Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els cossos policials presenten el balanç anual de seguretat a Sitges

La Junta de Seguretat Local s’ha reunit aquest dimarts per fer una avaluació i anàlisi de l’estat en què es troba la seguretat al municipi segons dades compreses entre novembre de 2022 i octubre de 2023.

L'Ajuntament de Sitges i els representants dels cossos de la Policia Local, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil han celebrat aquest dimarts la reunió anual de la Junta de Seguretat Local. En aquesta sessió, s’han presentat les dades referents a delinqüència i seguretat viària al municipi i s’ha fet balanç dels darrers dotze mesos.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha destacat que “Sitges és una vila segura. De fet, aquest és un dels àmbits més ben valorats per part de turistes i visitants segons les darrers enquestes de què disposem” però alhora afegeix que “enguany les dades de RENFE constaten un increment d’1 milió de passatgers més que han visitat Sitges de gener a octubre. Aquest augment de visitants ha fet incrementar conseqüentment  l’actuació policial”.

L’inspector de la Policia Local, Jordi Altarriba, destaca que “la valoració de la seguretat en general a la vila és positiva, hi ha molt treball preventiu i de col·laboració i de cooperació entre tots els cossos policials” i ha afegit que “hem de continuar treballant plegats per intentar que els resultats siguin encara més satisfactoris”.

Pel que fa a la seguretat viària, les xifres demostren una millora general. S’han reduït els ferits greus en accidents de trànsit en un 60%, i els lleus en un 87%, i no s’ha de lamentar cap víctima mortal. Hi ha un petit increment de l’accidentalitat, en concret 12 accidents més que al període anterior, però no s’ha donat cap augment en els atropellaments.

Les accions preventives són una eina cabdal per assolir aquests resultats. L’augment de controls en campanyes de trànsit (un 22,3% més), o el nombre de controls d’alcoholèmia i substàncies (un 65,4% més), han permès dissuadir de conductes de risc al volant, garantint així la seguretat de conductors i de la resta d’usuaris i usuàries de les vies. L’increment de la tasca preventiva i proactiva ha estat fonamental també a l’hora de reduir i minimitzar les activitats delictives i infraccions administratives, garantint així la seguretat ciutadana i la convivència.

Segons les dades presentades en el marc de la Junta de Seguretat s’ha registrat un increment d’un 13,8% en les infraccions penals, i vora el 85% són de tipologia lleu, sobretot relacionades amb estafes telemàtiques i bancàries i amb furts.

El Cap de l’Àrea Bàsica Policial del Garraf, José Maria Montero, ha volgut manifestar-se en aquest sentit i ha dit que “l’augment dels delictes és una tendència de tot Catalunya, però aquest augment no va en consonància amb la gran afluència de persones que ha vingut a Sitges, la xifra és molt més gran que l’any anterior, però els delictes no han pujat en la mateixa proporció. Sitges és un municipi tranquil i en pau, però a certs esdeveniments l’aglomeració de persones és molt gran”.

Per posar solució als furts, s’ha posat en marxa a la Regió Metropolitana Sud el Pla Regional Brida per prevenció contra robatoris violents, que engloba accions com la intensificació dels controls i el patrullatge i una col·laboració més estreta amb la judicatura per aconseguir sentències. El document també posa de manifest que hi ha hagut una reducció dels delictes contra les persones (-7,7%) i dels delictes contra l’ordre públic (-21,4). Els robatoris a domicilis també han baixat un significatiu 41%.

La seguretat ciutadana és un tema cabdal pels cossos policials, que intenten millorar contínuament els nivells assolits. Per fer-ho, és fonamental desenvolupar instruments de coordinació i col·laboració entre els cossos, però també augmentar les vies de comunicació amb la ciutadania. Per això, la Policia Local posarà en marxa abans de finalitzar l’any una nova APP de seguretat “Sitges ALERT” que es podrà descarregar de forma gratuïta i avisar la policia, sigui on sigui del terme municipal, davant qualsevol fet greu.