Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’estat de preemergència per sequera comença avui

L’Ajuntament fa una crida ciutadana per estalviar aigua i fer-ne un ús responsable, també ha demanat identificar els grans consumidors i prepara major control sobre el verd privat.

La sequera arriba a l’estat de preemergència des d’avui dijous a Sitges, igual com a 201 municipis més que s’abasteixen de les aigües del Ter-Llobregat. Amb aquesta mesura, cada usuari disposa de 210 litres d’aigua per habitant i dia (incloent-hi activitats econòmiques i comercials), mentre que en l’escenari d’excepcionalitat que hi havia fins ara el límit estava als 230 litres. Per complir amb aquesta nova xifra, l’Ajuntament fa una crida a la ciutadania per a incrementar l’estalvi i fer un ús responsable de l‘aigua. També ha demanat a l’empresa adjudicatària del servei a Sitges (Aigües de Barcelona - AGBAR) que identifiqui els grans consumidors de Sitges per adreçar-los un missatge directe i específic per tal que redueixin el consum. De forma paral·lela, l’Ajuntament posa en marxa un dispositiu policial que controlarà amb més exhaustivitat que es compleixin les mesures de restricció en l’ús d’aigua per al verd privat (jardins privats).

Les mesures adoptades a Sitges arran de l’estat d’excepcionalitat han estat suficients per mantenir el municipi dins dels paràmetres permesos al llarg de l’estiu. A banda d’allò marcat pel decret de sequera (limitació del rec de parcs i jardins públics, prohibició de neteja amb aigua dels carrers, com a més significatius a Sitges), es va decidir no facilitar aigua a les dutxes i rentapeus de les platges i reduir la pressió de l’aigua que arriba als usuaris. Si bé aquestes decisions han servit per estar en els 230 litres per persona i dia durant l’estiu, al setembre el municipi es va excedir de consum.  Malgrat aquest excés al setembre, dins de la comarca del Garraf, Sitges va quedar per sota de l’excés que van tenir Sant Pere de Ribes (259 litres), Cubelles (308 litres), Canyelles (346 litres) i Olivella (367 litres).  

La regidora d’Imatge i Via pública, Cristina Guiu Navarro, explica que “confiem que amb la conscienciació ciutadana i per part dels grans consumidors serà suficient per mantenir-nos en els límits d’aigua que ens permet la situació de preemergència” i afegeix que “l’acció conjunta entre Policia local i Mossos per controlar l’ús de l’aigua en jardins privats també ens ha d’ajudar a complir amb les limitacions que tenim”. La regidora Guiu assenyala que “la situació és delicada i a l’Ajuntament en fem un seguiment diari, amb la col·laboració de l’ACA i AGBAR, per si en un futur calgués prendre més mesures”.

Un dels sectors que es veuran afectats per l’estat de preemergència són els camps esportius municipals amb gespa artificial. A partir d’ara, aquest rec tan sols es farà en els partits dels primers equips. Concretament, al camp municipal d’Aiguadolç serà en els partits del sènior masculí de la UE Sitges, al camp de futbol Nou Pins Vens en els partits del juvenil A de la Blanca Subur i al camp polivalent de Pins Vens en els sèniors masculí i femení de rugbi i hoquei herba. D’altra banda, les empreses instal·ladores de la gespa artificial també han fet saber que per sota dels 26 graus i amb la humitat de Sitges no és necessari regar.

Entre les mesures per fomentar l’estalvi d’aigua, l’Ajuntament també té en marxa la bonificació del 100% de l’obra a l’exterior dels domicilis que facin el pas del sistema d’aforament d’aigua al comptador. Aquesta és una tendència que ja es va imposant a Sitges, però encara hi ha prop d’un 9% d’usuaris amb sistema d’aforament (que no controla ni factura la quantitat d’aigua real consumida).