Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova l’inici de l’anàlisi per a la municipalització de les llars d’infants

En la sessió s’ha aprovat també l’adhesió de Sitges a l’Spain Film Commission amb la finalitat de promoure la vila com a plató natural en el sector audiovisual i les produccions, principalment, de plataformes.

El Ple municipal ha aprovat la constitució de la comissió tècnica per a l’estudi i anàlisi de la municipalització del servei públic de les llars d’infants El Cercolet i la Moixiganga. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha refermat el compromís del Govern per “iniciar la unicipalització de les llars, tal com ens vam comprometre amb les treballadores, per oferir una millor qualitat del servei i sobretot també de les condicions laborals. La voluntat d’aquest govern, tal com recollíem al Pla d’Acció Municipal, era avançar cap a la municipalització i desitgem que sigui una realitat”.  

El Govern municipal va mostrar la seva voluntat per municipalitzar les llars amb l’encàrrec d’un primer estudi tècnic que va concloure desfavorablement. No obstant això, la recent gratuïtat de l’I2, l’increment de la natalitat en els darrers dos anys i la reducció de l’oferta global de places de 0 a 3 anys a Sitges, arran de la pandèmia, són aspectes que han portat al govern a considerar la necessitat d’un nou estudi i apostar per un canvi de gestió a les llars.

El regidor d’Educació, David Martínez, afirma que “és la primera vegada que algun govern ofereix una solució ferma, de futur, i que beneficiarà tant a les treballadores, com a les famílies i a Sitges”.

La Comissió Tècnica per a l’Estudi i Anàlisi per a l’estudi i anàlisi de la internalització de les llars d’infants avaluarà quin és el model de llars que Sitges necessita, quina és la forma de gestió més adequada i servirà per a l’elaboració d’una proposta concreta. Aurora Carbonell presidirà la Comissió en la qual podrà participar un membre de cada formació política amb representació al consistori i un equip tècnic. L’aprovació és un primer pas per a la planificació prèvia de la municipalització de les llars d’infants.

Aquest és un dels compromisos que l’Ajuntament va consensuar amb les treballadores, juntament amb el seguiment periòdic i estret de l’activitat de la nova empresa encarregada de la gestió del servei, que començarà a funcionar l’1 d’abril, així com l’impuls a través de les entitats municipalistes (Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya) d’una proposta per a la creació d’un marc de relacions laborals català, que superi l’actual Conveni Col·lectiu d’àmbit estatal, per aconseguir un marc de relacions laborals més just. 

La proposta ha comptat amb els vots a favor d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Socialista de Catalunya (PSC), Sitges Grup Independent (SGI), Guanyem Sitges (GS), El Margalló (EM), Junts per Sitges (JxS), Comuns Verds Sitges (CVS) i  els tres regidors no adscrits Manu Rodríguez, José Tendero i Maria Lores. El regidor no adscrit Ignasi Rubí ha votat en contra.

                       

Les intervencions de l’oposició

 

Mònica Gallardo (JXS): “Hem arribat a aquest punt perquè han generat un conflicte laboral. Cal recordar que el col·lectiu treballa en una situació més que precària”.

 

Carme Gasulla (CVS): "El que avui aprovarem arriba massa tard. És una acció reactiva a la lluita de les treballadores, que estan treballant en condicions denigrants de fa temps"

 

Manu Rodríguez (NA): “Creiem que és positiu estudiar les possibilitats de la municipalització, però hi ha hagut passotisme en aquest tema i és una manera d'evitar parlar de la licitació”.

 

Ignasi Rubí (NA): "El que seria fàcil avui seria votar a favor, però no ho faré perquè vull ser conseqüent i corresponsable del que pugui venir en un futur. Penso que això no va enlloc i pot obrir un meló amb altres àmbits, com el servei de neteja"”.

 

 

Sitges s’adhereix a l’associació Spain Film Commission

El plenari ha aprovat per unanimitat la incorporació de l’Ajuntament de Sitges a l’associació Spain Film Commission, entitat que engloba Film Commission i Film Office de l’estat espanyol.

La finalitat de l’adhesió a la Spain Film Commission és un pas més en la potenciació de Sitges com un gran plató natural, ja que permet donar a conèixer les localitzacions per atraure noves produccions, especialment de les grans plataformes.

L’Ajuntament de Sitges, en els darrers anys, ha treballat per incentivar el sector de la indústria audiovisual al territori. “La reactivació de la marca Sitges Film Office, el 2022, ha permès una gestió més àgil en la tramitació dels permisos i en la potenciació dels recursos que ofereix Sitges”, ha remarcat el regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà.

La Sitges Film Office treballa en col·laboració amb el NODE Film Clúster – Gran Penedès Film Commission, amb seu a Sitges i promotora d’aquest sector a les comarques del Penedès i el Garraf. De forma conjunta entre els dos ens, es treballa per dotar Sitges de noves infraestructures que facilitin la realització de produccions                                                                     

Sitges també vol mantenir-se com a referent amb l’oferta de festivals del sector audiovisual com el Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic, el Festival Next d’innovació en la comunicació, o el Festival Endimaris especialitzats en produccions amb temàtica LGTBIQ+.

Guillem Escolà, davant aquesta aposta per l’atracció del sector audiovisual, ha subratllat que “és estratègicament molt important formar part de l’Spain Film Commission, perquè projectarà Sitges entre els localitzadors d’espais per a produccions audiovisual i productores de l’estat, permetrà crear xarxa i aliances amb altres Film Offices locals, com la nostra”.

L’aprovació de l’adhesió ha servit també per anomenar com a representant davant l’associació el mateix regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà.

  

Atres punts del ple

El Ple ha començat amb la lectura de la declaració institucional del 8 de març de 2023, Dia Internacional de les Dones, a càrrec de les regidores i regidors representants de cada formació política al consistori. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell ha tancat la lectura: “Ens necessitem totes i tots per fer possible la normalitat feminista a les famílies, els centres educatius, els llocs de treball, els espais d’oci, les associacions i les institucions polítiques. A tot arreu! Una normalitat feminista que també ha de ser antiracista, transinclusiva, sense discriminacions per raó d’orientació sexual, d’edat, de classe social, de nacionalitat o de discapacitat, perquè els feminismes són justícia global”.

 

  • En la sessió, s’ha donat llum verda per unanimitat a l’aprovació del Pla de Sostenibilitat del Garraf, un document de propostes a nivell comarcal per acompanyar als municipis en l’adaptació del canvi climàtic. Es tracta d’un instrument marc de les actuacions, defineix característiques generals del municipi com el clima i les projeccions climàtiques, i analitza els recursos disponibles a la comarca. La proposta d’accions en el cas de Sitges passa per la creació d’una xarxa de refugis climàtics, l’elaboració d’una ordenança sobre cobertes verdes, actualitzar l’ordenança d’eco eficiència, la implementació d’una zona de baixes emissions o reduir els riscos d’inundació en les zones urbanes properes a la riera de Ribes. El Pla de Sostenibilitat del Garraf s’ha treballat conjuntament amb el Consell Comarcal del Garraf amb els recursos de la Diputació de Barcelona.

 

  • En la sessió s’ha aprovat la constitució d’una comissió tècnica d’estudi per a la modificació del reglament del Consell Municipal de Cultura de Sitges. La finalitat és actualitzar el reglament, aprovat el 2008 i vigent des de fa gairebé 15 anys, així com promoure una consulta pública prèvia en la qual es demanarà la opinió de la ciutadania i de les organitzacions més representatives i afectades per la norma, prèviament a la seva elaboració. La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor d’ERC, PSC, SGI, GS, EM, JxS, CVS i el regidor no adscrit Ignasi Rubí. Els regidors no adscrits Manu Rodríguez, José Tendero i Maria Lores han votat en contra.

 

  • En la sessió del Ple de Febrer ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió d’estudi amb la finalitat d’estudiar, ponderar i regular les peculiaritats de la implantació de la figura de les llars compartides a Sitges. Les llars compartides són una activitat similar a l’habitatge d’ús turístic i la voluntat municipal és disposar d’una regulació pròpia.

 

  • En la sessió va prosperar també l’aprovació de l’expedient de modificació de crèdit del Pressupost General 2023, mitjançant crèdit extraordinari. La modificació ha permès destinar una partida de 300.000 euros a l’adquisició de material d’escenotècnia per equipar l’Escorxador i 130.000 euros per a l’adquisició d’un habitatge públic.

 

  • El Ple de febrer ha aprovat la modificació parcial de l’acord de condicions de treball específiques de la Policia Local de Sitges i la refosa de l’acord de condicions. La modificació afecta a aspectes organitzatius i de les condicions de treball específiques de la Policia Local, així com de les seves retribucions. La proposta ha comptat amb els vots a favor d’ERC, PSC; SGI, GS, EM, JxS i els regidors no adscrits Manu Rodríguez, José Tendero, Maria Lores i Ignasi Rubí.

 

  • Prospera també la segona aprovació provisional de la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal Relativa a l’àmbit de l’escola Pia Sitges, amb els vots a favor de ERC, PSC, SGI, GS, EM, i els regidors no adscrits Manu Rodríguez, José Tendero, Maria Lores i Ignasi Rubí. CVS ha votat en contra i JxS s’ha abstingut.
  •  

Mocions dels grups polítics municipals

Llum verda a la proposta d’acord de CVS per a l’elaboració d’un model d’ordenança sobre baixes emissions. ERC, PSC,

 

Turisme de Sitges dona compte al Ple del Pla d’Accions 2023

La Regidoria de Turisme ha donat compte en la sessió plenària del Pla d’Accions 2023, amb un total de 142 accions i una inversió inicial de 780.065 euros.

 

Totes les intervencions al canal de Youtube de l'Ajuntament de Sitges.