Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple avança en el procés per adjudicar els pròxims 62 habitatges de protecció oficial

La sessió també ha servit per donar compte del Pla local de Seguretat, que ja està en funcionament i tancar el conflicte judicial de les llars d’infants municipals.

El Ple municipal d’aquest mes de juny ha aprovat diversos punts necessaris per avançar cap a l’adjudicació de 62 habitatges de protecció oficial més, del total de 175 que l’Ajuntament està desenvolupant durant aquest mandat municipal. Un cop ja s’han lliurat les claus dels primers 43 habitatges, ara és el torn de la segona promoció. En aquest cas, la regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, ha marcat les prioritats que vol aconseguir l’Ajuntament: “Es prioritzen les unitats de convivència de 2 o més persones per tal de maximitzar la funció social”, però afegeix que “es reserven 6 habitatges per a persones soles”. L’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha posat en valor que “en total s’entregaran 175 habitatges de protecció oficial i esperem que aquest sigui només un inici. Cal seguir treballant en aquesta línia per tal de garantir un habitatge digne per a tothom”.

Aquesta nova promoció d’habitatge protegit ha aprovat unes bases on es fixa que el col·lectiu d’ingressos baixos incrementa respecte la primera promoció a 12 habitatges (el 20% del total). A més, cal tenir en compte, també, que aquest col·lectiu percebrà un ajut al pagament del lloguer per part de l’Ajuntament. En aquest sentit, aquesta fórmula permet accedir a aquest tipus d’habitatges a famílies que, d'altra manera, quedarien excloses del procediment d'adjudicació propi dels habitatges de protecció oficial. Tal com assegurava la regidora, “posant un exemple pràctic, una parella amb uns ingressos mensuals aproximats, cadascun d’ells, d’entre 480€ (en 14 pagues) i 570€ (en 12 pagues), podrien accedir en aquesta reserva. Així mateix, fent ús del mateix exemple, la reserva general d’HPO estableix que, en el cas d’una parella, com a mínim, es disposi d’ingressos mensuals d’entre 750€ (en 14 pagues) o 875€ (en 12 pagues) per accedir a un dels habitatges de la promoció.”

A més d’aquests 12 habitatges, n’hi haurà 2 per a persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda i 1 habitatge més serà cedit a la gestió dels Serveis Socials. Els habitatges cedits a Serveis Socials (un total de 3 en les 3 promocions), se sumaran als 8 habitatges de les Cases dels Mestres que l’Ajuntament està rehabilitant. Això suposa, segons ha explicat la regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, “el primer parc públic d'habitatge d'inclusió social que disposarà l'Ajuntament de Sitges”.

La regidora d’Habitatge també ha recordat els criteris generals a complir per optar als habitatges de protecció oficial: antiguitat mínima de 3 anys de padró al municipi o antiguitat de 12 anys per a persones que actualment resideixen fora de Sitges i que desitgen tornar. A més, cal tenir una inscripció vigent al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Sitges, amb data màxima 5 de setembre de 2022. És imprescindible inscriure’s amb la persona o persones amb qui es voldrà conviure, i també renovar la inscripció en cas de caducitat o actualitzar dades (per exemple, aportar la declaració de la renda 2021) o fer una nova inscripció abans d’aquesta data.

Manuel Rodríguez, regidor no adscrit, creu que “cal buscar mesures a llarg termini” i ha retret al govern que “es podia haver intentat millorar la quantitat per a famílies amb  ingressos baixos i risc d’exclusió”.

Ignasi Rubí, regidor no adscrit, ha afirmat que “nosaltres volíem que la gestió dels habitatges la fes directament l’Ajuntament. Ara estan lligats a aquestes fundacions, que són les que realment manen”.

Carme Gasulla, portaveu de Comuns Verds de Sitges, ha opinat que “les dades són colpidores. El preu mitjà a Sitges està per sobre del Garraf i de Catalunya i molts sol·licitants d’aquests pisos no poden accedir al preu del lloguer, malgrat no estar en risc de vulnerabilitat. L’habitatge ha de ser una prioritat. Cal impulsar un pacte local d’habitatge”.

Rosa Tubau, de Junts per Sitges, considera que “és un conveni poc ambiciós de cara a les persones vulnerables. No és el nostre model de polítiques d’habitatge”.   

Finalment, les noves bases s’han aprovat amb 20 vots a favor i 1 abstenció.

Addicionalment, a proposta de la regidoria d’Habitatge, el Ple municipal també ha aprovat la modificació del títol constitutiu del dret de superfície a les tres parcel·les d’HPO en desenvolupament amb l’objectiu de reservar-se, a favor de l’Ajuntament, i pels 75 anys de vigència de l’acord, la competència per liderar qualsevol procediment d’adjudicació dels 175 habitatges que s’hi inclouen.

Pla Local de seguretat

En l’apartat de donar comptes, el regidor de Governació, Josep Maria Martínez, ha exposat el Pla local de seguretat, que ha entrat en vigor. Martínez explica que “Sitges és un dels pocs municipis amb Pla de seguretat propi i és el primer de la comarca en tenir-lo” i afegeix que “és un sistema que ha d’aportar estabilitat i coherència en les seves accions engegades, aplicant sempre els principis, d’igualtat, eficiència, coordinació i col·laboració”.  

En l’àmbit d’Hisenda, el Ple ha aprovat una modificació de crèdit per dotar-se de diners suficients per condicionar diverses oficines municipals o contractar serveis d’assessorament per a cobrament de deutes, entre d’altres. La regidora Carme Almirall ha explicat que la instal·lació d’aire acondicionat “és una actuació que cal fer per millorar les condicions de salut laboral dels treballadors municipals”. La regidora Almirall també ha defensat la regularització de l’estat de comptes municipal, a través de revocació de factures que l’Ajuntament no haurà d’abonar a causa de diferents casuístiques, sumant gairebé 500.000€.

Dins de l’organització municipal, s’ha aprovat la modificació de dos llocs de treball per crear les direccions de l’àrea de Presidència i de Serveis urbans.

El Ple també ha aprovat, inicialment, el reglament regulador de la Comissió municipal de Protecció civil de Sitges. La Comissió l’integraran l’Alcalde o Alcaldessa, representants de l’Ajuntament i d’altres administracions que disposen de serveis afectes als plans municipals. També hi poden ser representats entitats col·laboradores en Protecció civil, voluntariat, direccions dels plans d’autoprotecció d’empreses i el personal tècnic que es consideri necessari. La Comissió té caràcter consultiu i coordinador.  

Relació de mocions aprovades pel Ple de juny:

Proposta d’acord del Grup municipal Comuns Verds de Sitges a favor de la Diversitat sexual i de gènere i per la Igualtat de drets de les persones LGTBI.

Proposta d’acord conjunta dels grups municipals Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Sitges i Guanyem Sitges per l’aprovació del Manifest de l’Acord social per l’amnistia i l’autodeterminació.

Proposta d’acord del Grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Sitges, Sitges Grup Independent i el regidor no adscrit Ignasi Rubí en defensa dels Jutjats de pau.

Informe - Proposta d’acord per aprovar el conveni extrajudicial amb Educare per les llars d’infants municipals de Sitges.

Ple íntegre del mes de juny al web de Canal Blau: www.canalblau.cat