Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Agència Catalana de l’Aigua arxiva la sanció contra l’Ajuntament per excés de consum

La penalització venia motivada per un excés de consum al setembre de 2023, però s’ha arxivat perquè el còmput havia de tenir en compte tres mesos. L’Ajuntament ha demanat a l’ACA que actualitzi les xifres d’ocupació de Sitges per ajustar-les a la realitat.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha decidit l’arxiu per sobreseïment de la sanció imposada a l’Ajuntament de Sitges per excés de consum d’aigua durant el setembre de 2023, una mesura que l’Ajuntament ja havia recorregut. La mateixa resolució de l’ACA indica que s’havia d’haver analitzat tot el trimestre de juliol-agost-setembre com un conjunt i no pas avaluar exclusivament el mes de setembre. L’import de la sanció inicial era de 50.000€, que van quedar reduïts a la sanció mínima establerta de 22.408,27€ després d’una primera al·legació de l’Ajuntament. Finalment, però, la sanció ha quedat arxivada.

A banda de recórrer específicament la sanció relativa al setembre de 2023, l’Ajuntament ha sol·licitat aquest mes de març a l’ACA tenir en compte l’actualització de la població de Sitges, per ajustar a la realitat el nombre de persones usuàries respecte l’ús de l’aigua. L’Ajuntament considera que és fonamental que l’ACA aprovi el Pla d’emergència municipal en situacions de sequera (PES ) a Sitges amb les dades actualitzades a 2023, ja que fins ara s’han estat fent servir dades del 2021 que no reflecteixen la realitat actual, on s’han incrementat les ocupacions turístiques de diferents àmbits i les segones residències. Les xifres actuals que aporta l’Ajuntament a l’ACA es fonamenten en els índexs d’ocupació registrats pel Departament de Turisme de l’Ajuntament. En aquesta nova informació no s’hi inclouen els visitants d’un sol dia (que no pernocten a Sitges), malgrat que també són persones usuàries de serveis com l’aigua.

Actualment, Sitges està dins de la fase d’excepcionalitat per sequera després d’haver sortit de la fase 1 d’emergència. Amb tot, l’Ajuntament continua amb la seva campanya d’estalvi d’aigua i s’ha dotat d’un reglament per poder sancionar quan s’excedeixi dels 230 litres per persona i dia que marquen les restriccions o es faci un ús no permès de l’aigua.

Tota la informació al voltant de les restriccions es pot consultar a https://sequera.gencat.cat/ca/inici. Entre les mesures que s’han de respectar hi ha la prohibició del reg de gespa i la limitació en jardins i zones verdes. Les piscines privades individuals o unifamiliars no es poden omplir. En alguns casos, però, existeixen excepcions en piscines que compleixin determinades característiques.

L’Ajuntament de Sitges destina, cada any, 450.000 € per a millores de la xarxa. Això fa que el rendiment d’aprofitament d’aigua sigui superior al 80%. Paral·lelament, s’ha demanat una subvenció a l’Agència Catalana de l’Aigua per potabilitzar l’aigua de pous situats a la carretera de la Mata. Aquest és un projecte valorat en 1.656.228,39€ i que rehabilitaria aquests pous mitjançant una tecnologia d’eliminació de la salinitat. 

En els pròxims mesos, també es preveu la construcció d’una planta de tractament d’aigua regenerada, que es farà en un solar municipal de Can Girona i que rebrà l’aigua regenerada de la depuradora de la recta de la Mata. Aquest projecte té una subvenció d’1M€ dels fons europeus Next Generation i farà un últim tractament a l’aigua per poder-la utilitzar en la neteja de carrers i reg. En una segona fase, es desplegarà una xarxa per fer arribar aquesta aigua a diferents punts del municipi.