La Taula de gestió del litoral examina les aportacions de sorra a les platges
La demarcació de Costes del Ministeri de Transició ecològica ha donat explicacions del dragatge dels ports i l’aportació de sorra a les platges de Garraf i Sant Sebastià. A Sitges, la draga va començar a treballar el 25 de juny al port de Garraf i es va abocar la sorra a la platja del Garraf fins el 13 de juliol, posant-hi un total de 18.000 metres cúbics.
Posteriorment, la draga es va traslladar al port d’Aiguadolç per portar sorra fins a la platja de Sant Sebastià. Aquestes segons actuacions van començar el 16 de juliol al port de Sitges-Aiguadolç i es va acabar l’abocament de la sorra el dissabte 27 de juliol, aportant-hi un total de 15.000 metres cúbis dels 17.800 inicialment previstos.
Els terminis d’aquestes actuacions del Ministeri han vingut marcades pels terminis administratius, la disponibilitat de la draga i la climatologia marítima. Malgrat que l’Ajuntament volia que aquests treballs s’haguessin completat abans de Sant Joan, això no va ser possible perquè la declaració d’emergència per part del Ministeri pels estralls del temporal Nelson no va arribar fins el 22 d’abril. Posteriorment, els terminis legals mínims i els episodis puntuals de mala mar van impossibilitar començar a actuar abans de Sant Joan.
Respecte la qualitat de la sorra aportada a les platges de Garraf i Sant Sebastià, el Ministeri ha defensat la rigorositat dels estudis mediambientals del dragatge i considera que el color i l’olor és la pròpia dels fons on s’agafa aquesta sorra i totalment apta per a l’ús de les platges. També ha explicat que la tria de les platges on s’aboca la sorra dragada es fa en funció de les urgències de tot el territori.
L’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell Abella, ha explicat que “la draga és una solució d’urgència, però en cap cas és la solució definitiva, i això ho sabem tots. Ens calen solucions definitives i sostenibles”. En aquest sentit, la regidora de Sostenibilitat, Carme Gasulla Blanco, ha avançat que els ajuntaments de Sitges, Vilanova i la Geltrú i Cubelles, demanaran conjuntament un estudi costaner del Garraf al Ministeri de Transició ecològica. La regidora Gasulla indica que “volem seguir avançant per no fer actuacions puntuals i molt cares, sinó aconseguir accions i estratègies encaminades a la protecció i contenció de les platges amb mesures naturals i intervencions globals”.
La sessió d'aquest dimarts de la Taula de gestió del litoral també ha rebut el document d’un membre de la Taula, que examina la situació de les diverses platges de Sitges, amb les problemàtiques que les han afectades al llarg dels anys. Aquest és un primer document, al qual se’n poden sumar d’altres, per debatre la situació de les platges que ha de generar un pla d’acció i de propostes concretes.
L’evolució de la Taula de la gestió del litoral es pot seguir i fer-hi aportacions al Portal de participació de l’Ajuntament, Participa311.