Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament celebra un ple extraordinari per exposar les conclusions sobre la reordenació de l’aparcament de Pins Vens

La sessió extraordinària s’ha celebrat, a petició dels grups municipals de l’oposició,  aquest dimecres i ha permès repassar els treballs i exposar les conclusions de la Comissió Especial d’Investigació sobre la tramitació de les obres de condicionament de l’aparcament de Pins Vens.

 

L’Ajuntament de Sitges ha celebrat aquest dimecres una sessió plenària extraordinària, a petició dels grups municipals de l’oposició, per presentar les conclusions de la Comissió Especial d’Investigació sobre la tramitació de les obres de condicionament de l’aparcament de Pins Vens.

Els grups amb representació al consistori no han arribat a un acord per presentar un document de conclusions únic i consensuat.

La presidenta de la Comissió d’Investigació, Carme Gasulla, ha repassat tota la tasca duta a terme i ha destacat que "s'ha fet una gran feina que vol el millor pel bé de la institució i de Sitges" i ha agraït la feina de totes les persones que han participat a la comissió i en especial al secretari, el regidor de NH, Ignasi Rubí.

El Ple ha permès donar compte de totes les conclusions de cada grup municipal que han estat coincidents en el moment d’afirmar que tot i els errors comesos, en cap cas hi ha hagut intencionalitat sinó irregularitats. Aquest mateix posicionament està refermat per la llei, amb el sobreseïment del cas que ha estat arxivat, malgrat la fiscalia ha presentat un recurs d’apel·lació.

La Comissió Especial d’Investigació, la primera que realitza l’Ajuntament de Sitges, ha servit per posar de manifest les possibilitat de millorar la gestió i els recursos municipals en aquest àmbit. Cada formació ha presentat les seves propostes en la línia d’evitar possibles situacions similars en el futur.

 

Una nova classificació del sòl

L’actual proposta del Govern consisteix en l’ajust de la classificació del sòl, de manera que tota la illa afectada quedi compresa dins del sòl urbà̀, actuant un tram del carrer Doctor Joan Ramon Benaprès com a límit amb el sòl no urbanitzable. Una proposta que, segons Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), així com la resta de partits a Govern (PSC, Guanyem Sitges (GS), Sitges Grup Independent (SGI) i el Margalló) es considera “coherent amb la situació actual de la parcel·la”, ja que forma part d’una illa envoltada de vials urbans i urbanitzats, amb tots els serveis i en un entorn consolidat per a l’edificació.

Es preveu en un futur iniciar també una nova modificació que permeti intercanviar els usos de Zona Verda i Zona d’Equipament Públic entre les dues parts del terreny afectades, per tal d’aconseguir un ús més racional i integrat de l’espai d’acord amb l’actual desenvolupament urbanístic i els usos de la zona.

Actualment, l’aparcament de Pins Vens es troba tancat fins que es determini quin serà el seu futur i es finalitzin els tràmits administratius pendents.

 

Intervencions dels grups municipals

Josep María Martínez, Grup Municipal El Margalló: "Les solucions passen per analitzar si els mitjans personals i tècnics de la regidoria d’Urbanisme són suficients i adequats per atendre casos similars en el futur”

Carme Gasulla, Comuns Verds Sitges (CVS), lamenta la “falta de consens” i assegura que “hem estat a prop i hagués estat un senyal de normalitat democràtica”. La portaveu ha repassat les errades que considera "involuntàries" i que "s'han realitzat al voltant del projecte d'arranjament de l'aparcament". Carme Gssulla ha manifestat en nom de Junts per Sitges (JxS), Ciutadans Sitges (Cs), Nou Horitzó (NH) i CVS que “la solució municipal es limita a legalitzar el que ha estat declarat il·legal. Demanem l’aturada immediata del procediment de modificació puntual”.

Ignasi Rubí, portaveu de NH, reconeix que "el posicionament del nostre grup és que li agrada més l'aparcament ara perquè ha estat un avanç, perquè dóna servei a la ciutadania" i considera que "la Comissió ens ha servit per veure també que hi ha hagut errades, sense mala voluntat"

Julia Vigó, en representació de GS, assegura que han volgut fer "una lectura positiva de la Comissió com una eina de millora" i creu que “la Comissió ha de servir per plantejar millores que facin de l’administració pública local una institució eficaç”. El grup creu necessària “una revisió del planejament vigent” a partir del debat públic i la participació ciutadana

El portaveu de SGI, David Martínez, proposa que "es cerquin o es recomanin actuacions, per evitar que es torni a produir una situació semblant. Per això, col·laborarem en cercar propostes que millorin el treball dels departaments afectats en aquest tipus de situacions"

En nom del grup municipal de Cs, María Lores, explica que "no posem en dubte la bona fe dels juristes i tècnics municipals, però no es pot fer malament el treball”. També en representació del grup, José Tendero, ha avaluat les conclusions presentades i considera que "l'arxivament de la causa ha estat provisional".

El portaveu del PSC, Luís Miguel García, considera que "estem fent un flac favor a la política" i destaca la "gran tasca desenvolupada al llarg d'aquests mesos per part de la comissió". El portaveu explica que “no ens correspon a nosaltres ni investigar ni judicialitzar” i ha afegit que “la justícia ha dit que no hi va haver ni intenció, ni mala praxis, ni molt menys delicte de cap tipus. No ho oblidem”.

En representació del grup municipal de JxS, Rafel Font, ha lamentat també que "no hagi estat possible tenir una conclusió conjunta. Ens hagués agradat" i ha afegit que "aquestes conclusions no són les nostres, però això vol dir cedir". També ha puntualitzat que "ens agradaria que hi hagués una taula de diàleg per consensuar una solució per a l'aparcament de Pins Vens".

En nom del grup municipal d'ERC, el regidor Jaume Monasterio, ha recordat l'origen de la intervenció de la reordenació de la zona  de Pins Vens "a causa de les inversions sostenibles". El regidor ha afegit que "la motivació principal era la millora de la zona en benefici tant del veïnat com dels usuaris del pavelló esportiu". Monasterio també ha explica que "l’Ajuntament va considerar l’adequació de l’espai com unes obres de millora a l’espai públic tal com contempla el POUM aprovat el 2006, però una part del solar estava classificat com a sòl no urbà en el PTMB del 2011, entrant en contradicció amb el planejament municipal”.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha tancat el torn de les intervencions d’aquesta sessió extraordinària, agraint la tasca de totes les persones que han participat a la comissió i ha remarcat que "s'ha creat un ple extraordinari en resposta a una petició dels grups a l'oposició”. També ha mostrat el seu “suport als tècnics i als regidors” i ha subratllat que “sí que hi ha hagut errades però no il·legalitats. S'ha treballat per l'interès general i l'adequació s'ha fet pel bé de la ciutadania”.

 

Les intervencions íntegres dels grups municipals al Canal de Youtube de l’Ajuntament de Sitges.