Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova el Pla Local de Joventut 2022-2025

En la sessió ha prosperat també l’aprovació del nou reglament de Participació Ciutadana i l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals.

El Ple municipal ha aprovat el Pla Local de Joventut 2022-2025 que té la finalitat d’apropar l’administració a la realitat del col·lectiu juvenil de vila, així com disposar d’elements que permetin orientar l’estratègia i les línies d’actuació de les polítiques públiques en els anys següents. El regidor de Joventut, Xavier Salmeron, ha explicat que “aquest Pla, mira el present i el futur del nostre jovent, el qual sempre hem cregut que és un dels actius socials més importants del nostre municipi. Cal cuidar-los i escoltar-los, i aquest és un primer pas”.

El Pla Local de Joventut 2022-2025 es divideix en tres eixos: L’Espai Jove, com a punt de referència; les Transicions, que engloben l’educació, l’ocupació, la salut i l’habitatge; i la Participació, que reuneix els àmbits tant de la participació, com de la cultura, l’oci i la cohesió social.

Com a novetat, el Pla s’adreça a la població jove amb edats compreses entre els 12 i els 35 anys, tot i que la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya se centra en població de 16 a 29 anys. Donada l’ampliació de la franja d’edat, les actuacions plantejades al Pla es desenvoluparan de manera concreta, segons el tram d’edat a què s’adrecin.

Entre els objectius principals del Pla, el foment de la qualitat i la millora de la difusió dels serveis i recursos adreçats a la població jove, l’estímul de la formació i de mecanismes d’orientació laboral i d’accés a l’habitatge. El Pla s’atura també en l’adopció d’estils de vida i conductes saludables, en facilitar l’accés a la cultura i en afavorir la inclusió social.

L’elaboració del Pla Local de Joventut 2022-2025 s’ha realitzat en dues fases, amb una primera diagnosi, elaborada el 2021, i amb el Pla d’acció, aquest 2022.

 

Les intervencions de l’oposició

Rosa Tubau, Junts per Sitges (JXS): No pensem que al Pla es reflecteixi la realitat i hi ha encara molta feina a fer".

Carme Gasulla, comuns Verds Sitges (CVS): “Hi ha aspectes molt interessants i que tenen a veure amb les grans preocupacions com el descens de la natalitat i l'envelliment de la població, l’ocupació, la formació, l’habitatge o la salut”.

María Lores, regidora no adscrita (NA): “És un instrument molt valuós, de planificació estratègica. És molt important i és el moment idoni per renovar aquest pla”.

 

Aprovació del nou reglament de Participació Ciutadana

En la sessió, s’ha donat llum verda a l’aprovació inicial del nou reglament de Participació Ciutadana. La proposta actualitza els continguts i la normativa, a més de d’incloure les noves formes de participació ciutadana, de l’actual reglament, aprovat el 2006. La regidora de Participació i Transparència, Elisabeth Pérez, ha assegurat que “la filosofia que ha seguit aquesta modificació ha estat la de recollir novetats legislatives i ampliar la participació de la ciutadania al màxim, en els aspectes on hi hagués marge de decisió”.

El nou reglament modifica els conceptes i l’ordenació de l’estructura, així com a la redacció d’un text nou, més senzill i àgil per a una millor comprensió i lectura de la ciutadania.

Entre altres qüestions, el nou reglament reordena els òrgans de participació, dona entitat pròpia als processos participatius, afegeix l’opció de crear nous consells de col·lectius específics i taules temàtiques, i afegeix les comissions municipals ciutadanes com a altres espais de participació.

El nou reglament de Participació Ciutadana s’actualitza a la normativa vigent i el funcionament actual de la informació relativa al foment de l’associacionisme i el voluntariat, a més de de modificar el percentatge de persones necessàries per promoure una audiència publica, que passa del 10% al 2% en relació a la població total censada major de 16 anys.

El reglament de Participació Ciutadana se sotmet a partir de la seva publicació a informació pública durant 30 dies hàbils, temps en què les persones interessades poden presentar al·legacions.

 

Altres punts del Ple 

  • El Ple de novembre ha aprovat definitivament les ordenances fiscals per al 2023. Davant un possible escenari d'inflació i desacceleració del creixement econòmic del país, la proposta del Govern congela els cinc impostos locals i les taxes i preus públics, i manté tant les bonificacions com el sistema de fraccionament o ajornament del La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Socialistes de Catalunya (PSC), Sitges Grup Independent (SGI), Guanyem Sitges (GS) i el Margalló (EM). JxS, CVS i els regidors no adscrits Manu Rodríguez, José Tendero, Maria Lores i Ignasi Rubí han votat en contra.
  • En l’àmbit urbanístic, el Ple ha aprovat provisionalment la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), relativa al sector de Santa Bàrbara. La modificació permet corregir una errada material en la representació gràfica d’una parcel·la destinada com a equipament públic i que enlloc de traçar-se seguint el límit de la finca corresponent a equipament, es va traçar dins d’una finca veïna.

Ha prosperat també la modificació puntal del POUM a Garraf Est. “La modificació genera un nou model urbanístic amb menys petjada sobre el territori i aplica criteris de sostenibilitat urbanística, promoguts per l’agenda 2030, en un àmbit urbanístic que no té cap mena d’obligació en aplicar-los”, ha assegurat el regidor d’Urbanisme, Eduard Terrado. Entre altres, la modificació redueix en 890 m2 el sostre construït, passa de tres alineacions d’edificis a dues, augmenta la superfície de zona verda pública en 2.176 m2, i genera permeabilitat en el paisatge creant discontinuïtat en les edificacions. La proposta, a més, augmenta la densitat d’habitatges, passant de 19 habitatges de fins a 400 m2 a 50 habitatges de fins a 100 m2, per generar una oferta per ampliar les opcions d’accés a l’habitatge de la ciutadania.

  • Aprovada, per unanimitat, la modificació del preu públic per a les activitats culturals. La modificació estableix el preu dels abonaments de 4 entrades a 45€, de 6 entrades a 60€ o 8 de entrades per 72€. A més, actualitza els descomptes per al Carnet Blau+ (40%), Carnet Jove (fins als 25 anys. 50%) i per a infants fins a 11 anys (60%). S'afegeix, a més, un nou descompte, amb el Carnet de biblioteques amb un 15% de descompte.
  • El plenari ha aprovat per unanimitat la designació de Jose Trilla, com a jutge de pau substitut de Sitges, i el nomenament de Mireia Rosell Pascual, com a nova patrona veïnal de la Fundació Privada Hospital Sant Joan Baptista.
  • En l’àmbit de l’organització i els recursos humans, el plenari ha aprovat per unanimitat el Protocol d’Agressions de Tercers a empleats/des municipals, la cinquena modificació de la relació de llocs de treball i la quarta modificació de la plantilla 2022.

 

Propostes d’acord dels grups municipals

Aprovades

Moció de CVS i ERC per a la millora del finançament de l’administració local.

Moció de CVS per garantir l’educació inclusiva als centres educatius de Sitges.

Moció de JxS sobre les ocupacions conflictives i delinqüencials

 

Totes les intervencions al canal de Youtube de l'Ajuntament de Sitges.