Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Manuel de Blas, llegenda del fantàstic espanyol, segueix fent història a Sitges

'Possessor Uncut', 'Relic', 'Becky' i 'Manos torpes', entre les pel·lícules destacades de la jornada.

Avui dilluns s'ha viscut una autèntica jornada de reconeixements i homenatges al cinema de gènere clàssic per tancar aquest primer cap de setmana llarg del Festival. L'actor Manuel de Blas ha rebut el Premi Nosferatu després de sis dècades en actiu, Seven Chances ha recuperat el mític euro-western Manos torpes (1970) i s'han presentat els llibres oficials de Sitges 2020: 'Sombras de Caligari. Cien años de cruces y diálogos con el primer gran clásico del fantástico' i '¡A mordiscos! La increíble historia de Germán Robles, un vampiro español en México'.

L'Auditori del Meliá Sitges ha començat amb força aquest matí festiu de dilluns. El terror de les esperades Relic Possessor Uncut s'han apoderat de la pantalla gran. La primera, el debut de la directora australojaponesa Natalie Erika James, que va sorprendre a Sundance i que s’ha situat en primera posició als cinemes nord-americans post-pandèmia. El film està produït per Jake Gyllenhaal i protagonitzat per Emily Mortimer, i s’endinsa en una espiral de terror tèrbol. El terror també es pot percebre intensament a Possessor Uncut, el nou treball de Brandon Cronenberg, que el 2012 va guanyar el premi al millor director revelació a Sitges amb Antiviral. Aquesta vegada, l’horror s'ambienta en una organització secreta que utilitza tecnologia d’implants cerebrals per ocupar els cossos d’altres persones, amb la finalitat de dur-les a cometre assassinats. A primera hora de la tarda, després que Manuel de Blas hagi rebut el Premi Nosferatu s'ha projectat Beckyde Cary Murnion & Jonathan Milott, els directors de Cooties Bushwick, que aquesta vegada serveixen una tensa home invasion que corona Lulu Wilson com a inesperada heroïna d’acció, i el còmic Kevin James com a imponent malvat.

Abans de la projecció de Becky, Manuel de Blas ha pujat a l'escenari de l'Auditori per rebre l'homenatge merescut i el Premi Nosferatu que atorga la secció Brigadoon del Festival. Cara visible del fantàstic estatal des de la dècada dels seixanta i encara en actiu, De Blas ha treballat en més de 200 produccions per a cinema, televisió i teatre, transitant per tots els gèneres (western, comèdia, drama...), amb el fantàstic com a puntal important en la seva carrera, amb títols com El coleccionista de cadáveres (Santos Alcocer, 1970), on va compartir repartiment amb Boris Karloff, La orgía nocturna de los vampiros (León Klimovsky, 1973) o El jorobado de la morgue (Javier Aguirre, 1973). A la cerimònia d'entrega del premi, Manuel de Blas visiblement emocionat ha agra&iu ml;t a l'organització i al públic de l'Auditori el reconeixement a la seva extensa carrera: “Seguir endavant, resistir. En això jo m'identifico amb el Festival de Sitges”. "L'única cosa que vull dir-los amb el meu cor, entretalladament, després de tants anys: Gracias, moltes gràcies!". Per coronar l'homenatge a Manuel de Blas a Sitges 2020, a les 20h al Cine Prado s'ha programat la projecció de Manos torpes, el títol mític i perdut des de fa temps que es recupera a Sitges gràcies a la secció Seven Chances, amb la còpia restaurada de Victory Films, on Manuel de Blas hi participa com actor. Un euro-western de 1970 amb el segell dels germans Romero Marchent, amb el mort recentment Rafael a la direcció i el Joaquin col·laborant en el guió amb Santiago Moncada.

Per arrodonir la cinquena jornada del Festival i els reconeixements als orígens del cinema de gènere fantàstic, a la Sala Garbí de l'hotel Meliá s'ha presentat en col·laboració amb l'Editorial Hermenaute els llibres oficials del Festival d'aquesta 53a edició amb una xerrada amb els seus autors. '¡A mordiscos! La increíble historia de Germán Robles, un vampiro español en México', de Jesús Palacios es va publicar el 2008 en el marc de la Semana Negra de Gijón i recorre no només la trajectòria artística de Robles sinó també els títols més significatius del cinema gòtic mexicà. Guardonada amb el premi a la millor obra de no-ficció el 2008 per la Asociación de Escritores de Asturias (AEA), aquesta nova edició il·lustrada, revisada i ampliada per l' autor, ofereix a més una entrevista amb Germán Robles completament inèdita fins ara que va concedir durant la retrospectiva que li van dedicar a la XXI Semana Negra de Gijón. Per altra banda, 'Sombras de Caligari. Cien años de cruces y diálogos con el primer gran clásico del fantástico', coordinat per Ángel Sala i Jordi Sánchez-Navarro, i amb aportacions de Lluís Rueda, Alan Salvadó, Jorge Gorostiza, Carlos Tabernero i Violeta Kovacsics, celebra el centenari d’El gabinete del doctor Caligari, el primer gran clàssic del cinema fantàstic i de terror, i explora el seu llegat cinematogràfic i cultural, convidant el lector a endinsar-se en els grans misteris del clàssic més influent de la història del gènere.