Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El sistema de detecció de pisos turístics il·legals de l’Ajuntament de Sitges desperta interès d’altres administracions

La subdirecció d’Ordenació i Inspecció Turística ha contactat amb l’Ajuntament de Sitges per conèixer el sistema utilitzat de rastreig digital utilitzat per l’administració local en la detecció d’Habitatges d’Ús Turístic il·legal. El sistema ha permès analitzar més de 4.000 anuncis i fer un primer cribatge per detectar pisos turístics que es publiciten sense llicència.

La subdirecció d’Ordenació i Inspecció Turística de la Generalitat de Catalunya ha contactat l’Ajuntament de Sitges per conèixer el sistema de detecció de pisos turístics il·legals a la vila. Una reunió entre el regidor de Disciplina i Sancions, Guillem Escolà, i la subdirectora d’Ordenació i Inspecció Turística, Anna María Martínez, amb tècnics dels respectius departaments, ha servit a l’Ajuntament de Sitges per explicar la seva experiència i posar-la en comú amb la de la Generalitat de Catalunya. Guillem Escolà ha explicat que “la suma de sinèrgies i l’intercanvi d’informació entre les dues administracions ens ha de portar a millorar i ajustar un procediment que a Sitges està funcionant, però que pot incorporar aspectes que ens permetin ser cada cop més eficaços i àgils, i alhora resoldre les principals traves”.

La trobada ha servit per aprofundir en el sistema de detecció utilitzat a la vila, punt que ha despertat l’interès de la subdirecció d’Ordenació i Inspecció. Creat per una empresa internacional especialitzada en la detecció d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT) il·legals, el programa rastreja l’activitat digital d’anuncis a tot el terme municipal. L’anàlisi dels resultats permet estructurar els pisos publicitats en diferents categories, que descarten aquells que disposen de llicència, els que es troben fora de jurisdicció o els que es troben inactius, a tall d’exemple. El cribratge permet acotar la cerca aquells que poden ser pisos turístics il·legals, i iniciar els expedients que permetin acabar de descartar i culminar el procediment, amb l’aplicació de la sanció corresponent. A aquesta eina digital, s’afegeixen els pisos turístics il·legals detectats pel mateix Ajuntament o a partir de la col·laboració ciutadana per denúncies veïnals.

La Generalitat, per la seva banda, ha aconsellat el departament de Disciplina i Sancions de l’Ajuntament sobre alguns aspectes a implementar per perfeccionar el procediment local, principalment en aspectes jurídics i legals per acabar el procés amb totes les garanties.

Els representants de totes dues administracions han coincidit en les dificultats que implica la detecció i aplicació de les sancions a Habitatges d’Ús Turístic (HUT) il·legals, així com en la necessitat de continuar treballant per eradicar aquesta pràctica, considerada infracció greu per la pròpia Generalitat de Catalunya.