció ambiental i transició ecològica, ha quedat aprovat per unanimitat el Pla de Gestió dels Colls i Miralpeix, elaborat pel Consell Comarcal del Garraf. Aquest pla presenta una quarantena de propostes per protegir la biodiversitat de l’espai natural comprès entre Sitges, Vilanova i Sant Pere de Ribes. El Pla resol problemàtiques d’un espai amb un alt interès natural, que pertany en un 75% a Sitges.

També s’ha aprovat l’expedient de modificació de crèdit del pressupost general 2023 per disposar de 60.000 euros per mantenir l’esport federat al Club Natació de Sitges. Amb aquests diners podran fer front a despeses necessàries de manteniment de les instal·lacions i deixa més a prop la liquidació del Consorci.

En el capítol de tradicions i festes, s’ha aprovat per unanimitat la modificació de la Comissió de Corpus que presideix Eduard Tomás. S’ha agraït la tasca feta pels integrants que s’han donat de baixa, Lluís Chacón, Javier Quintanilla, Sònia Romà i Marcela Scheveloff i s’ha nomenat com a nous membres a Oona Argilagós, Diana Carbonell i Victor Cifuentes.

En l’àmbit de les mocions, s’ha aprovat la proposta d’acord presentada per Guanyem Sitges de suport a Palestina i condemna de les accions d’Israel. S’ha rebutjat la moció de Vox per a la millora de la seguretat i Junts per Sitges ha retirat la presentació de la iniciativa per la pau “aturem les guerres”, a l’haver-hi un error en el procediment. La tornarà a presentar al ple de desembre.

La sessió plenària també ha donat compte de la constitució del vint-i-unè Consell d’Infants de Sitges del curs 2023 – 2024, que es va constituir aquest mes d’octubre i ja treballa en un nou projecte de millora per a la vila.

 

Totes les intervencions íntegres es poden escoltar a través del Canal de Youtube de l’@AjSitges, a Canal Blau TV, i a Ràdio Maricel.