Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple de Sitges aprova una partida de 800.000€ per seguir fent front als efectes de la Covid-19

Les modificacions de crèdit serviran per reforçar el departament de serveis socials. També es destinaran nous ajuts per a activitats i entitats culturals i per a promoció econòmica. Alhora el Ple també aprova el dret de superfície dels futurs habitatges de lloguer assequible. Durant la sessió plenària, l’alcaldessa ha anunciat l’ampliació del govern Municipal amb l’entrada dels regidors del PSC i El Margalló a partir de l’1 de juliol.

L’Ajuntament de Sitges destinarà 867.220€ més per fer front a la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia de la Covid-19 després d’aprovar al Ple celebrat aquest dijous, diverses modificacions de crèdit al pressupost general d’aquest 2020. Aquests ajuts es destinaran al reforç del departaments de Serveis Socials, a subvencions a entitats culturals, al foment de l’emprenedoria i a la contractació de personal.

La regidora d’Hisenda, Carme Almirall, ha detallat que una de les modificacions de crèdit “fa referència a l’aplicatiu de cita prèvia, inversió i manteniment d’aquest servei. L’altra modificació de crèdit és per reforçar l’equip de la regidoria de Drets Socials amb la contractació d’1 treballador social, 1 educadora social i 3 integradors socials a causa de l’augment de feina per atendre les necessitats arran de la pandèmia del coronavirus”.

Carme Almirall també ha afegit que “s’implementen més diners per a l’ajuda al domicili i del Centre de Dia i a totes les partides que facin referència a ajudes assistencials com ajuts educatius i culturals. A més, també s’augmenta la subvenció a Càrites i Creu Roja per a la compra de productes per a la cistella solidària i en aquelles ajudes anuals (com persones amb dificultats de mobilitat reduïda o famílies monoparentals) també es posen més diners en les partides per preveure l’augment de peticions i això suposa un import de 413.336€”.

Per la seva part, la regidora de Drets Socials, Júlia Vigó, ha explicat que en l’àmbit educatiu ”les partides d’emergència social de la regidoria estan vinculades per atendre totes les necessitats de la ciutadania. Tots els recursos es distribueixen en funció de la necessitat social”.

La portaveu de Junts per Sitges, Mònica Gallardo, ha expressat el seu suport cap a les modificacions de crèdit per l’increment i dels convenis amb les entitats del Tercer sector, “de reforçar l’equip professional regidoria de Drets Socials, per implementar programes i estar al costat de les persones però això no treu que hi hagi algunes xifres d’aquest expedient, que no acabem d’entendre i alguna que ens volem permetre avui qüestionar.  Són partides que creiem que són insuficients com la vinculada als ajuts a les activitats d’estiu”.

Alhora el ple també ha aprovat noves ajudes per a les activitats culturals d’aquest estiu “adreçades a les entitats culturals de Sitges, que s’hagin vist afectades econòmicament per la crisi de la Covid-19, per tal que puguin pagar despeses d’hipoteca i subministraments. També podran sol·licitar aquests ajuts les entitats que han baixat els ingressos per no poder llogar els seus locals”, tal com ha explicat el regidor de Cultura, Xavier Salmerón.

El portaveu de Ciutadans, Manuel Rodríguez, ha explicat que donaria suport a les modificacions, però voldria destacar que “el Pla estratègic de subvencions ha quedat desfasat per la Covid-19.  Des de Ciutadans creiem que cal fer un nou pla estratègic de subvencions per fer front als efectes de la pandèmia”. Manuel Rodríguez també ha alertat sobre el període de pagaments ja que el primer trimestre ha pujat 28,9 dies i “això podria perjudicar a l’hora de disposar del romanent dels estalvis de l’Ajuntament”. 

El portaveu de Nou Horitzó, Ignasi Rubí, considera que tot i que “no hem pogut participar directament de les bases dels ajuts a les entitats culturals, però hem de ser coherents amb la nostra posició, i durant les comissions de cultura i les altres nosaltres vam demanar celeritat pels ajuts i, per això, nosaltres hem de ser conseqüents. Ens semblen que les quantitats no van ser consensuades amb nosaltres amb temps i formes, però no serem nosaltres qui posem traves perquè si les entitats de Sitges poden tenir un petit ajut, benvingut sigui2.

En l’àmbit de la Promoció Econòmica, el ple ha aprovat un nou ajut destinat a l’emprenedoria que s’afegeix als 3 aprovats en el darrer ple dirigit als autònoms de 1r any i per a l’autoocupació amb l’objectiu de consolidar els projectes empresarials iniciats com a màxim fa un any i que s’han vist greument afectats per la crisi de la Covid-19. Així, s’ha afegit una partida de 300.000€ per fer front a la crisi econòmica derivada de la Covid-19. També en la mateixa sessió plenària s’han aprovat ajuts de 2.500€ per a despeses inicials de nous negocis de Sitges que s’han vist afectats pel coronavirus.

La portaveu de Comuns-Verds, Carme Gasulla, ha assegurat que “donarem suport a aquesta proposta. Si hi ha una cosa que ens caracteritza al nostre poble, és la aquesta capacitat de reinventar-se i l’emprenedoria que ha empentat durant molts i molts anys la nostra gent. I en el temps que ens venen a sobre aquest concepte d’emprenedoria és una concepte que haurem d’aplicar i de recordar una vegada i una altra. I de fet, ja a les escoles es fa aquesta formació”.

La sessió plenària de juny també ha aprovat una partida de 80.000 per a les reformes necessàries que s'han hagut de dur a terme per fer front a les mesures sanitàries marcades per la COVID- 19 i també ha dedicat una partida de per a promoció turística per a l’associació internacional de Ciutats educadores.

 

 

Ampliació del govern de Sitges

Durant la sessió plenària del mes de juny, l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha anunciat l’ampliació del govern municipal amb l’entrada dels grups del PSC i El Margalló a partir de l’1 de juliol. Els tres regidors socialistes (Luis Miguel García, Xavier Roig i Elisabeth Pérez) i el regidor d’El Margalló (Josep María Martínez) se sumen als representants d’ERC, SGI i Guanyem Sitges. La incorporació dels nous regidors configura un nou govern amb 5 formacions i majoria absoluta al ple. En els propers dies es coneixerà el nou cartipàs.

L’anunci s’ha fet en el marc de la proposta d’aprovació del dictamen d’actualització del règim retributiu dels càrrecs electes. El ple de Sitges ha aprovat per urgència la modificació de retribucions dels regidors del govern igualant-les per adaptar-les a les despeses previstes a la incorporació de 4 persones més a l’executiu local a partir de l’1 de juliol. De les 12 persones del nou govern: 7 regidors cobraran el 100% 48.500€ bruts / any, 1 en cobrarà 36.375€  i 4 cobraran per assistència a plens i reunions.

La modificació de la retribució s’ha aprovat amb 12 vots a favor d’ERC, SGI, Guanyem Sitges,  PSC i El Margalló i 8 vots en contra de JxS, C’s, NH i Comuns-Verds.

 

Habitatge

En l’àmbit de l’habitatge, el ple de Sitges adjudica unànimement per urgència el dret de superfície durant 75 anys de tres parcel·les del PPU-1 (La Plana) a entitats sense ànim de lucre per a la gestió i construcció de la promoció de 175 pisos de protecció oficial de lloguer assequible i sostenible. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha destacat que “avui és un dia molt important per la promoció d’aquest tipus d’habitatges tan necessaris per a la vila de Sitges”.

La regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, ha explicat que “avui, per fi, portem a aprovació definitiva els tres expedients de formalització d’un dret de superfície a les 3 parcel·les de La Plana, Santa Bàrbara i Vallpineda on ubicarem 175 habitatges de protecció oficial públics i de lloguer. Poc ens podíem imaginar, el 19 de febrer, quan es va iniciar produir l’aprovació inicial, que ens trobaríem immersos en un context global que ha trastocat del tot la dinàmica de treball del conjunt de l’Ajuntament. És per això que, primer de tot, vull agrair molt sincerament la feina del petit però potent servei d’habitatge de l’Ajuntament de Sitges”. Júlia Vigó ha remarcat que “l’enorme importància que tenen pel conjunt de Sitges aquests tres expedients, l’aprovació dels quals ens permetrà donar un pas més en la consecució d’un projecte de construcció d’habitatge públic sense precedents”.

 

Altres punts de l’ordre del dia de ple del mes de juny

El ple ha tirat endavant la creació de la Comissió d’estudi per elaborar el Reglament dels mitjans de comunicació municipals de Sitges i el Reglament del Consell Municipal de Comunicació de Sitges.

Alhora  ple també ha aprovat destinar crèdit per tancar procediments judicials molt antics a Vallpineda i Las Terrazas.

Durant la sessió plenària també s’ha aprovat la resolució de recursos de reposició a l’acord de plenari de 19 febrer de 2020 pel qual s’aprova la relació de llocs de treball.

 

Propostes d’acord

El ple de Sitges no ha aprovat la proposta d’acord presentada pels grups de Ciutadans i Nou Horitzó “per garantir la pluralitat i la participació política dels grups municipals” en les reunions d’execució del Pressupost davant l’emergència sanitària. La proposta ha estat rebutjada amb 13 vots en contra i 8 a favor.

S’aprova per unanimitat la proposta de Comuns-Verds per afegir el Dia Mundial del Medi Ambient al calendari de celebracions de Sitges i també una proposta d’acord de suport a la creació de l’Agència de Patrimoni Natural i de Biodiversitat de Catalunya. La proposta vol treballar la gestió, la restauració i l’estudi del medi natural de Catalunya tant en l’àmbit continental com marí. 

El ple ha aprovat per unanimitat la proposta d’acord del grup de Ciutadans “per defensar i fer efectiva la conciliació laboral i reducció de la bretxa salarial a la situació provocada per la crisi de la Covid-19”.

També s’ha aprovat per unanimitat la proposta d’acord, presentada pel PSC, relativa a reclamar al Govern de l’Estat i de la Generalitat més capacitat financera i autonomia pels ens locals.

Alhora també s’ha aprovat una altra proposta d’acord del PSC per demanar al Govern de la Generalitat que aixequi la suspensió dels ajuts per contribuir a minimitzar l’impacte econòmic i social de la Covid-19 en els lloguers d’habitatge habitual.