La Setmana de la Malvasia omple l’agenda amb propostes adreçades a diferents públics
Sota l’eslògan de Malvasia de Sitges, la imprescindible, la setena edició de la Setmana de la Malvasia convoca un programa variat d’activitats per a públics diversos, en el qual el vi de Sitges se situa en el centre d’atenció. Aquesta edició compta amb la figura del 1r ambaixador, Ferran Centelles, sommelier, líder del projecte del Sapiens del vi (Bullipedia), coneixedor del territori vitivinícola català i prescriptor d’aquesta varietat tan marinera quan encara no era prou coneguda pel sector. Tastos, fires, rutes a restaurants i als comerços de la vila, experiències enogastronòmiques, formació, tallers infantils i accions promocionals configuren l’agenda d’actes (vegeu-la complet a sota). La Setmana de la Malvasia gravita entorn el km 0 d’aquest vi, a Sitges, però també es projecta en altres punts, com Barcelona o Vilafranca, amb la finalitat de contribuir a l’expansió i la projecció del preuat caldo sitgetà.
El vessant professional adquireix enguany un protagonisme rellevant, amb la celebració de la primera fira amb més de 50 referències monovarietals que comptarà amb la participació d’elaboradors, productors, sommeliers i prescriptors. La fira se celebrarà a l’Hotel ME Sitges Terramar dilluns 15 de novembre. Altres actes programats també estan especialment adreçats als professionals, amb la finalitat de continuar obrint camí en el recorregut iniciat en els darrers anys, en què la Malvasia de Sitges ha estat adoptada com a vi propi en diferents circuits.
El maridatge de la Malvasia de Sitges amb diferents propostes gastronòmiques és un altre dels eixos centrals del programa, amb diferents activitats, com Un mar de malvasia –que en la darrera edició va quedar finalista en els premis Vinari–, la ruta enogastronòmica a una quinzena de restaurants, o els tastos programats en diferents punts i dies del calendari.
El programa també incorpora propostes formatives adreçades al món educatiu en sommelieria, enoturisme i hostaleria, on també es celebrarà un dinar maridatge formatiu al restaurant pedagògic de l’escola d’hostaleria l’IES Joan Ramon Benaprès. També rutes pels carrers de Sitges i el Garraf (Olor de most, el Bus de la Llotja), activitats culturals (conferència, taller d’expressió artística), sessions infantils (Els colors del raïm al mocador) i accions promocionals al mercat municipal i entre els comerços de Sitges.
Darrera de la iniciativa del Centre d’interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM), on a la seva botiga especialitzada també es pot trobar una selecció única de malvasies del territori català i d’altres parts del món. En la Setmana de la Malvasia hi participen també 25 cellers elaboradors de malvasia, a més de la Denominació d’Origen Penedès.
Aquest dimecres, durant l’acte de presentació a les instal·lacions del CETT, el regidor de Turisme, Luis Miguel García, ha destacat que la Setmana de la Malvasia és “una oportunitat per a reivindicar un dels valors de Sitges” i ha detallat els valors actius que la malvasia aporta a la bioesfera turística de Sitges en clau d’enoturisme. La coordinadora del CIM, Alba Gràcia, ha subratllat que “la Malvasia de Sitges té una potencialitat enorme, que ens connecta amb el conjunt del Penedès i que cal reivindicar i projectar”.
La presentació ha estat complementada amb un tast de cinc malvasies, dirigit pel sommelier Bruno Tannino i per la mateixa coordinadora del CIM, Alba Gràcia. S’han tastat vinificacions reconegudes, però cap d’elles el vi dolç tradicional, precisament per a reivindicar que aquesta varietat ostenta una gran potencialitat enològica. Alba Gràcia ha afegit que “volem trencar el tòpic. Malvasia de Sitges és molt més que el vi dolç. És identitat. És art, literatura, romanticisme, història, vins impossibles. Malvasia és patrimoni: de Sitges, del Garraf, del Penedès i ara, de molts territoris de Catalunya. I ara, la Malvasia de Sitges és una varietat imprescindible”.
La sessió ha inclós el tast de l’Espígol de Parés Baltà, Mirabelles, del Celler Credo, Sasserra de Vega de Ribes i Subtil Rosat de Clos dels Guarans, així com la Malvasia Seca del Celler de l’Hospital.
El tast inaugural al CIM obrirà la Setmana de la Malvasia, el proper dimecres dia 10.
Setmana de la Malvasia de Sitges
Del 10 al 28.11.2021
10.11.2021 dimecres
19h
TAST INAUGURAL
Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Tast professional de malvasies de diferents Cellers. Tast dirigit pel sommelier David Martínez i per la historiadora i coordinadora del CIM Alba Gràcia.
Acte privat
Del 10 al 28.11.2021
Horaris obertura establiments
Ruta enogastronòmica
Restaurants, bars i altres establiments de Sitges
Diferents menús i degustacions maridades amb malvasies de tot el territori. Una proposta gastronòmica per descobrir la Malvasia de Sitges en 360 graus.
Organitzat amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Sitges.
Més informació, clica aquí.
13, 20 i 27.11.2021 dissabte
11h a 14h
Parada al Mercat de Sitges
Plaça Catalunya, Sitges
Fes-te amb el vi de Malvasia de Sitges que més s’ajusti a tu. Al mercat dels dissabtes t’esperen més de 20 malvasies diferents per conèixer!
Acte públic sense reserva prèvia.
13 i 14.11.2021 dissabte i diumenge
13h
El Bus de la Llotja visita el CIM
Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Apunta’t al Bus de la Llotja i viuràs un recorregut pel Garraf i els seus productes més genuïns, on la Malvasia de Sitges és un bastió.
Organitzat per Node Garraf
25€. Per inscriure’s, clica aquí.
12, 13 i 14.11.2021 divendres, dissabte i diumenge
Tot el dia
El comerç i la malvasia
Diferents comerços de Sitges
El comerç i malvasia es dónen de la mà. Gaudeix de descomptes i degustacions als comerços de Sitges.
Acte públic sense reserva prèvia.
15.11.2021 dilluns
16h - 20h
FIRA PROFESSIONAL
Hotel Terramar ME, Sitges
Un espai on tots els productors, elaboradors, distribuïdors i restauradors puguin compartir coneixement al voltant d'aquesta varietat, presentar productes i crear xarxa.
Acte privat
Organitzat amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Sitges i de l’Escola d’Hostaleria de Sitges.
Acte gratuït. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
16.11.2021 dimarts
19:30h
Tast de malvasies
Racó del Vi
Tast de 4 vins de Malvasia de Sitges de diferents cellers. Dirigit per l’enòleg Josep Pascual.
Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
18.11.2021 dijous
21h
Sopar Ruta gastronòmica SITGES – DO Penedès
Restaurant La Salseta
Sigues partícip d’aquesta ruta on els vins de la DO Penedès aterren a Sitges per maridar amb la nostra gastronomia.
Acte organitzat per la DO Penedès.
Preu: 45€. Per inscriure’s, envia un correu a cim@malvasiadesitges.cat.
19.11.2021 divendres
18h (1r torn) 19:30h (2n torn)
Maridatge entre malvasies al Mercat de Sitges
Mercat municipal de Sitges
Tast de malvasies de Sitges maridat amb productes de les parades del Mercat Municipal de Sitges
Col·labora: Associació de paradistes del Mercat
Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
19.11.2021 divendres
20h
Tast Malvasies DO Penedès
Vinseum, Vilafranca del Penedès
Tast de malvasies de la DO Penedès. Dirigit pel sommelier Xavi Viles, de l’Academia Tastavins.
Organitzat per DO Penedès
Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
20.11.2021 dissabte
11h
Els colors del raïm al mocador
Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Juntem mocadors de coll, gotims i granets de raïm, pàmpols i rissos. Un taller on explicarem el treball que feien les veremadores a les vinyes.
Acte organitzat per Museus de Sitges
Edats: 6-12 anys.
Taller gratuït. Per inscriure’s, clica aquí.
20.11.2021 dissabte
11h
Olor de Most
Carrers de Sitges
Visita guiada pels carrers de Sitges per descobrir els relats més inesperats de la Malvasia de Sitges, a Sitges. Acabada amb una degustació al CIM.
Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
20.11.2021 dissabte
19h
Un món de llengües, un món de malvasies
Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Conferència - tast on els mots s’entrellacen amb els vins de malvasia, i on descobrirem que al món hi ha moltes llengües, i moltes malvasies.
Acte organitzat amb la col·laboració de Biblioteques de Sitges.
Acte gratuït. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
21.11.2021 diumenge
12h
Tast de malvasies
Perbacco
Tast de 4 vins de Malvasia de Sitges de diferents cellers. Dirigit pel sommelier Bruno Tannino.
Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
21.11.2021 diumenge
11h – 15h
Un Mar de Malvasia
Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Experiència enogastronòmica i cultural que marida el binomi terra i mar tan característic del Garraf. La pesca artesanal de temporada i la Malvasia de Sitges són els protagonistes. Inclou visita guiada, tast i àpat mariner.
Acte organitzat amb la col·laboració Confraria de Pescadors de Sitges.
Preu: 60€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
24.11.2021 dimecres
19h
Tast de malvasies
CIM
Tast de 4 vins de Malvasia de Sitges de diferents cellers. Dirigit per la sommelier Susana Parellada, de Wines Celler.
Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
25.11.2021 dijous
19h
Tinta i vi de Malvasia
Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges
Taller d’expressió artística on el vi de malvasia serà el fil conductor en forma de tinta
Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.
26.11.2021 divendres
9h – 14h i 17h – 20h
I Jornada Pedagògica
Amplificadors de la Malvasia de Sitges: història, gastronomia, enologia i territori.
IAB + Escola d’Hostaleria de Sitges
Diferents taules rodones reflexionaran sobre l’estat de l’enologia, l’enoturisme, el patrimoni, la història i la gastronomia d’aquesta varietat. I tot, en clau malvasia!
Organitzat amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria de Sitges i l’IAB.
Per a més informació, clica aquí.
26.11.2021 divendres
17h
L’hora del conte: la llegenda de la Malvasia de Sitges
Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Representació de la Llegenda de la Malvasia de Sitges per als més menuts
Acte organitzat amb la col·laboració de Biblioteques de Sitges.
Acte gratuït. Per inscriure’s, clica aquí.
26.11.2021 divendres
19h
Tast Malvasies DO Penedès
Espai Penedès, Barcelona
Tast de malvasies de la DO Penedès. Dirigit pel sommelier Xavi Viles, de l’Academia Tastavins.
Organitzat per DO Penedès
Preu: 15€. Per inscriure’s, clica aquí.
27.11.2021 dissabte
11h - 15h i 17h - 21h
El dia de la Malvaseria
Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges
Diferents malvasies seran les protagonistes de la presentació del bar de vins del CIM: “La malvaseria del Corral de la Vila”. Tradició i elitisme snob en format fira popular.
Preu: 15€/ 4 degustacions + copa + entrada al Centre d’interpretació de la Malvasia de Sitges. Per inscriure’s, clica aquí.
28.11.2021 diumenge
12h
Malvasia Power 11/12
Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges
Onzè tast del cicle de tastos Malvasia Power: relats embolcallats per les vinificacions de malvasia. Tast dirigit pel sommelier David Martínez i per la coordinadora del CIM Alba Gràcia. Acte de cloenda.
Preu: 28€. Per inscriure’s, clica aquí.