Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La 8a edició de la Setmana de la Malvasia de Sitges se celebra del 10 al 20 de novembre

La programació inclou una quinzena d’actes per al públic aficionat i professional: la fira més gran de malvasies feta fins ara a Sitges, maridatges amb gastronomia local, tastos amb les noves generacions de productors de vins fets amb malvasia i experiències insòlites com un taller de perfums inspirats en la Malvasia de Sitges. També hi ha un tast experimental de les primeres ampolles de Blanc Subur submergides al mar.

La Setmana de la Malvasia arriba del 10 al 20 de novembre a la vuitena edició en un moment especialment dolç: la Malvasia de Sitges és ja una varietal consolidada al sector del vi i cada vegada són més els cellers que hi aposten. La Malvasia de Sitges és una varietal autòctona amb la qual s’elaboren desenes de vins clàssics i, sobretot, d’avantguarda. La vuitena Setmana de la Malvasia de Sitges proposa apropar al públic l’univers de gustos i possibilitats que ofereix la Malvasia de Sitges, de la mà dels cellers del territori que treballen amb aquesta varietal. 

Enguany l’ambaixadora de la Setmana de la Malvasia de Sitges és Ruth Troyano Puig, periodista i sommelier, màster en planificació i gestió del turisme enològic i autora del cicle de llibres ‘Retrats de vi’ (Publicacions URV).

El Centre dInterpretació de la Malvasia de Sitges, el Celler de lHospital de Sitges i la Fundació Hospital Sant Joan Baptista organitzen la 8a Setmana de La Malvasia amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Fons Europeus, Penedès DO, Wine in Moderation, Gremi d’Hostaleria de Sitges, Node Garraf. 

 

Els eixos del programa: territorial, social i sensorial 

El programa d’activitats expressa el caràcter territorial, social i sensorial de la Malvasia de Sitges.

TERRITORIAL: La Malvasia de Sitges és inseparable del caràcter de la vila i això es tradueix en maridatges amb gastronomia i productes locals, una gran oferta de vins fets amb malvasia a diversos restaurants i bars de Sitges durant la Setmana, i en accions com el primer tast de Blanc Subur envellit al mar d’Aiguadolç, que s’extraurà en exclusiva per als assistents de l’acte durant la Setmana de la Malvasia.

SENSORIAL: Tastos a cegues, tastos acompanyats d’un trio de corda en directe i tastos que es complementen amb un taller de perfumeria inspirat en els aromes de la Malvasia de Sitges, i relats i gimcanes per als més petits. La iniciativa proposa que la Malvasia es tasti, però també que s’escolti, s’olori, s’observi i es visqui a través de tots els sentits. 

SOCIAL: L’activitat que generen el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM) i el Celler de l’Hospital tenen un impacte directe en la funció social de Fundació Hospital Sant Joan Baptista–organitzadora de la Setmana de la Malvasia de Sitges–, que funciona com a residència assistida per a gent gran. La Setmana de la Malvasia estira del fil d’altres projectes enogastronòmics amb un impacte social clar com la cooperativa L’Olivera i els embotits Mallart Artesans Xarcuters, el projecte social de la Fundació Mas Albornà. 

 

La Malvasia de Sitges: context històric

Al segle XVIII, el conreu de malvasia ocupava una quarta part del terme municipal de Sitges i s’exportava a tota Europa. L’aparició de la fil·loxera i més tard, al segle XX, de la irrupció del turisme, van fer entrar en decadència el seu conreu i, conseqüentment, el consum. Conscient que la malvasia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic i advocat sitgetà Manuel Llopis i de Casades (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l’Hospital de Sant Joan Baptista una part del patrimoni d’aquesta família d’hisendats, amb lúnica condició que la Fundació continués produint Malvasia de Sitges. És, doncs, gràcies a aquest llegat que avui dia Sitges, a través de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista –sense ànims de lucre– continua gaudint d’aquest producte i destinant els beneficis econòmics que genera al col·lectiu de la gent gran que viuen o fan ús de la residència de l’Hospital. L’any 2019, la Fundació va impulsar el Centre dInterpretació de la Malvasia (CIM), un projecte museïstic instal·lat a l’antic Corral de la Vila (s.XVIII), destinat a desenvolupar el potencial enoturístic de la Malvasia de Sitges i a apropar-la al públic d’una manera vivencial, a través de tastos, visites guiades i la recent incorporació de La Malvaseria, el bar que reuneix, en un sol espai, els vins més interessants que s’estan fent actualment amb malvasia. Enguany el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges ha rebut el Premi Vinari 2022 a la Millor Activitat Cultural i Social, que celebra les millors propostes enoturístiques del territori. 

 

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS

PROGRAMACIÓ OFICIAL

 

Activitat familiar L’hora del conte: La verema. En Ciscu de can Garnatxa i el raïm misteriós

Divendres 11 de novembre a les 17.30 h

Gratuït amb inscripció prèvia

Biblioteca Roig i Raventós (Sitges)

 

En Ciscu de can Garnatxa descobrirà que el seu raïm no és el més dolç del món, tal  com ell pensava. Aquest descobriment el portarà a conèixer els nous amics que cultiven unes vinyes de moscatell molt especials, un raïm dolç i gegantí. Aquesta serà la verema més divertida de la història, voleu saber-ne el secret? Amb Montse Panero.

 

Acte organitzat amb la col·laboració de Biblioteques de Sitges. Recomanat a partir de 3 anys.

Maridatge a cegues. Malvasies entre ADN Garraf  

Divendres 11 de novembre a les 19 h

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (TBC altre celler del Garraf)

Preu: 28 €. 

 

Una experiència gastronòmica per posar a prova els vostres sentits. Amb els ulls tapats, es maridararan alguns dels vins de malvasia més representatius dels cellers del Garraf amb plats i productes més singulars de la comarca, com el xató o els espigalls. La sessió estarà conduïda per Caram Caram (les penedesenques Clara Soler i Gemma Muray); un projecte que reivindica la gastronomia autòctona del territori a través de tastos, maridatges i propostes sensorials.

 

Acte organitzat amb la col·laboració de Node Garraf.

 

VIVIVI. Tast de malvasies maridat amb música clàssica

Dissabte 12 de novembre a les 19.30 h

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

Preu: 28 €. 

 

Tast de tres vins de Malvasia de Sitges del Celler de l’Hospital i concert d’instruments de corda. La música i el vi es fonen per confondre els sentits, i embolcallar-los de la inspiració de la Malvasia de Sitges i els seus relats més amagats. El tast està dirigit per la sommelier Clara Antúnez, de La Gastronòmica, un projecte que explora els eixos del món del vi i la gastronomia amb el territori, la cultura i la sostenibilitat.

 

 

La gran mostra de vins a La Malvaseria

Diumenge 13 de novembre, d’11 a 19 h

Preu: 15 € / 4 tiquets + copa + entrada al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges. Inscripció prèvia + taquilla

La Malvaseria - Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges

 

La Mavaseria és el bar a vins del Centre d’Interpretació de la Malvasia, un espai amb encant, a l’aire lliure i obert al públic on tothom que ho vulgui pot venir a prendre un vi sota la figuera. En aquesta ocasió, no només s’hi trobaran vins, sinó les persones responsables dels cellers que els produeixen, disposades a resoldre tots els dubtes.  Més de 50 malvasies seran les protagonistes d’aquesta fira que, per primera vegada, posa a l’abast de la copa totes les referències monovarietals possibles: joves, amb criances, escumoses, dolces i rancies. Salut!

 

 

La Malvasia, un llegat ètic. Tast de malvasies i embotits artesanals amb impacte social

Dijous 17 de novembre a les 19 h

Preu: 15 €. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Centre Interpretació Malvasia de Sitges

 

La Malvasia de Sitges sobreviu l’any 1935 gràcies al Llegat Llopis, que va donar les últimes vinyes de malvasia a l’Hospital de Sitges. Avui, aquest gest, és l’origen de tot, i el motor d’un impacte social directe als avis i àvies de la Residència de l’Hospital de Sitges. En aquest tast, s’amplificarà el retorn social de les malvasies del Celler de l’Hospital, amb convidats amb responsabilitat social: el celler L’Olivera Cooperativa, i els embotits Mallart Artesans Xarcuters, el projecte social de la Fundació Mas Albornà. Tast dirigit pel/a sommelier Bruno Tannino.

 

Malvasia de Sitges + DO Penedès. Tast de malvasies de la DO Penedès

Dijous 17 de novembre a les 20 h

Preu: 15 €. 

Espai Tastavins (Barcelona)

 

La Malvasia de Sitges va ser una de les varietals de raïm emblemàtiques de tot el Penedès i és més que un vi dolç. Avui dia continua sent una opció amb molt de caràcter per molts cellers consolidats d’aquesta DO catalana. En aquest tast, les protagonistes seran 5 vins de Malvasia de Sitges de la DO Penedès. Dirigit pel sommelier Xavi Viles.

 

Organitzat per la DO Penedès i Acadèmia Tastavins.

 

II Jornades Pedagògiques. Jornada de taules rodones tècniques

Divendres 18 de novembre, de 9 a 14 h

Jornades pedagògiques: Preu:3 €

Dinar maridatge pedagògic: 28 €. 

IAB i Escola d’Hostaleria de Sitges

 

Diferents taules rodones reflexionaran sobre l’estat actual de l’enologia, l’enoturisme, el patrimoni, la història i la gastronomia d’aquesta varietat. I tot, en clau malvasia. Per cloure la jornada, es proposa un dinar maridatge dissenyat pels alumnes de l’Escola d’Hostaleria de Sitges.

 

Organitzat amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria de Sitges i l’IAB.

 

 

 

 

Malvasia de nova generació. Tast de vins de Malvasia de Sitges

Divendres 18 de novembre, de 19 a 21 h

Preu: 15 €.

Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges

 

Quan es diu que la tradició de la malvasia està ben viva no és només en relació a la preservació d’un llegat, sinó també a la seva evolució, de mans de cellers capitanejats per gent jove amb ganes de fer-se seva la tradició i sacsejar-la. En aquest tast de cinc malvasies de nova generació es compta amb la sommelier Marta Clot, que des del compte d’instagram @viicompanyia apropa el patrimoni líquid del territori (vins, caves, ratafies i altres meravelles) a les noves generacions, amb notes equilibrades d’humor, rigorositat i una frescor insòlita en el món de la comunicació enoturística.

 

 

Taller familiar. La Malvasia de Sitges al got

Dissabte 19 de novembre a les 11 h

Gratuït amb inscripció prèvia

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

 

Al Museu del Cau Ferrat de Sitges hi ha una col·lecció de vidre que està formada per més de 200 peces de vidre antic on hi ha gots, salers, i copes, algunes d’elles decorades amb sanefes i motius florals. En aquest taller es proposa decorar un got de vidre amb gotims de raïm i pàmpols, que s’utilitzarà per fer un tast guiat de most de Malvasia de Sitges.

 

Acte organitzat per Museus de Sitges. Edat recomanada, de 5 a 12 anys.

 

 

Perfumats de malvasia. Tast de malvasies i taller de perfums

Dissabte 19 de novembre a les 18 h

Preu: 18 €. Tast + taller de perfumeria. 

Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges

 

La Malvasia aromàtica, mare de la Malvasia de Sitges, és una de les varietals tradicionals més aromàtiques del nostre territori. Però, si s’haguès de fer un perfum extret de la seva expressió, quins aromes tindria? Amb David Bautista, tècnic i formador en fragàncies, s’elaborarà un perfum inspirat en els aromes de la malvasia, que després es podrà endur a casa. Tot això, mentre es degusta Malvasia de Sitges.

 

CLOENDA. Malvasia de Mar. Tast experimental del Blanc Subur 2021 amb envelliment submarí - primera extracció

Diumenge 20 de novembre a les 12 h

Preu: 35 €. Inscripció prèvia

Port de Sitges - Aiguadolç

 

La relació entre la malvasia i la zona d’Aiguadolç de Sitges és una història d’amor. El juny del 2022 es van submergir 504 ampolles del Blanc Subur 2021 a les aigües sitgetanes d’Aiguadolç. Ara s’ofereix al públic, per primera vegada, l’oportunitat de tastar la malvasia jove del Celler de l’Hospital per descobrir si ja presenta les primeres notes d’una evolució diferent. Un tast exclusiu i únic, on es compararan collites antigues del Blanc Subur 2017 i 2019, dirigit pel sommelier, David Martínez, i la historiadora i coordinadora del CIM, Alba Gràcia, amb la participació de l’enòleg del Celler de l’Hospital, Albert de Sangenís.

 

 

SOPARS SITGETANS AMB DO PENEDÈS

Ruta SITGES – DO Penedès, primera parada: sopar a La Nansa

Dijous 17 de novembre a les 21 h

Reserves a info@restaurantlanansa.com i al 93 894 19 27

Restaurant La Nansa (Sitges)

 

Ruta on els vins de la DO Penedès aterren a Sitges per maridar amb els plats de La Nansa, un dels restaurants de cuina local i marinera de Sitges. Malvasia i cuina marinera per mostrar que el binomi terra i mar és una parella d’èxit en tots els sentits.

 

Acte organitzat per la DO Penedès.

 

Ruta SITGES – DO Penedès, segona parada: Sopar al Restaurant Hotel Sabàtic (Sitges)

Dissabte 19 de novembre a les 21 h

Reserves al  936 09 49 99

 

Sigues partícip d’aquesta ruta on els vins de la DO Penedès aterren a Sitges per maridar amb la nostra gastronomia més representativa. En aquesta ocasió, l’escenari és el Restaurant Hotel Sabàtic de Sitges, especialitzat en cuina mediterrània, local i de temporada. Malvasia i cuina marinera per mostrar que el binomi terra i mar és una parella d’èxit per tots els sentits.

 

Acte organitzat per la DO Penedès.

 

 

ACCIONS PARAL·LELES

 

De Monembasia a la copa. Degustacions de Malvasia de Sitges de diferents cellers a copes

Del 10 al 20 de novembre

Restaurants, bars i altres establiments de Sitges

 

Una oferta molt amplia de vins de Malvasia de Sitges estarà disponible a copes per fer aquesta descoberta envoltada de gastronomia sitgetana. I per tots els clients que tastin aquests vins, s’ofereix complementar l’experiència amb una visita gratuïta al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges i diferents sorteigs de vins.

 

Organitzat amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Sitges.

 

 

Gimcana familiar pels comerços de Sitges

Del 10 al 20 de novembre

Comerços i establiments de Sitges

 

Abans d’arribar a ser una destinació turística internacional, Sitges era coneguda per ser la terra dels vins dolços, exportant milers d’hectolitres per tot el món. Oficis perduts i escenaris esborrats que ara, amb la vostra ajuda, recuperarem entre tots.  

 

Organitzat amb la col·laboració de Promoció Econòmica Aj de Sitges.  

 

 

La Malvasia és comerç. Descomptes i promocions de l’eix comercial de Sitges

Del 12 al 14 de novembre

Comerços i establiments de Sitges

 

Prendre una copa de Malvasia de Sitges després d’un dia de compres per Sitges. Aquest és el pla que es proposa: rodó i dolç. Els establiments de l’associació Sitges Comerç, ofereixen una degustació a La Malvaseria i l’opció de participar a sorteigs i lots de vins.

 

Organitzat amb la col·laboració de Sitges Comerç.  

 

 

ACTES PER A PROFESSIONALS DEL SECTOR

 

*Sol·licitud d’inscripcions a cim@malvasiadesitges.cat

 

II Fira de vins professional de Malvasia de Sitges per a públic especialitzat

Dilluns 14 de novembre, de 16 a 20 h

Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges

 

Un espai on tots els productors, elaboradors, distribuïdors i restauradors podran compartir coneixement al voltant d'aquesta varietat, presentar productes i crear xarxa. Segona edició d’aquesta fira única i especialitzada en una sola varietal de raïm.

 

Organitzat amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria de Sitges.

 

 

TAST PROFESSIONAL. Malvasia de Mar. Tast experimental de l’envelliment submarí del Blanc Subur 2021

Dimarts 15 de novembre a les 10 h

Port de Sitges - Aiguadolç

 

 

Al juny del 2022 es van submergir 504 ampolles del Blanc Subur 2021 sota les aigües sitgetanes d’Aiguadolç. S’ofereix un tast exclusiu i únic, on es compararan collites antigues del Blanc Subur 2017 i 2019, dirigit pel sommelier, David Martínez, i la coordinadora del CIM, Alba Gràcia, amb la participació de l’enòleg del Celler de l’Hospital, Albert de Sangenís.

 

 

 

 

LA MALVASIA DE SITGES AL MERCAT!

 

Al mercat dels dissabtes i dels dijous s’hi trobaran més de 20 malvasies diferents per tastar.

 

Parada al mercat dels dissabtes de Sitges

Dissabtes 12 i 19 de novembre, d’11 a 14 h

Plaça Catalunya, Sitges

 

 

Parada al mercat dels dijous de Sitges

Dijous 10 i 17 de novembre, d’11 a 14 h

Parc de Can Robert, Sitges