Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de Sitges aprova el finançament de les reformes a L’Escorxador i la deixalleria

S’incorporen gairebé 12 M € provinents del romanent municipal al pressupost del 2022. Aquesta aportació permetrà avançar amb els pisos d’emergència social o renovar els ascensors del carrer de l’Hort Gran, entre altres projectes.

El Ple municipal de Sitges d’aquest mes de maig ha aprovat les modificacions de crèdit en el pressupost del 2022 que permetran, entre d’altres, avançar en el projecte de remodelació de l’antic Escorxador i en l’ampliació de la Deixalleria Municipal.

Per a les obres d’adequació de l’edifici històric de L’Escorxador s’han previst 821.226,36€, mentre que en el cas de l’ampliació de la deixalleria l’import és de 934.572,04. Aquests dos projectes tiraran endavant com a resultat de dues modificacions de pressupost aprovades al Ple d’aquest dimecres, gràcies a la disponibilitat del romanent municipal. En total, s’han incorporat al pressupost del 2022 gairebé 12 milions d’euros, provinents del romanent municipal, del qual ara es pot disposar. En aquest sentit, l’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha manifestat al Ple que “aquests diners han d’estar al carrer. És una oportunitat única que hem d’aprofitar per tirar endavant projectes de present i de futur per als sitgetans i les sitgetanes”.

La primera modificació s’ha aprovat per un valor de 3.765.754,50 € i, a més dels 821.226,36 € per a L’Escorxador, serviran per avançar en altres projectes com la reforma de les Cases dels Mestres per a que esdevinguin pisos d’inclusió social (114.925,52€), la subvenció al bus urbà (441.238,84€) o els ajuts a la creació d’empreses (70.000€). En aquesta primera modificació també es destina una partida de 1.238.060,10€ per al pagament d’indemnitzacions derivades de sentències judicials. Amb aquest import es tanca el conflicte amb l’empresa gestora de les llars d’infants.

Carme Almirall, regidora d’Hisenda: “Un cop hem liquidat el pressupost del 2021 ja sabem quin romanent tenim. Ara, en destinem una part a projectes que ja estan iniciats i a altres que són compromisos d’aquest govern amb la ciutadania”.

En el torns de les intervencions dels grups municipals, Rosa Tubau (Junts per Sitges), va assegurar que “el romanent hauria d’anar destinat a inversions extraordinàries que projectin el poble. Aquí es paguen despeses ordinàries”. Per la seva part, el regidor no adscrit, José Tendero, va explicar que “els ajuts al turisme i l’hostaleria són insuficients. Haurien de destinar aquests diners a despeses generals i no a fer campanya política”. La portaveu de Comuns Verds Sitges, Carme Gasulla, assegurava que “incorporen diners del romanent per ajudes i obres, però no veiem cap pla de futur”. I en el seu torn, el regidor no adscrit, Ignasi Rubí, explicava que “esperem que aquests projectes arribin a ser una realitat i que la gent ho pugui gaudir”.  

La segona modificació del pressupost del 2022 aprovada i possible gràcies al romanent té un import de 1.495.698 € i contempla la renovació dels ascensors al carrer de l’Hort Gran (pas sota la via) o l’ampliació prevista en el contracte de recollida d’escombraries (per atendre les zones de nova creació urbanística).

L’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha conclòs que “s’han incorporat gairebé 12 milions d’euros de romanent. Es tracta d’un gran esforç econòmic, d’una gran oportunitat que no podem deixar escapar” i ha afegit que “entre d’altres projectes, farem possibles els pisos d’inclusió social, la nova deixalleria, la reforma del magatzem de les brigades, la remodelació de l’Escorxador o la renovació dels ascensors de l’Hort Gran”.  

Als gairebé 12 milions d’euros incorporats al pressupost i provinents del romanent s’hi arriba amb un decret d’Alcaldia del mes de maig, on es passava 4.763.618,44€ del romanent al pressupost i un canvi de finançament d’inversions concretes. Es tracta d’inversions que en un principi estaven contemplades de pagar amb crèdits, però que l’equip de govern ha decidit finançar amb el romanent. Aquest últim cas implica 1.833.704€, on en destaca que 934.572,04€ seran per a l’ampliació de la deixalleria municipal, que guanyarà serveis. En aquests gairebé 2 milions d’euros també es contempla una altra part de la reforma integral de les Cases dels Mestres (254.132,48€), la instal·lació d’una nova gespa artificial al camp de futbol Nou Pins Vens (280.000€) o la remodelació de l’Escola Esteve Barrachina (200.000€), entre d’altres inversions.

En relació a l’àmbit financer, el Ple també ha aprovat donar de baixa 524.199,40 € per la pèrdua de 175 drets reconeguts per diferents causes entre 2004 al 2011.

En l’apartat de donacions de comptes, també s’ha parlat de la liquidació del pressupost del 2021. En aquest sentit, el govern municipal ha presentat els grans eixos de la liquidació del pressupost posant sobre la taula un Resultat pressupostari positiu de 2.886.273,81€, un Romanent de tresoreria positiu de 18.421.849,26€, un Estalvi net positiu de 7.691.661,41 €, un Deute viu no superior al 75% al 0,88% i un Període mig de pagament a proveïdors inferior a 30 dies situat en 22,42 dies.

El Ple també ha servit per donar compte del final del període d’excepcionalitat per a l’ampliació de terrasses, un cop han decaigut la majoria de les restriccions sanitàries en la lluita contra la COVID19. Des del passat 2 de maig, torna a estar vigent l’ordenança de terrasses prèvia a la COVID19.  

En l’àmbit de la Promoció econòmica, s’han aprovat les bases generals per a l’atorgament d’ajuts econòmics destinats a fomentar la contractació laboral i la millora de l’ocupació. Les persones o empreses interessades a optar-hi poden gestionar-ho a través de la seu electrònica municipal: https://carpeta.sitges.cat/Ciutadania .

El Ple del maig també ha aprovat la modificació del preu públic del Centre d’Adults i del Servei de Llar d’infants, així com s’ha fet l’aprovació inicial del Reglament d’atorgament de felicitacions, distincions i condecoracions policials de la Policia local de Sitges.  

Els representants polítics al Ple municipal també han aprovat el nomenament dels nous patrons veïnals a la Junta de la Fundació privada Hospital de Sant Joan Baptista. Es tracta d’Albert Oliver-Rodes Sen i el Jordi Sans Massó, que substitueixen a Fernando Herraiz Philip i Ignasi Benazet Navarro, que han acabat el seu mandat. Anna Grimau Bigaire continuarà dins de la Junta, també en la part veïnal, perquè ha estat reescollida.

En el ple municipal d’aquest mes de maig també han progressat l’aprovació de la constitució de la comissió tècnica d’estudi per l’elaboració de l’Ordenança municipal d’autoconsum energètic, l’aprovació de l’adhesió a l’Associació de municipis i entitats per l’Aigua pública, l’aprovació de l’adhesió a la Declaració per uns municipis i comunitats cuidadores i l’aprovació de la declaració del Mediterranean Guitar Festival com Esdeveniment d’especial interès per a la Vila.

 

Relació de mocions aprovades pel Ple de maig:

Proposta d’acord que presenta Guanyem Sitges en representació de Iaioflautes - Unitat pensionista del Penedès sobre l’atenció de la gent gran a les entitats bancàries.

Proposta d’acord del Grup municipal Comuns Verds de Sitges en suport a la resolució del conflicte del Sàhara en el marc del procés de descolonització sustentat en les resolucions de l’ONU.

Proposta d’acord del Grup municipal Comuns Verds de Sitges  sobre l’ús del programa espia de vigilància Pegasus i altres programes equivalents.

Proposta d’acord del Regidor no-adscrit Ignasi Rubí d’un Pla d’accessibilitat per a persones amb altres capacitats a la web i dispositius de l’Ajuntament de Sitges.

 

Ple íntegre del mes de maig

Canal de Youtube de l’Ajuntament de Sitges