Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament recorda que els negocis tancats a causa de la Covid-19 han de pagar la meitat del lloguer

La mesura, aprovada per decret llei per la Generalitat, té validesa mentre durin les mesures sanitàries. L’objectiu de la norma és evitar el tancament d’empreses.

Les persones que tinguin llogat un local comercial i hagin hagut de tancar el seu negoci o fer un ús limitat a causa de la Covid-19 i les mesures per contenir la pandèmia, poden renegociar el preu dels seus lloguers. La Generalitat va aprovar el passat 20 d’octubre un decret llei que promou la negociació amb els propietaris dels immobles per establir, de mutu acord, una rebaixa de l’import de la mensualitat. La norma, que reparteix el cost entre els arrendadors i els arrendataris, vol evitar la judicialització i afavorir l’acord en un termini màxim d’un mes.

En cas que l’acord entre les parts sigui impossible, la nova norma fixa que l’import del lloguer dels negocis tancats per les mesures sanitàries quedarà automàticament rebaixat al 50 %, a comptar des del dia que el llogater hagi notificat la voluntat de negociar. Amb les restriccions actuals (en vigor fins aquest dilluns, 23 de novembre), la mesura afecta bars, restaurants, gimnasos, centres d’estètica, bingos, casinos, sales de joc i ludoteques.

 

Reducció del preu en els negocis en funcionament parcial

En relació amb les activitats parcialment restringides, si no hi ha acord per la revisió temporal del lloguer, la rebaixa de la quota també serà del 50 % de la part desaprofitada. És a dir, que si un negoci té l’aforament limitat a la meitat, el titular haurà de pagar la totalitat del lloguer de la meitat de la qual sí que en pot treure rendiment, però només pagarà el 50 % de la part restringida per les mesures sanitàries contra la pandèmia. En aquest exemple, el preu resultant de l’aplicació d’aquesta norma seria el del 75 % del cost habitual. Aquest càlcul es podrà fer, fonamentalment, a partir de la limitació dels aforaments i dels horaris d’atenció al públic. Segons les restriccions actuals (en vigor fins aquest dilluns, 23 de novembre), entre els negocis amb l’aforament o els horaris parcialment afectats per les restriccions hi ha teatres, comerços, botigues de 24 hores i hotels.

 

Fórmula ràpida per a una situació d’emergència

El decret llei formula un mecanisme ràpid per evitar que el cost de la pandèmia recaigui exclusivament sobre una de les parts del contracte d’arrendament. Afavoreix el pacte entre arrendador i arrendatari, però impedeix que la negociació dilati la rebaixa de les quotes. És per això que, si no hi ha acord entre les parts, l’aplicació subsidiària dels percentatges previstos per llei garanteix una reducció àgil de les mensualitats. La celeritat del mecanisme és un factor clau per evitar el tancament d’empreses i la destrucció de llocs de treball. En aquest sentit, la norma evita la judicialització massiva de la rebaixa dels lloguers, amb uns casos que contribuirien a la congestió dels tribunals, amb unes sentències que arribarien, amb tota probabilitat, quan els negocis ja haguessin abaixat la persiana.

 

Més informació: Govern.cat