Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de juny exigeix a la Generalitat millores a la xarxa escolar pública de Sitges

Les formacions polítiques demanen a la Generalitat les inversions necessàries per a les escoles públiques per garantir la qualitat de l’ensenyament. El Consell del Patrimoni Festiu de Sitges ha renovat la seva composició, que inclou membres dels balls i també estudiosos locals i forans.

Els grups polítics representats al Ple municipal de Sitges (Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Sitges, Partit dels Socialistes de Catalunya - El Margalló, Sitges Grup Independent, Verds En Comú Podem Sitges, Guanyem Sitges, Fets per Sitges, Partit Popular i Vox) han votat a favor d’una moció que demana al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya una millora de la xarxa pública de centres docents de Sitges. Amb aquest posicionament unànime, el Ple d’aquest dimecres ha mostrat la voluntat ferma que la Generalitat doni solució al creixement de les matriculacions a l’educació primària amb l’aportació dels recursos necessaris per millorar la xarxa docent pública. Aquesta ha estat la primera votació per al nou regidor Xavier Ripoll Martínez, que ha rellevat el regidor Brandon Jones dins del grup dels Verds En Comú Podem Sitges. 

L’Alcaldessa, Aurora Carbonell, subratlla que “estem al costat de les escoles batallant amb la Generalitat per la millora de la xarxa pública” i ha conclòs que “el govern està apretant la Generalitat pel compliment dels acords: que hi hagi els mòduls a l’Escola Utrillo i que es facin les inversions pactades per remodelar el centre i acollir una nova línia”.

El regidor d’educació, Albert Oliver-Rodés, assegura que “s’ha advertit la Generalitat de la greu situació que pateixen les nostres escoles, que no han de patir per una mala planificació” i ha afegit que “el govern ha assumit la responsabilitat i s’ha reunit totes les vegades que ha fet falta amb la Generalitat per assolir uns acords mínims”. 

Els partits de l’oposició han recriminat al govern municipal el procés que ha conduït a la proposta d’acord, ja que consideren que no hi ha pogut intervenir. Des de Junts per Sitges, Mònica Gallardo, ha explicat que “avui hauria de ser un dia de fer front comú, però no ha estat possible. Sempre farem més pressió si anem junts, perquè Sitges necessita una solució”. Al PSC - El Margalló, Xavier Roig ha manifestat que “tot i l’actuació del govern, reivindiquem una millor escola pública i farem el que faci falta per defensar-la”. 

Per part del PP, Eva Garcia, ha exposat que “fa por que el document aprovat sigui un brindis al sol, perquè el govern de la Generalitat està en funcions”. A les files de VOX, el portaveu el grup José Antonio Gilabert, ha indicat que “la situació és fruit de la deixadesa de la Generalitat i la poca preocupació de l’anterior govern municipal”.

Des de Guanyem Sitges, Josep Maria Tubau ha assegurat que “la construcció de l’Escola Agnès amb una sola línia ja va ser un error de planificació. La gent que vol anar a l’escola pública, com a primera opció, haurà d’acabar anant a l’escola concertada”.

La intervenció de les direccions de les escoles públiques de Sitges ha tancat aquest punt de la sessió plenària. Ells han assegurat que el problema de manca d’espais per atendre amb la qualitat adequada l’alumnat persisteix i han advertit que el problema que ara viu la primària es traslladarà a la secundària.

La unanimitat del Ple també s’ha obtingut a l’hora de declarar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el Retiro. La declaració es comunicarà al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, perquè en faci la inscripció al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. Aquesta declaració permetrà a l’entitat retirista optar a subvencions que podran ajudar al finançament de les obres que han emprès.

La renovació de membres del Consell del Patrimoni Festiu ha estat un altre dels punts destacats de la sessió plenària. A partir d’ara, estarà format per Josep Clarà Moreno, Ricard Vicente Arnau, Joan Mas Alegre, Albert Gutiérrez Vidal, Edu Sentis Perelló, Albert Soler Marcé, Esteve Ferré Planas, Agustí Marcet García, Marta Casterad Farreras, Joana Fort Baixeras, Loreto Baquès Almirall, Alba Gràcia Panyella, Àngels Parès Corretge i Jordi Bertran Luengo. Aquestes persones renoven un Consell on hi eren Francesc Rosell i Moltó, Miquel Marzal Ortiz, Sebastià Giménez Mirabent, Josep Casanova Briva, Laura Martínez Villanueva, Esteve Ferré Planas, Aroa Llorenç Pellicer, Cisco Arbones Heredia, Lolín Rocha Montané, Joan Yll Martínez, Jordi Milà Franco, Joan Duran i Ferrer i Joan Cuscó Clarasó. La regidora de Tradicions i Festes, Eva Martín Martínez presidirà el Consell i Oriol Julià Carbonell en serà el secretari.

El ple també ha aprovat modificacions de crèdit per, entre altres, facilitar el pagament de les subvencions de Carnaval al Retiro, al Prado i als Independents, a més de la subvenció a Càritas pel projecte de Cistella solidària i la compra de mobiliari per a Esports. Dins de l’àmbit econòmic, també s’han mantingut els preus públics per als cursos del Centre de Formació d’Adults i s’ha actualitzat el del curs de castellà.

En el marc de l’aposta de l’Ajuntament de Sitges per la sostenibilitat i la transició ecològica, s’ha fet l’aprovació inicial de l'establiment del servei públic per gestió directa de la recàrrega de vehicles elèctrics. El municipi preveu activar un total d’11 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics o híbrids compatibles i aquesta aprovació inicial en regula l’ús i les sancions.

El Ple ha aprovat definitivament el reglament d’abastament d’aigua que, entre altres, permetrà sancionar l’ús inadequat de l’aigua o l’excés el consum marcat en cada moment dels diferents estadis de sequera.

El Plenari ha aprovat també els dies festius locals per al 2025 que seran amb motiu del Vinyet (5 d’agost) i Santa Tecla (23 de setembre), ja que Sant Bartomeu (24 d’agost) caurà en diumenge.

 

Mocions

En l’apartat de les mocions, a banda de la presentada per tots els grups municipals a favor de la millora de la xarxa pública d’escoles a Sitges, el  grups municipals socialista – El Margalló i Junts per Sitges, han presentat una proposta d’acord per la convivència i el respecte i contra el vandalisme i l’assenyalament, que ha prosperat.

Els grups d’Esquerra Republicana de Sitges, Sitges Grup Independent, Verds En Comú Podem Sitges, Junts per Sitges, Partit dels Socialistes de Catalunya - El Margalló i Guanyem s’han fet ressò del suport al Dret a morir dignament, de l’Associació Dret a morir dignament de Catalunya. La moció de suport ha quedat aprovada.

En l’àmbit de les mocions, també s’ha debatut i aprovat la proposta d’acord del grup municipal de Junts per Sitges per a la conservació dels elements més característics de la pedra seca del Garraf.

 

 

 

 

Totes les intervencions íntegres es poden escoltar a través del Canal de Youtube de l’@AjSitges, a Ràdio Maricel i a Canal Blau TV.