Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana de la Malvasia omple l’agenda amb propostes adreçades a diferents públics

Imatge de la presentació de la Setmana de la Malvasia al CETT
Imatge de la presentació de la Setmana de la Malvasia al CETT
La Setmana de la Malvasia –que se celebrarà entre el 10 i el 28 de novembre– planteja la difusió a nivell popular de la Malvasia de Sitges i, al mateix temps, el reforç de la seva presència en els circuits professionals i enològics del país. Més de vint actes configuren un programa organitzat per la Fundació de l’Hospital Sant Joan Batista de Sitges i el Celler de l’Hospital, mitjançant el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges. L’Ajuntament de Sitges, així com el Gremi d’Hostaleria de Sitges i la DO Penedès són els principals col·laboradors. També hi participen el una trentena d’organismes, entre institucions i empreses, a més de 24 cellers elaboradors

Sota l’eslògan de Malvasia de Sitges, la imprescindible, la setena edició de la Setmana de la Malvasia convoca un programa variat d’activitats per a públics diversos, en el qual el vi de Sitges se situa en el centre d’atenció. Aquesta edició compta amb la figura del 1r ambaixador, Ferran Centelles, sommelier, líder del projecte del Sapiens del vi (Bullipedia), coneixedor del territori vitivinícola català i prescriptor d’aquesta varietat tan marinera quan encara no era prou coneguda pel sector. Tastos, fires, rutes a restaurants i als comerços de la vila, experiències enogastronòmiques, formació, tallers infantils i accions promocionals configuren l’agenda d’actes (vegeu-la complet a sota). La Setmana de la Malvasia gravita entorn el km 0 d’aquest vi, a Sitges, però també es projecta en altres punts, com Barcelona o Vilafranca, amb la finalitat de contribuir a l’expansió i la projecció del preuat caldo sitgetà.

El vessant professional adquireix enguany un protagonisme rellevant, amb la celebració de la primera fira amb més de 50 referències monovarietals que comptarà amb la participació d’elaboradors, productors, sommeliers i prescriptors. La fira se celebrarà a l’Hotel ME Sitges Terramar dilluns 15 de novembre. Altres actes programats també estan especialment adreçats als professionals, amb la finalitat de continuar obrint camí en el recorregut iniciat en els darrers anys, en què la Malvasia de Sitges ha estat adoptada com a vi propi en diferents circuits.

El maridatge de la Malvasia de Sitges amb diferents propostes gastronòmiques és un altre dels eixos centrals del programa, amb diferents activitats, com Un mar de malvasia –que en la darrera edició va quedar finalista en els premis Vinari–, la ruta enogastronòmica a una quinzena de restaurants, o els tastos programats en diferents punts i dies del calendari.

El programa també incorpora propostes formatives adreçades al món educatiu en sommelieria, enoturisme i hostaleria, on també es celebrarà un dinar maridatge formatiu al restaurant pedagògic de l’escola d’hostaleria l’IES Joan Ramon Benaprès. També rutes pels carrers de Sitges i el Garraf (Olor de most, el Bus de la Llotja), activitats culturals (conferència, taller d’expressió artística), sessions infantils (Els colors del raïm al mocador) i accions promocionals al mercat municipal i entre els comerços de Sitges.

Darrera de la iniciativa del Centre d’interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM), on a la seva botiga especialitzada també es pot trobar una selecció única de malvasies del territori català i d’altres parts del món. En la Setmana de la Malvasia hi participen també 25 cellers elaboradors de malvasia, a més de la Denominació d’Origen Penedès.

Aquest dimecres, durant l’acte de presentació a les instal·lacions del CETT, el regidor de Turisme, Luis Miguel García, ha destacat que la Setmana de la Malvasia és “una oportunitat per a reivindicar un dels valors de Sitges” i ha detallat els valors actius que la malvasia aporta a la bioesfera turística de Sitges en clau d’enoturisme. La coordinadora del CIM, Alba Gràcia, ha subratllat que “la Malvasia de Sitges té una potencialitat enorme, que ens connecta amb el conjunt del Penedès i que cal reivindicar i projectar”.

La presentació ha estat complementada amb un tast de cinc malvasies, dirigit pel sommelier Bruno Tannino i per la mateixa coordinadora del CIM, Alba Gràcia. S’han tastat vinificacions reconegudes, però cap d’elles el vi dolç tradicional, precisament per a reivindicar que aquesta varietat ostenta una gran potencialitat enològica. Alba Gràcia ha afegit que “volem trencar el tòpic. Malvasia de Sitges és molt més que el vi dolç. És identitat. És art, literatura, romanticisme, història, vins impossibles. Malvasia és patrimoni: de Sitges, del Garraf, del Penedès i ara, de molts territoris de Catalunya. I ara, la Malvasia de Sitges és una varietat imprescindible”.

La sessió ha inclós el tast de l’Espígol de Parés Baltà, Mirabelles, del Celler Credo, Sasserra de Vega de Ribes i Subtil Rosat de Clos dels Guarans, així com la Malvasia Seca del Celler de l’Hospital.

El tast inaugural al CIM obrirà la Setmana de la Malvasia, el proper dimecres dia 10.

 

 

Setmana de la Malvasia de Sitges

Del 10 al 28.11.2021 

 

10.11.2021 dimecres

19h

TAST INAUGURAL

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

 

Tast professional de malvasies de diferents Cellers. Tast dirigit pel sommelier David Martínez i per la historiadora i coordinadora del CIM Alba Gràcia. 

Acte privat 

 

 

Del 10 al 28.11.2021 

Horaris obertura establiments

Ruta enogastronòmica

Restaurants, bars i altres establiments de Sitges

 

Diferents menús i degustacions maridades amb malvasies de tot el territori. Una proposta gastronòmica per descobrir la Malvasia de Sitges en 360 graus. 

Organitzat amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Sitges. 

Més informació, clica aquí. 

 

13, 20 i 27.11.2021 dissabte 

11h a 14h 

Parada al Mercat de Sitges

Plaça Catalunya, Sitges

 

Fes-te amb el vi de Malvasia de Sitges que més s’ajusti a tu. Al mercat dels dissabtes t’esperen més de 20 malvasies diferents per conèixer!

Acte públic sense reserva prèvia. 

 

13 i 14.11.2021 dissabte i diumenge 

13h 

El Bus de la Llotja visita el CIM

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

 

Apunta’t al Bus de la Llotja i viuràs un recorregut pel Garraf i els seus productes més genuïns, on la Malvasia de Sitges és un bastió. 

Organitzat per Node Garraf 

25€.  Per inscriure’s, clica aquí. 

 

12, 13 i 14.11.2021 divendres, dissabte i diumenge

Tot el dia

El comerç i la malvasia

Diferents comerços de Sitges

 

El comerç i malvasia es dónen de la mà. Gaudeix de descomptes i degustacions als comerços de Sitges. 

Acte públic sense reserva prèvia. 

 

15.11.2021 dilluns

16h - 20h 

FIRA PROFESSIONAL

Hotel Terramar ME, Sitges

 

Un espai on tots els productors, elaboradors, distribuïdors i restauradors puguin compartir coneixement al voltant d'aquesta varietat, presentar productes i crear xarxa.

Acte privat

Organitzat amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Sitges i de l’Escola d’Hostaleria de Sitges. 

Acte gratuït. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

16.11.2021 dimarts

19:30h

Tast de malvasies 

Racó del Vi 

 

Tast de 4 vins de Malvasia de Sitges de diferents cellers. Dirigit per l’enòleg Josep Pascual.

Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

18.11.2021 dijous

21h

Sopar Ruta gastronòmica SITGES – DO Penedès

Restaurant La Salseta

 

Sigues partícip d’aquesta ruta on els vins de la DO Penedès aterren a Sitges per maridar amb la nostra gastronomia. 

Acte organitzat per la DO Penedès. 

Preu: 45€.  Per inscriure’s, envia un correu a cim@malvasiadesitges.cat.  

 

19.11.2021 divendres

18h (1r torn) 19:30h (2n torn)

Maridatge entre malvasies al Mercat de Sitges

Mercat municipal de Sitges

 

Tast de malvasies de Sitges maridat amb productes de les parades del Mercat Municipal de Sitges

Col·labora: Associació de paradistes del Mercat

Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

19.11.2021 divendres

20h

Tast Malvasies DO Penedès

Vinseum, Vilafranca del Penedès

 

Tast de malvasies de la DO Penedès. Dirigit pel sommelier Xavi Viles, de l’Academia Tastavins. 

Organitzat per DO Penedès 

Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

20.11.2021 dissabte 

11h 

Els colors del raïm al mocador  

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

 

Juntem mocadors de coll, gotims i granets de raïm, pàmpols i rissos. Un taller on explicarem el treball que feien les veremadores a les vinyes.

Acte organitzat per Museus de Sitges

Edats: 6-12 anys.

Taller gratuït.  Per inscriure’s, clica aquí.  

 

20.11.2021 dissabte 

11h 

Olor de Most 

Carrers de Sitges

 

Visita guiada pels carrers de Sitges per descobrir els relats més inesperats de la Malvasia de Sitges, a Sitges. Acabada amb una degustació al CIM. 

Preu: 15€.  Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

20.11.2021 dissabte

19h

Un món de llengües, un món de malvasies 

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

 

Conferència - tast on els mots s’entrellacen amb els vins de malvasia, i on descobrirem que al món hi ha moltes llengües, i moltes malvasies. 

Acte organitzat amb la col·laboració de Biblioteques de Sitges.

Acte gratuït. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

21.11.2021 diumenge

12h

Tast de malvasies 

Perbacco  

 

Tast de 4 vins de Malvasia de Sitges de diferents cellers. Dirigit pel sommelier Bruno Tannino. 

Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí.   

 

21.11.2021 diumenge

11h – 15h 

Un Mar de Malvasia

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

 

Experiència enogastronòmica i cultural que marida el binomi terra i mar tan característic del Garraf. La pesca artesanal de temporada i la Malvasia de Sitges són els protagonistes. Inclou visita guiada, tast i àpat mariner. 

Acte organitzat amb la col·laboració Confraria de Pescadors de Sitges.

Preu: 60€.  Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

24.11.2021 dimecres

19h

Tast de malvasies 

CIM 

 

Tast de 4 vins de Malvasia de Sitges de diferents cellers. Dirigit per la sommelier Susana Parellada, de Wines Celler. 

Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

25.11.2021 dijous

19h

Tinta i vi de Malvasia  

Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges

 

Taller d’expressió artística on el vi de malvasia serà el fil conductor en forma de tinta

Preu: 15€. Aforament limitat. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

26.11.2021 divendres

9h – 14h i 17h – 20h

I Jornada Pedagògica

Amplificadors de la Malvasia de Sitges: història, gastronomia, enologia i territori. 

IAB + Escola d’Hostaleria de Sitges 

 

Diferents taules rodones reflexionaran sobre l’estat de l’enologia, l’enoturisme, el patrimoni, la història i la gastronomia d’aquesta varietat. I tot, en clau malvasia!  

Organitzat amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria de Sitges i l’IAB. 

Per a més informació, clica aquí. 

 

26.11.2021 divendres

17h

L’hora del conte: la llegenda de la Malvasia de Sitges

Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

 

Representació de la Llegenda de la Malvasia de Sitges per als més menuts

Acte organitzat amb la col·laboració de Biblioteques de Sitges.

Acte gratuït. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

26.11.2021 divendres

19h

Tast Malvasies DO Penedès

Espai Penedès, Barcelona 

 

Tast de malvasies de la DO Penedès. Dirigit pel sommelier Xavi Viles, de l’Academia Tastavins. 

Organitzat per DO Penedès 

Preu: 15€.  Per inscriure’s, clica aquí. 

 

27.11.2021 dissabte

11h - 15h i 17h - 21h 

El dia de la Malvaseria 

Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges

 

Diferents malvasies seran les protagonistes de la presentació del bar de vins del CIM: “La malvaseria del Corral de la Vila”. Tradició i elitisme snob en format fira popular. 

Preu: 15€/ 4 degustacions + copa + entrada al Centre d’interpretació de la Malvasia de Sitges. Per inscriure’s, clica aquí. 

 

28.11.2021 diumenge

12h

Malvasia Power 11/12

Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges

 

Onzè tast del cicle de tastos Malvasia Power: relats embolcallats per les vinificacions de malvasia. Tast dirigit pel sommelier David Martínez i per la coordinadora del CIM Alba Gràcia. Acte de cloenda.

Preu: 28€. Per inscriure’s, clica aquí.