Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova les bases per a un nou ajut per fomentar l’associacionisme empresarial

La sessió plenària ha aprovat el II Pla d’Igualtat de Gènere i els estatuts per  constituir l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública.

El Ple de Sitges ha aprovat per unanimitat les bases d’un nou ajut econòmic per fomentar l’associacionisme empresarial local. El regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, ha presentat aquesta proposta ja que considera que “l’Associacionisme és una eina clau per competir amb altres formats comercials i amb implantació territorial més gran”. L’ajut el poden sol·licitar totes les empreses amb activitat a Sitges i es bonificarà una part de la quota d’associat. Amb aquesta eina es vol fomentar que les empreses i autònoms de la vila s’associïn a les agrupacions, gremis o associacions representatives de l’activitat econòmica i empresarial del municipi. L’objectiu és agrupar petits negocis per detectar noves oportunitats i trobar solucions per a les problemàtiques que els hi són comunes. La finalitat passa per desenvolupar accions conjuntes de promoció i dinamització, així com per constituir un únic interlocutor que permeti una millor relació amb l’Ajuntament. La regidora de Ciutadans Sitges (Cs), Maria Lores, ha destacat les associacions empresarials i gremis locals com a “eina clau per competir amb formats més potents i generar noves oportunitats de negoci”. Per la seva part Rafel Font de Junts per Sitges (JxS) ha considerat que “hem de ser capaços d’anar més lluny”.

Les persones físiques o jurídiques, que siguin titulars d’empreses o establiments que desenvolupin la seva activitat a Sitges i membres d’una entitat privada sense afany de lucre en el sector de l’associacionisme empresarial local poden sol·licitar l’ajuda. L’import de l’ajut correspondrà amb tres quotes mensuals de l’associació de la que formi part, amb un màxim de 100 euros per sol·licitud.

Coincidint amb el 25N i en matèria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, el Ple ha aprovat el II Pla d’Igualtat de Gènere per a la ciutadania de Sitges. Es tracta d’una eina de planificació i implementació de les polítiques públiques de gènere actualitzada, i que tindrà una vigència de quatre anys, ja que el darrer Pla d’Igualtat municipal està prorrogat. La regidora, Júlia Vigó, ha destacat les principals línies que inclou diversos àmbits de treball i té una vocació de transversalitat que implica diferents regidories municipals amb l’objectiu d’incorporar el principi d’igualtat en totes les polítiques públiques locals i ha de servir de base per emprendre accions en aquest àmbit els propers anys. El document, aprovat de forma unànime pel Ple, incorpora les aportacions de l’enquesta online realitzada al maig de 2020 per l’Ajuntament de Sitges per conèixer l’opinió de la ciutadania pel que fa a la igualtat entre dones i homes al municipi, així com els serveis municipals. La portaveu de Comuns Verds Sitges (CVS), Carme Gasulla, creu que “és un bon pla que ha d’anar dotat de recursos en personal i eines perquè no quedi en no res; no ens podem permetre tirar enrere en les polítiques de gènere”.

A proposta de CV Sitges, i amb l’adhesió d’ERC, PSC, GS, i SGI, ha prosperat, també per unanimitat, una proposta d’acord de suport al 25N, Dia Internacional per a l’eradicació de la violència masclista. La moció inclou acords i compromisos per dur a terme polítiques i mesures que desactivin la violència estructural que sustenta el patriarcat, considerant la diversitat de les dones, adolescents i nenes la interseccionalitat i l’impacte agreujat i diferenciat quan les violències masclistes es projecten alhora sobre diversos eixos de discriminació, especialment en un any excepcional en el que la pandèmia ha posat de manifest una nova realitat en aquest àmbit.

Acord unànime en l’aprovació dels estatus de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), que es constituirà els propers mesos a Terrassa. L’objectiu del nou ens és impulsar “un model energètic just, democràtic i sostenible, que garanteixi una transició eficaç i eficient, i que promogui l’energia verda, local, justa, participada i estalviada”, ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica, Xavi Roig. Sitges es va afegir a l’AMEP inicialment amb desenes d’ajuntaments catalans, el passat juliol, i l’aprovació dels estatuts s’està realitzant aquestes setmanes als més de 80 municipis adherits fins al moment.

El compromís de Sitges amb el medi s’ha tornat a fer palès amb l’aprovació per unanimitat de la proposta d’acord impulsada de forma conjunta per ERC, PSC, GS, NH i CVS, per a l’adhesió a la declaració de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat. 

El Ple ha aprovat també per unanimitat el conveni entre l’Ajuntament i el Consorci del Patrimoni de Sitges, per a la cessió gratuïta d’un local municipal ubicat a Can Pei com a reserva d’obres i col·leccions.

Ha prosperat, amb l’abstenció de CVS, la petició de traspàs del tram urbà de la carretera d’accés a l’autopista C-32 confrontant als sòls compresos dins de diversos àmbits d’actuació urbanística del terme municipal de Sitges.

 

Altres propostes d’acord

El Ple ha desestimat la moció presentada pel grup municipal de Nou Horitzó que proposava la reducció del 20% de les retribucions dels càrrecs electes i personal eventual de l’Ajuntament de Sitges. La proposta demanava “empatia”, en paraules del portaveu de la formació, Ignasi Rubí, qui es va mostrar “decebut” pels vots en contra del govern. Des de l’executiu local, la regidora d’Hisenda, Carme Almirall, ha explicat que el Govern portarà al pròxim Ple del mes de desembre “una proposta de reducció de les assignacions dels càrrecs electes per a l'any vinent en la que fa temps què hi treballem”.

Ha tirat endavant per unanimitat la proposta de CV Sitges per a la millora de la mobilitat i la connectivitat de la urbanització Rocamar i el càmping El Garrofer, que insta a un acord entre els ajuntaments de Sitges i Sant Pere de Ribes per adequar el voral de la carretera com a únic accés a peu, de l’enllumenat i la implementació d’un servei de bus interurbà.

Cs ha presentat una proposta per a la instal·lació de filtradors/purificadors d’aire equipats amb filtres HEPA als centres educatius de Sitges que no ha prosperat. La moció demanava la instal·lació dels filtres que s'utilitzen als avions i als hospitals i que són capaços d'eliminar el 99,9% de les partícules presents. El Govern ha desestimat la proposta a l’espera de finalitzar la diagnosi de la situació i estudiar la instal·lació de filtres industrials i no domèstics

Aprovada també pel Ple, amb les abstencions de Cs, SGI, NH i El Margalló, la proposta de CVS, ERC, Socialista-CP i GS en relació amb l’escalada militar al Guerguerat, al sud-oest del Sàhara Occidental, que va ser colònia espanyola durant gairebé 100 anys.

A iniciativa de Cs, el Ple ha votat en contra de la creació d’un pla de rescat social i econòmic davant la crisi provocada pel segon rebrot de la Covid-19, destinat a famílies, autònoms, empreses i sectors associatius, culturals i esportius del municipi. Les formacions polítiques del Govern han argumentat el treball actual, l’esforç pressupostari i la dotació d’ajudes i subvencions als teixits econòmics i socials, així com el Pacte Local per a la Recuperació Sòcio-econòmica de Sitges, com les principals raons de la falta de fonament de la proposta.  

La sessió ha finalitzat amb el torn de precs i preguntes dels grups municipals. L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha tancat el Ple encoratjant la ciutadania a promoure "el consum a casa nostra, i a visitar més que mai els restaurants i el comerç de proximitat". L'alcaldessa ha insistit en la importància de no abaixar la guàrdia davant l’actual situació sanitària.

El Ple es pot seguir al canal de YouTube de l’Ajuntament de Sitges i a Ràdio Maricel.