Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els ceps de Malvasia de Sitges arriben a Can Milà

La Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista, a través del Centre d’Interpretació de la Malvasia, cultivarà al voltant de 50 ceps de la varietat local més significativa, al nou equipament municipal destinat a l’atenció al visitant. El projecte recupera espais emblemàtics on s’havia cultivat Malvasia, com l’escola d’Hostaleria de Sitges, a l’institut Joan Ramon Benaprès, on ahir es van plantar dos ceps d’aquesta varietat i un de Moscatell.

Can Milà, el nou espai de referència en l’atenció turística que obrirà portes en els propers mesos, s’afegeix al projecte, impulsat per la Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista en col·laboració amb l’Ajuntament, per recuperar la presència de ceps de Malvasia de Sitges a indrets on històricament s’havia cultivat aquesta varietat. Aquest és el cas de Can Milà, que acollirà la nova oficina d’atenció al visitant i que va ser on es van cultivar les darreres vinyes de Malvasia de les bodegues Robert, una de les que va perdurar al segle XX, juntament amb el celler de l’Hospital.

Història i turisme units en una acció que vincula la típica varietat local amb el teixit urbà. “És un dels projectes estrella de Can Milà”, ha afirmat el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Sitges, Luis Miguel Garcia, perquè “donem protagonisme a aquest vi tan identitari, en un espai que s’està dissenyant per mostrar també altres espècies autòctones de la nostra comarca i apropar així part de la nostra riquesa a turistes i visitants”.

L’acció a Can Milà permetrà apropar la Malvasia a turistes i visitants, alhora que s’estableix com un convit a descobrir el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM) i el passat vitivinícola de Sitges. L’administrador del Patronat de l’Hospital, Albert Oliver, ha assegurat que “és una il·lusió cultivar Malvasia en aquest espai amb ceps que formaran part de la collita de l’Hospital amb el que segur serà una vinya productiva”. És encara aviat, però no es descarta estudiar que la producció de Malvasia de Sitges produïda a Can Milà s’ofereixi al públic en una edició limitada.  

El projecte té també una vessant pedagògica i formativa, a partir de la plantació realitzada a l’Escola d’Hostaleria de Sitges, ahir dimarts per l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i amb la propera acció que tindrà lloc a l’Escola Miquel Utrillo. La voluntat és posar en valor “la importància de la Malvasia a la D.O. Penedès i també la potencialitat enològica de la varietat que permet fer molts tipus de vinificacions, com és el cas del celler de l’hospital on en tenim cinc”, ha explicat la responsable del CIM, Alba Gràcia.