Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una aportació  extraordinària de romanent de 19,96 M€

El plenari aprova una partida extraordinària de 19,96 M€ que es destinaran a donar resposta a les prioritats generades per la COVID-19; a fomentar l’obra pública i la millora urbana; a millorar la situació administrativa de l’Ajuntament, i a disposar de previsions per a requeriments legals. El Ple també dóna llum verda a la reincorporació de Sitges al Consorci per a la Gestió de la Televisió Digital Local Pública del Garraf.

El Ple d’abril, celebrat telemàticament aquest dimecres, ha aprovat una aportació extraordinària de 19,96 M€, que s’afegeixen des dels romanents pressupostaris a l’actual Pressupost General de 50 M€. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha mostrat la seva satisfacció  per “l’aportació més gran que s’ha fet mai en aquest Ajuntament. Hi ha molta responsabilitat política i és un orgull destinar 20 M€ a treballar per la ciutadania”. Per a Carbonell s’han donat els condicionants claus per a que això sigui possible: “La voluntat política i la disposició dels diners per posar-los al carrer; els beneficis de la normativa que ara donen l’oportunitat de disposar d’aquest romanent; les necessitats de la ciutadania, i la ganes de fer servei públic de les treballadores i treballadors municipals”.

L’aportació extraordinària té quatre àmbits d’execució:

  • Lluitar contra els efectes de la COVID-19 i oferir suport directe a famílies, empreses i entitats, amb el Fons Extraordinari d’Emergència Social de 4,5 M€, que s'afegeixen als 4M ja consignats en el Pressupost. La partida servirà per donar compliment als acords adoptats al Pacte Local per a la recuperació socioeconòmica, que establia, precisament, la constitució d’un Fons de Contingència i Emergència Social, ja que la suspensió de les regles fiscals permetia la mobilització dels romanents acumulats per atendre les necessitats generades per la pandèmia. En aquest apartat es destinen, entre altres, 1,1 M€ a les ajudes al lloguer, que s'afegeixen als 900.000 euros del Pressupost ordinari.
  • Fomentar l’Obra Pública i Millora Urbana i Ambiental, amb 7,5M€, amb projectes com la primera fase de l’arranjament de Terramar o de l’edifici de l’Escorxador.
  • Millorar la situació administrativa i la regulació dels compromisos adquirits amb proveïdors i personal municipal. Es destinaran 3,6 M€.
  • Disposar de les previsions per a l’atenció de requeriments legals presents i futurs, per import de 4,2 M€.

La regidora d’Hisenda, Carme Almirall, ha afirmat que “és una de les propostes més ambicioses del mandat municipal, i una de les que pot generar un impacte més positiu en la realitat quotidiana de la ciutadania, de les entitats i de les empreses sitgetanes”. Carme Almirall ha remarcat també “la modificació de crèdit del pressupost es finança amb romanent de tresoreria per a despeses generals” i ha afegit que “cal ser responsables però alhora valents” i ha destacat que “ara és el moment de dur a terme diferents projectes que hi havia pendent a l’Ajuntament i que volem tirar endavant”.

En la mateixa línia de suport a les persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat, el plenari ha aprovat per unanimitat la reforma integral dels vuit habitatges que conformen els edificis anomenats les cases dels mestres, al carrer Sant Honorat.

La intervenció inclou tant la reforma interior com de les façanes dels habitatges que estaven deshabitats des de feia anys i que havien estat cedits a la Generalitat de Catalunya 50 anys enrere. Després que l’Ajuntament recuperés el dret d’ús, l’agost de l’any passat, els habitatges es destinaran a emergències socials per a persones i famílies en risc d’exclusió social. La reforma contempla tant la millora de les prestacions d’habitabilitat com d’eficiència energètica dels habitatges.

 

Les intervencions dels grups municipals

Rafel Font, Junts per Sitges (Jxs): "No totes les partides es destinen als efectes de la Covid-19 i això és un nyap. Caldria haver fet un projecte com Déu mana i han fet una carta als reis”.

Manu Rodríguez, Ciutadans Sitges (Cs): “Els diners del romanent es destinen a accions sobrevingudes generades per la Covid, però vostès el gasten en partides que podrien imputar-se al pressupost ordinari”.

Ignasi Rubí, Nou Horitzó (NH): “Aquests 20 ME provenen de l’esforç de la ciutadania i dubto de la seva capacitat de gestió per tirar endavant tots aquests projectes. Estan creant falses expectatives”.

Carme Gasulla, Comuns Verds Sitges (CVS): “Sitges afronta el repte amb unes condicions econòmiques que pocs municipis del país disposen i hem d’ajudar a la nostra gent a tirar endavant. Ens falten partides destinades a projectes estratègics de futur”.

 

Ajudes a empreses

El Ple de l’abril ha aprovat, també per unanimitat dues noves convocatòries d’ajudes a l’emprenedoria. D’una banda, les bases específiques per a l’atorgament d’ajuts econòmics destinats a consolidar i fomentar la creació de noves empreses per part de persones donades d’alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), durant la crisi originada pel Coronavirus. La finalitat és incentivar l’autoocupació i la creació d’empreses donant suport a les persones que desenvolupin la seva activitat professional a Sitges. “La creació de nous negocis farà disminuir la taxa d’atur a la vila i alhora genera activitat econòmica en el teixit productiu local”, ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà.

L’ajuda s’ofereix en dues línies diferenciades, una per a empreses creades des del 16 d’octubre de 2020 i el 30 d’abril de 2021, i l’altra per a les empreses creades de l’1 de maig al 30 de setembre de 2021. L’import de la subvenció serà com a màxim el 80% de la factura presentada, exclòs l’IVA, amb un import màxim de l’ajut de 4.000 €.

La segona ajuda aprovada per unanimitat al Ple d’abril és per a la contractació laboral i la millora de l’ocupació. Destinada a empreses, autònoms, i entitats sense ànim de lucre locals, s’estructura en dues línies:

  1. De fins a 2.100 euros, per a nous contractes per un període mínim de tres mesos, realitzats i finalitzats entre el 15 de setembre de 2020 i el 30 d’abril de 2021.
  2. De fins a 3.600 euros, per a nous contractes per un període mínim de 2 mesos, realitzats entre el 15 de setembre de 2020 i el 14 de setembre de 2021.

Les bases als dos ajuts es poden consultar a www.sitges.cat/promocioeconomica

 

Altres punts del Ple

El Ple d’abril dóna també llum verda per unanimitat a la sol·licitud de l’Ajuntament de Sitges d’adhesió al Consorci per a la Gestió de la Televisió Digital Local Pública del Garraf (TDT Garraf). L’objectiu amb el retorn de Sitges a la TDT és complementar la necessitat informativa municipal sobretot en algunes franges d’edat que no estan familiaritzades amb els entorns digitals o bé no hi tenen accés.

La incorporació es materialitzarà en l’emissió de programacions especial per Festa Major, Carnaval, Corpus i la Nit de Premis, del plens municipals, i l’aparició d’informacions relacionades amb Sitges als espais informatius i els diversos programes de la graella de Canal Blau. L’acord inclou també l’emissió de dotze campanyes institucionals l’any.

Sitges va deixar de ser membre del Consorci el 26 de novembre de 2012, després d’haver estat fundador i integrant des del 2006.

La sessió plenària ha començat amb les felicitacions de l'alcaldessa i la resta del consistori a la regidora de JxS, Mònica Gallardo, pel seu nomenament com a presidenta del Consell Comarcal del Garraf, i per ser la primera sitgetana en assumir la presidència d’aquest òrgan. Mònica Gallardo ha agraït les felicitacions i ha destacat que “la meva missió és garantir l’equitat territorial i treballar per tota la ciutadania de la comarca, no obstant, és una bona notícia que algú amb mirada sitgetana per primer cop estigui en aquesta institució”.

 

Propostes d’acord dels grups municipals

Aprovades

Proposta d’acord del grup municipal CVS de suport a la iniciativa per una llei que garanteixi el dret a l’habitatge.

Proposta d’acord dels grups municipals PSC i ERC relativa als salconduits culturals. 

Proposta d’acord del grup municipal de Cs per impulsar un servei de parades intermèdies nocturnes ‘anti-assetjament’ per evitar agressions sexistes i reduir el risc de setge de les dones.

Proposta d’acord de Junts per Sitges Cs per a promocionar l’ús de l’app Radar COVID per part de l’Ajuntament de Sitges.