Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La policia local realitza una formació per aprendre a controlar hemorràgies

L’objectiu del curs és que en situacions d’emergència i de risc vital els agents sàpiguen actuar davant una pèrdua de sang important. El departament de Salut Pública de l’Ajuntament ha subvencionat el curs amb la finalitat que la policia pugui atendre la ciutadania amb seguretat i eficàcia en cas de necessitat.

Una cinquantena d’agents de la Policia Local està participant en una formació relacionada amb el control de les hemorràgies. El curs té l’objectiu que els agents sàpiguen com actuar davant una situació d’emergència on calgui assistir a una persona que sofreixi una pèrdua de sang considerable. La formació està subvencionada des del departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, que ha cregut fonamental invertir en què la policia adquireixi aquests coneixements per millorar l’atenció que es dona a la ciutadania. Com s’actua en els primers minuts de l’assistència és cabdal per poder salvar una vida.

La formació consta d’una part teòrica, a través del programa Stop The Bleed del Col·legi Americà de Cirurgians, que ha preparat a més de 3 milions de persones a tot el món sobre com detenir una hemorràgia, i també hi ha una part pràctica. Els conceptes que aprenen els agents a l’aula els apliquen primer amb ells mateixos, per després poder ajudar la ciutadania que ho necessiti. Entre els conceptes que s’ensenyen hi ha aprendre a fer una comprensió directa, un empaquetament (que consisteix a taponar totalment la cavitat per evitar que continuï la pèrdua de sang) o un torniquet.

Les hemorràgies externes són la principal causa de mort en els pacients que pateixen traumatismes severs, per aquest motiu el seu control és la tècnica més efectiva per disminuir la mort en els primers minuts de l'assistència. L’inspector de la policia local, Jordi Altarriba, considera que aquest curs és molt necessari ja que “s’ha de saber actuar i oferir una atenció ràpida davant un sagnat massiu. Per això el coneixement de les diferents tècniques és imprescindible davant d'una situació de risc vital localitzada o en un lloc remot”.

El cos humà té de cinc a sis litres de sang i a partir de la pèrdua d’un litre i mig es produeix un xoc hipovolèmic, pèrdua de la consciència i, si no s’atura l’hemorràgia, es pot produir una parada cardíaca. Saber avaluar l’hemorràgia i definir com actuar en una situació de risc vital, pot suposar la diferència entre salvar o no una vida.

El curs d’hemorràgies consta d’una única sessió de 4 hores de durada i s’està impartint per grups a la plantilla cada dijous. Les classes es fan amb 10 persones com a màxim per tal de garantir que tots els policies puguin aplicar els coneixements apresos.

El cos de la policia local rep formacions continuades per millorar el servei que ofereix a la ciutadania. Amb aquest objectiu, els agents també han assistit a formacions, per exemple, per aprendre a fer servir els desfibril·ladors instal·lats a diferents espais públics i equipaments municipals i a fer les maniobres de suport vital bàsic.