Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de Sitges aprova provisionalment les ordenances fiscals 2023

La proposta congela els cinc impostos locals, així com les taxes i preu públics, i manté les bonificacions, que s’amplien en nous supòsits, entre els quals, incentivar l’ús de les energies renovables. En la sessió ha prosperat també l’aprovació del nou Pla Local LGTBI 2022-2026.

El Ple municipal ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals per a 2023. La proposta del Govern congela els cinc impostos locals i les taxes i preus públics, i manté tant les bonificacions com el sistema de fraccionament o ajornament del pagament. La intenció és no incrementar els impostos locals davant un possible escenari d'inflació i desacceleració del creixement econòmic del país. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha destacat que “les Ordenances intenten mantenir l'equilibri entre ingressos i despeses” i ha avançat que “s’ha començat a treballar en el nou pressupost, ja que es veurà afectat per la situació econòmica i social, i afectarà al proper govern". La Regidora d’Hisenda, Carme Almirall, ha destacat la voluntat municipal per “no augmentar la pressió fiscal donades les circumstàncies socials i econòmiques que es preveuen els propers mesos”.

En el cas de L’IBI, el document aprovat proposa continuar amb el tipus general al 0,49%, congelat des de 2021, així com deixar el tipus diferenciat d’Oci i Hosteleria al 0,72, mantenint així la rebaixa aplicada el rebaixat el 2021. L'IBI manté també les bonificacions per a famílies nombroses amb rendes baixes.

Una de les principals novetats de les ordenances és l’aplicació d’un un nou gravamen per la utilització dels habitatges d’inclusió social de l’Ajuntament de Sitges. Així, l’Ajuntament regula “el preu simbòlic”, segons explica la regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, que hauran d’assumir les persones i famílies usuàries d’aquests habitatges. El lloguer serà proporcional a les seves rendes, de forma que l’ordenança no posa un preu a l’habitatge, sinó que aplica un percentatge del 10%, el 12% o el 18% en relació als ingressos de la unitat familiar, en funció de la seva capacitat econòmica. Quan aquesta capacitat sigui inferior i no puguin assumir el tram més baix, es fixa una taxa temporal fins que es resolgui la situació.

S’incorpora també un nou supòsit a l’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (Plusvàlua), per adaptar l’ordenança fiscal a la llei, que millora la protecció de les persones orfes víctimes de violència de gènere. Aquestes persones estaran exemptes del pagament de la Transmissió de la propietat.

La resta de tributs locals mantenen les bonificacions i es desenvolupen els supòsits bonificables per incentivar l’ús de les energies renovables. No obstant i les bonificacions aplicables, el regidor de Sostenibilitat, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Xavier Roig, ha avançat les ordenances contemplen “tant les bonificacions de l’IBI i la limitació de cobertura del 30% del preu de la instal·lació”, qüestions que es treballaran amb més detall en l’ordenança d’autoconsum.

La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Socialistes de Catalunya (PSC), Sitges Grup Independent (SGI), Guanyem Sitges (GS) i el Margalló (EM), i els vots en contra de Junts per Sitges (JxS), Comuns Verds Sitges (CVS) i els regidors no adscrits Manu Rodríguez, José Tendero, maria Lores i Ignasi Rubí.

Durant la sessió ha prosperat també, la modificació del preu públic del nou taller de conversa d’idiomes, impartit Centre de Formació d’Adults, i l’aprovació definitiva de l’actualització del preu de l’aigua (0,56 cèntims/mes) i clavegueram (0,34 cèntims/mes).

 

Les aportacions dels partits a l’oposició

Rafel Font (JxS): “No tenen consciència política de la importància de les ordenances. S’han de treballar més i treure recursos de sota les pedres, perquè el més fàcil és fer pagar a la ciutadania”.

Carme Gasulla (CVS): “Entra en contradiccions perquè no volen sotmetre als convilatans a més pressió fiscal i el següent punt del Ple grava el preu de l'aigua i del clavegueram”.

Manu Rodríguez (NA): “han presentat unes Ordenances sense cap capacitat de millora. És el govern dels antiacords: no volen escoltar propostes, només es miren el melic".

Ignasi Rubí (NA): “Aquestes ordenances no han buscat consens, estan molt poc treballades i s’han ajustat a passar el tràmit”.

 

Aprovació del Pla Local LGTBIQ+ 2022-2026.

El plenari ha donat llum verda, per unanimitat, al Pla Local LGTBIQ+, el qual serveix per elaborar un marc de referència per al desenvolupament de les polítiques públiques de diversitat sexual i de gènere a Sitges. La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, ha assegurat que “era imprescindible transformar el Pla en un full de ruta, en una estratègia que necessàriament haurà de ser compartida”.

El Pla recull així les principals línies estratègiques de l’actuació municipal en la matèria, per facilitar l’elaboració de propostes i l’execució de les accions. Per a Júlia Vigó, “és una eina potent de seguiment, d’avaluació i de retiment de comptes”, que segons la regidora, “va més enllà de les sigles i que parla de societats diverses que fugen del binarisme, de l’heteronorma i de l’estereotip”.

Entitats locals, com Sitges Voluntaris Socials o Colors Sitges Link, entre altres, han participat en l’elaboració del Pla que inclou set eixos (compromís amb la diversitat sexual i de gènere; accions contra la LGTBIfòbia; la coeducació i transmissió d’una cultura igualitària; la salut, drets sexuals i reproductius; l’ocupació i drets laborals; cultura i esports, i espai públic, mobilitat i participació de les persones LGTBIQ+).

 

Altres punts del Ple

  • El Ple ha aprovat definitivament el reglament d’atorgament de felicitacions, distincions i condecoracions de la Policia Local de Sitges. El reglament estableix un sistema que regula el règim de concessió i lliurament de distincions, i que alhora estimuli el compromís professional dels membres de la policia local, per mitjà de la figura simbòlica d’un reconeixement públic i institucional.

 

  • En la sessió, s’ha donat llum verda a la concessió de serveis de gestió i explotació del bar del Municipal d’Aiguadolç.

 

  • El Ple ha aprovat dos punts que proposaven l’aixecament de la objecció suspensiva del pagament de les liquidacions anuals pendents als exercicis 2020 i 2021 del Servei Públic de Transport Urbà col·lectiu de viatgers. Amb l’aprovació l’Ajuntament liquida una despesa pel servei de mig milió d’euros.

 

  • L’aprovació del compte general de l’Ajuntament el 2021 amb una despesa de 64.182.279 euros i uns ingressos de 52.949.207 euros (10.472.695 de dèficit) ha comptat amb els vots favorables d’ERC, PSC; SGI, GS i EM, i amb les abstencions de les formacions a l’oposició (JxS, CVS i els regidors no adscrits Manu Rodríguez, José Tendero, Maria Lores i Maria Lores).

 

Propostes d’acord dels grups municipals

Aprovades

Proposta d’acord de GS per reafirmar la declaració de Sitges com a municipi contra el feixisme i el racisme en favor de la convivència en la diversitat.

 

 

Totes les intervencions, al canal de Youtube de l'Ajuntament de Sitges.