Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La literatura i el cinema fantàstic uneixen forces a Sitges 2020

Sabino Cabeza, autor de "Frontera oscura" la novel·la guanyadora del XV Premio Minotauro.
Sabino Cabeza, autor de "Frontera oscura" la novel·la guanyadora del XV Premio Minotauro.
'Frontera oscura', la novel·la guanyadora del Premio Minotauro 2020 i les obres seleccionades per la secció de pitch de Sitges Taboo'ks atrauen tots els focus de Sitges

Avui dimecres, setena jornada del Festival, s'ha presentat en roda de premsa Frontera oscura, de Sabino Cabeza, la novel·la guanyadora del XV Premio Minotauro. El premi literari concedit a la millor novel·la inèdita de ciència ficció, terror o fantasia per l'Editorial Minotauro, editorial oficial del Festival, ha rebut aquest any 449 manuscrits de diferents països, demostrant la bona salut del gènere i la bona reputació del premi que per cinquè any es presenta dins del Festival. Escrita en la millor tradició de les històries d'aventures espacials, amb alt component d'apoderament femení i que enalteix la col·laboració com a alternativa a la confrontació, l'obra explora els secrets de l'univers i la inesgotable curiositat de l'ésser humà per descobrir-los. Davant del mitjans acreditats, a més de l’escriptor sevil là, Sabino Cabeza, han conversat dos membres del jurat del premi, Laura Fernández i Sofía Rhei, i l’editora en cap de l'Editorial Minotauro, Vicky Hidalgo, acompanyats a la taula pel director del Festival, Ángel Sala. Laura Fernández ha destacat de l'obra: "Heus aquí el primer clàssic nacional de la ciència-ficció (filosòfic) hard del segle XXI. Naus que rescaten altres naus perquè l'enemic no és l'altre, sinó allò desconegut" mentre que Sofia Rhei l'ha descrit com "una història que converteix l'èpic en humà i narra l'espai-temps mitjançant detalls i emocions". Segons l'autor, el concepte del forat negre és per crear l'escenari però la història gira al voltant dels personatges: "La frontera oscura és l’horitzó de successos. Als éssers humans ens atrau l'impossible i la idea del forat negr e és el nou infinit, una frontera insalvable, sense marxa enrere".

Ahir al matí es va celebrar també la 4a edició del Sitges Taboo'ks amb la taula rodona “Cinema i literatura: avaluant el potencial de les adaptacions” i la sessió de pitch per presentar quatre obres seleccionades per promoure la seva adaptació al cinema: La Isla de los conejos, d’Elvira Navarro (Literatura Random House); Días de Euforia, de Pilar Fraile (Alianza Editorial); Nuestra Piel Muerta, de Natalia Garcia Freire (La Navaja Suiza Editores) i Satèl·lits, d’Elisenda Solsona (Editorial Males Herbes).

En l'apartat cinematogràfic, en secció oficial a competició s'ha estrenat The Silencing, de Robin Pront, una cinta de venjança protagonitzada per Nikolaj Coster-Waldau i Annabelle Wallis. Un altre dels títols més esperats de la jornada ha estat Wendy de Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild) i l'òpera prima de l’il·lustrador i artista de còmic Gavin Rothery -creador del disseny de Moon de Duncan Jones, entre altres- que fa el salt com a director amb Archive, una proposta al voltant de la intel·ligència artificial amb sorprenents efectes especials. A la secció Anima't avui s'ha presentat Beauty Water, de Cho Kyung-Hun, que debuta al llarg després de dirigir diverses animacions en format curt amb un film sobre els m alsons d'intentar assolir l'ideal de bellesa desitjat. I a Panorama Fantàstic, el retorn d'un dels renovadors de la cinematografia indonèsia, Joko Anwar, que després de remarcables aproximacions al gènere amb Kala (2007), The Forbidden Door (2009) i Los hijos de Satán (2017) ha presentat Impetigore a Sitges 2020.

Dins el Sitges Film Hub, aquest matí també s'ha celebrat a la Sala Garbí el Producers Meet Producers (PMP), una trobada entre empreses productores emergents i sèniors que permet apropar els emprenedors del sector audiovisual que s'inicien en la indústria, amb aquells professionals amb llarga experiència en la creació. El programa, organitzat per la PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya) i l'Ajuntament de Sitges (Promoció Econòmica), en col·laboració amb el Sitges Film Hub, té com a objectiu posar en valor i donar visibilitat a la figura del productor audiovisual, dins i fora del sector, generar indústria i teixir una xarxa amb el talent emergent.