Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La regidoria de Cultura presenta aquest dimecres dos llibres editats per l’Ajuntament de Sitges

Coincidint amb la programació de Sant Jordi d’estiu, l’Ajuntament de Sitges presenta aquest dimecres dues novetats literàries. El llibre fotogràfic dedicat a Josep Mª Jornet que recull la trajectòria d’aquest fotògraf de la segona meitat del segle XX amant de la fotografia analògica, i l’obra ‘Puig de Sitges. Entre els ibers, romans i l’actualitat’, publicada per l’Ajuntament de Sitges amb la col·laboració del Grup d’Estudis Sitgetans.

El llibre ‘Josep Mª Jornet. Recull fotogràfic 1950-2007’ mostra la trajectòria d’aquest fotògraf amateur de la segona meitat del segle XX, qui amb la seva mirada personal va transmetre el retrat del Sitges d’una època i els racons dels pobles a on va viatjar. Jornet va fotografiar més de 12.000 instantànies durant més de 50 anys i l’any 2001, en va fer donació d’una part a l’Arxiu Històric de Sitges. La donació va incloure més d’un miler de fotografies en blanc i negre i en color -actualment classificades-, de negatius, d’algunes pel·lícules, cartells de moltes de les exposicions que va realitzar, medalles i, també, de trofeus que va guanyar en diversos concursos de fotografia.

L’any 2019, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges va considerar que calia difondre el seu llegat i la seva obra, fruit d’una passió per la fotografia, editant el llibre Josep Maria Jornet. Recull fotogràfic (1950-2007). L’edició d’aquesta publicació està coordinada per Roland Sierra i Gabi Serrano, i s’hi recopilen fotografies antigues de Sitges. Jornet sempre va treballar amb el sistema analògic i amb els mètodes antics de presa d’imatge i de revelat al laboratori ja que era especialment amant de la fotografia en blanc i negre.

Amb aquesta obra es vol retre un homenatge a Josep Mª Jornet i Sentís, considerat un puntal de la fotografia sitgetana, ja que va fer de pont entre l’antiga associació Sitges Foto-Film (fundada l’any 1954 i que va tenir un paper destacat en el desenvolupament cultural sitgetà fins als anys 80 del segle passat, quan va desaparèixer) i la nova fornada d’aficionats a la fotografia, alguns provinents de la mateixa Sitges Foto-Film i altres de l’Agrupació Fotogràfica de Sitges i de la Secció Fotogràfica del Patronat d’Acció Social i Catòlica. El caliu per l’afició a la fotografia a la vila, mantingut per Jornet, va culminar l’any 2004 amb la fundació de la Secció Fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans.

El llibre fotogràfic dedicat a Josep Mª Jornet es presentarà aquest dimecres, 22 de juliol, a les 20.00 h al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM). Durant la vetllada hi participaran el regidor de Cultura, Xavier Salmerón; el president de la Secció Fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans, Andreu Noguero; els coordinadors del llibre, Roland Sierra i Gabi Serrano, i el fill del fotògraf, Romà Jornet. L’acte té aforament limitat i amb mesures de seguretat garantides  

 

‘Puig de Sitges. Entre els ibers, romans i l’actualitat’

L’Ajuntament de Sitges, amb la col·laboració del Grup d’Estudis Sitgetans(GES), ha publicat el llibre ‘Puig de Sitges. Entre els ibers, romans i l’actualitat’ amb l’objectiu d’explicar de forma entenedora com era el Puig de Sitges i el municipi des dels ibers al segle IV abans de Crist fins a Bernat de Fonollar i la Pia Almoina durant l’època medieval.

L’obra, coordinada per Joan García Targa, és divulgativa i està pensada tant per a infants com per a adults. Per facilitar la lectura, el llibre es divideix en dues parts: a la primera s’inclou un text dedicat a l’època ibèrica i romana, que ha escrit l’arqueòleg Joan García Targa. I a la segona part hi ha un text de la historiadora Carme Muntaner dedicat a l’època medieval (segles XIII i XIV). Alhora, el contingut del llibre es complementa amb dibuixos fets pels il·lustradors Sergi Segura, Ronald Round, Francesc Riart i Lluís Albors.

Els autors s’han inventat personatges per tal que expliquin part de la seva vida quotidiana i algunes de les seves activitats habituals; també es fa referència a objectes que han aparegut durant les excavacions arqueològiques efectuades; hi ha recreacions de com es creu que podrien ser les cases, els carrers, el comerç i les relacions socials, etc. El llibre se centra en els períodes que apareixen representats a les excavacions fetes a l’interior de l’Ajuntament de Sitges durant els anys 2016 i 2017.

L’acte de presentació es farà el dimecres 22 de juliol a les 18.30 hores a l’Espai Cultural Pere Stämpfli, seu del GES, i comptarà amb la participació del regidor de Cultura, Xavier Salmerón; el coordinador del llibre, Joan García Targa, i la presidenta del GES, Núria Amigó. L’acte té aforament limitat i amb mesures de seguretat garantides

 

Galeria d'Imatges