Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La neteja del litoral de Sitges retira 734 quilos de residus aquest estiu

L’empresa encarregada de fer aquest servei per a l’Ajuntament va treballar del 15 de juny al 15 de setembre i va recollir la xifra més alta de deixalles des del 2021.

L’Ajuntament de Sitges va començar el servei de neteja de la costa de Sitges l’estiu del 2021, quan es van recollir 505 quilos. L’estiu següent, el 2022, van treure’s del mar 718 quilos de residus i aquest 2023 s’ha arribat a la xifra de 734 quilos, que ocupaven un volum de 9.163 litres. Aquest servei treballa del 15 de juny al 15 de setembre i recull residus que es troben davant de la costa de Sitges surant al mar.

El regidor de Platges, Ignasi Rubí González, indica que “és un servei de gran valor per a Sitges i les nostres platges, per mantenir els nivells d’excel·lència que desitgem” i afegeix que “la neteja de deixalles flotants a la nostra costa és complexa, perquè la mar ens porta residus d’altres parts del litoral, però el nostre compromís amb el medi ambient es manté. Ens fem càrrec d’un servei que malauradament cada any que passa recull més materials flotants”.  

L’embarcació disposa d’uns braços que van pentinant la làmina d’aigua i recullen els materials cap a dos cubetes amb capacitat de 100 litres de volum cadascuna d’elles.  Quan els elements recollits cauen dins d’aquests espais, se’n fa un triatge inicial entre  materials plàstics i la resta de materials recollits, per tal de poder reciclar el màxim de plàstics possibles. Al final de la jornada, s’analitzen i es pesen les deixalles i es deixen als contenidors de recollida de residus dels ports. Malgrat que la majoria de residus són plàstics, també s’utilitza el contenidor verd per al vidre i el contenidor gris per al rebuig.

En alguns casos, aquest servei ha recollit elements que no són deixalles, si no que són elements recuperables i 100% operatius, ja que no s'han degradat. Aquests materials es recullen i comptabilitzen, però no van al contenidor, si no que es retornen al seu propietari: generalment, es tracta de boies d'abalisament grogues o flotadors, de les quals se’n coneix la propietat.

Alguns episodis puntuals han fet que aquest estiu hagi pujat molt alguna xifra, com és el cas de la recollida de 46 garrafes buides de 30 litres trobades en el litoral de Sitges en només 2 dies correlatius, amb un volum de 1380 litres només amb aquesta recollida.

Podeu consultar tot l’informe a: https://www.sitges.cat/serveis/medi-ambient/estudi-ambiental.