Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta a Sitges la campanya “A l’aigua risc zero”

La campanya, de la Generalitat de Catalunya, vol conscienciar sobre el bany segur a platges i piscines a través de diferents materials comunicatius, com un anunci de televisió o 100.000 ventalls que es distribuiran a les platges catalanes amb consells a tenir en compte.

Sitges ha acollit la presentació de la campanya “A l’aigua, risc zero”, impulsada per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de recordar els consells bàsics per gaudir d’un bany segur a platges, piscines i aigües interiors. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat la iniciativa, acompanyat per l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i la directora de Protecció Civil, Marta Cassany.

Es tracta d’aplicar uns consells senzills per reduir el risc en el bany, com banyar-se preferentment en platges vigilades, i en les hores que hi ha servei de salvament i socorrisme, fer cas de la bandera que onegi en les platges, no entrar a l'aigua si algú no es troba bé i no perdre mai de vista els infants mentre es banyen. En persones grans, banyar-se preferentment acompanyades per una altra persona. En joves, no tirar-se de cap a l'aigua si no se sap la profunditat que hi ha o si hi ha roques.

El conseller d’Interior ha remarcat la importància d’aquesta campanya, un missatge de conscienciació a la ciutadania. “Hem de posar tots i totes de la nostra part. Des de principi de temporada hi ha hagut 5 víctimes mortals al mar i 2 més a piscines i hem d’evitar que hi hagi cap més. Que l’aigua sigui motiu d’esbarjo i gaudi, i no causa de pèrdues de vides. Vull agrair l’esforç econòmic que fan els ajuntaments per oferir el servei de vigilància a les platges”, ha dit el conseller. Per la seva banda, l’alcaldessa de Sitges ha agraït que es faci aquesta campanya, que és molt important per municipis de platja com Sitges. “Per part de l’administració posem totes les eines a l’abast de la ciutadania, però demanem també responsabilitat a tothom, és important que gaudim del nostre entorn natural, però hem de ser conscients dels riscos que hi ha al mar. Per tant, és crucial fer aquestes campanyes de conscienciació”, ha assenyalat Aurora Carbonell. També ha destacat que “a Sitges en el que portem de temporada hem fet 36 rescats més que l’any passat en les mateixes dates. El 2023 es van atendre 2.493 persones i es van fer 57.635 prevencions, contínuament estem treballant en aquesta prevenció”.

La campanya contempla la distribució de diferents elements comunicatius per arribar a tots els públics i a tots els indrets. En els pròxims dies, s’emetrà un anunci per televisió recordant els consells, voluntaris de Protecció Civil de diferents municipis distribuiran 100.000 ventalls a les platges catalanes (adreçats sobretot a la gent gran) i es faran accions específiques coordinades amb RENFE en trens de rodalies que tinguin com a destí estacions de municipis amb platges d’ús intensiu. També es difondran sis vídeos curts per a xarxes amb consells per a gent gran, es recordaran el significat del color de les banderes a les platges, els riscos associats a la presència de roques i penya-segats propers a les zones de bany, les distraccions amb els infants i el bany, s’oferiran consells preventius pel bany en gorgs, rius i aigües de muntanya i consells també per a joves.

 

Ofegaments a les platges catalanes

Del 15 de juny al 10 de juliol, hi ha hagut 5 ofegaments mortals a les platges catalanes i 2 ofegaments mortals a piscines. A 10 de juliol de 2023 aquesta xifra era de 10 ofegaments mortals a les platges i 2 ofegaments mortals a piscines. El 2023 la campanya de platges (15 juny -15 setembre) es va tancar amb 25 persones mortes per ofegament a les platges catalanes, la majoria homes de més de 70 anys. A més, va haver-hi 11 ofegaments mortals en piscines d’ús públic i privat, i un gran nombre de ferits greus, la majoria menors d’edat. Aquesta temporada i fins al 8 de juliol, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 558 trucades per 370 incidències relacionades amb la campanya de platges.

Per informar a temps real de la situació de les platges, Protecció Civil torna a posar en actiu per aquesta campanya de seguretat en el bany 2024, la pàgina web del visor de platges http://interior.gencat.cat/platges.visor amb informació en línia i temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que oneja en cada moment, si hi ha meduses, quin tipus i perillositat, i els serveis disponibles (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d'entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etc.).