Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Taula de Municipis Litorals reivindica la gestió conjunta de la costa

La sostenibilitat ambiental i la salut argumenten la reclamació que també reconeix el litoral com el principal atractiu i base principal de l’economia dels municipis amb platges.

Les regidores i regidors de platges integrants a la Taula de Municipis Litorals han signat una declaració d’intencions en la que manifesten la necessitat de gestionar de forma conjunta el litoral a partir de dues premisses: sostenibilitat ambiental i salut. La declaració reconeix el litoral com el principal atractiu de la majoria de municipis de costa, base principal de l’economia i de la indústria de l’allotjament, així com potenciador de diversos sectors econòmics municipals. El regidor de Platges de l’Ajuntament de Sitges, Guillem Escolà, ha manifestat que “sovint tractem les necessitats del litoral de forma local i perdem de vista que les problemàtiques mediambientals i de gestió són globals i que, per tant, els resultats seran millors si sumem esforços”.

L’objectiu principal del manifest de la Taula, sortida del Pacte de Comarruga, és garantir les platges com a espais de salut i activitats econòmiques, a partir de l’equilibri dels usos humans i ecosistèmics, i amb una gestió d’acord amb els tres pilars del desenvolupament sostenible: la viabilitat econòmica, l’equitat social i la sostenibilitat ambiental.

La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible és un punt de trobada per al diàleg, la col·laboració i la cooperació de les administracions amb la finalitat de fomentar la recuperació ambiental del litoral i la seva renaturalització, la creació d’una unitat de gestió, i la participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadania.

El manifest estableix vuit punts que referencien qüestions relacionades amb els sistemes de manteniment i neteja de les platges, la conservació i recuperació del litoral, l’adaptació dels municipis i les costes al canvi climàtic, i al repte imminent de la pujada del nivell del mar, entre altres. Els objectius se centren també en la regeneració del fons marí, al mateix temps que es treballa en la cerca d’eines que afavoreixin la regeneració natural de la sorra, mitjançant mesures toves per aconseguir la combinació d’una barrera de defensa natural que convisqui alhora amb els usos humans.

 

El Pacte de Comarruga

El temporal Glòria, a principis del 2020, va motivar la trobada de les regidores i regidors de Platges de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla i Tarragona, que va servir per acordar “treballar conjuntament per a la millora de l’ecosistema litoral i, amb això, la salut de la ciutadania”.

 

Les reunions es van ampliar, posteriorment, a la participació de Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs, i Hospitalet de l’Infant, per al projecte de Gestió Litoral Conjunta que comprèn 110 quilòmetres de la costa del Mediterrani. Aquesta unitat de gestió litoral conforma la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible.