Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Sitges obre les portes de l'antic Patronat d'ASC

L'interior de l'equipament es pot visitar aquest dilluns 10 de juny de 16 a 20 hores
L'interior de l'equipament es pot visitar aquest dilluns 10 de juny de 16 a 20 hores
Després de formalitzar la compravenda entre l’Ajuntament de Sitges i la Generalitat de Catalunya, l’edifici de l’antic Patronat d’Acció Social Catòlica ja forma part dels equipaments de la vila. L’edifici, situat al carrer de les Parellades i amb un interès cultural i patrimonial, va ser seu d’entitats i de l’activitat cultural de Sitges durant molts anys. L’Ajuntament ofereix una jornada de portes obertes aquest dilluns 10 de juny, de 16h a 20h, per tal que tothom el pugui visitar.

Sitges compta amb un nou equipament, l'edifici que acollia l'antic Patronat d’Acció Social Catòlica, situat al carrer de les Parellades. L’edifici s’ha adquirit per 956.000 euros, finançats íntegrament amb diners provinents del romanent de l’Ajuntament de Sitges.

L'alcalde de Sitges en funcions, Miquel Forns, ha manifestat que "avui és un dia històric perquè la vila de Sitges pot comptar per fi amb un nou equipament públic. En el nou Mandat Municipal, que començarà aquest dissabte, el nou consistori disposarà d’aquest edifici i podrà decidir quin ús li vol donar a aquest espai. El tràmit no serà de seguida. La finca no està classificada com a equipament. Per tant, primer s’haurà de fer una modificació del Pla General i després un pla especial per determinar els usos que se li vulguin donar. En qualsevol cas, l’edifici ja és municipal, que és el més important, i a partir d’aquí es podran començar totes les passes”.

El Batlle en funcions ha explicat que la compra de l’equipament ha estat possible gràcies a la situació de sanejament municipal i a la voluntat de venda de la Generalitat.

L’interior de l’equipament es podrà visitar durant la jornada de portes obertes que es durà a terme aquest dilluns, 10 de juny, de 16h a 20h.

 

Un espai per a la memòria col·lectiva sitgetana

L’edifici de l’antic Patronat constitueix un espai per a la memòria col·lectiva sitgetana per la història de la pròpia entitat propietària, el Patronat d’Acció Social Catòlica, i per totes les entitats que al llarg dels anys s’hi van aixoplugar, com l’Agrupament Escolta i Guia Nostra Senyora del Vinyet, l’Elenc Artístic del Patronat, l’Agrupació Muntanyenca Amunt, les Caramelles, la Coral del Patronat i altres.

També va ser seu de diferents escoles públiques i privades del municipi com a equipament educatiu d’educació primària, secundària i Batxillerat. L'edifici té un alt valor històric i patrimonial, motiu pel qual l’immoble forma part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg de Sitges.

L’edifici de l’antic Patronat d’Acció Social Catòlica té el seu origen l’any 1900, quan es va construir una capella on les monges concepcionistes tenien la seva escola. L’arquitecte que es feia càrrec de l’edificació era Gaietà Buïgas Monravà, autor de diversos edificis de Sitges, entre d’altres el del Mercat Municipal. La Parròquia de Sitges va comprar l’edifici el 1918, gràcies a les aportacions de benefactors anònims. L’any següent, la va cedir a l’entitat Patronat d’Acció Social Parroquial, posteriorment anomenada Patronat d’Acció Social Catòlica. L’edifici del Patronat va tancar portes el 1995, desprès que la Generalitat l’embargués perquè la propietat no podia afrontar els seus deutes.