Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’obren les inscripcions per formar part de la Comunitat energètica de Sitges

La Comunitat Energètica permetrà a 40 famílies poder utilitzar l’energia solar que proporciona l’Ajuntament a un preu reduït. De les 40 famílies, 20 seran amb condicions de vulnerabilitat i no hauran de pagar cap taxa. Aquesta és la primera comunitat que s’implantarà a Sitges. La ciutadania interessada a formar-ne part es pot inscriure a partir d’aquest dijous i fins el 16 de febrer a través de la seu electrònica municipal

L’Ajuntament de Sitges obre aquest dijous la convocatòria per formar part de la primera Comunitat energètica de Sitges, un conjunt de 40 famílies que es beneficiaran de l’energia generada amb la instal·lació de plaques solars als edificis municipals del polígon Mas Alba - Les Pruelles. Les persones interessades, es poden apuntar a partir d’avui dijous i fins el dia 16 de febrer a l’enllaç específic creat a la seu electrònica de l’Ajuntament.

La Comunitat energètica impulsada des de l’Ajuntament vol facilitar part de l’electricitat de 20 famílies vulnerables i altres 20 de Sitges, gràcies a l’energia solar que es genera a Les Pruelles. Les famílies vulnerables tindran una franja de l’electricitat contractada de 0,5 KWp per la qual no hauran de pagar cap taxa anual. La resta de famílies que s’acullin a la Comunitat pagaran una taxa anual de 43,55€ si contracten 1 kWp o 21,77 si volen 0,5kWp. Segons els càlculs previstos, l’estalvi econòmic pot ser entre 100 i 200 € anuals. El contracte serà de 2 anys amb una possible pròrroga de dos anys més i caldrà que el domicili estigui dins d’un radi de 2 km des de Les Pruelles, cosa que inclou la gran part del nucli urbà de Sitges.

Un cop s’hagi creat la comunitat energètica, s’atorgarà una llicència per un termini de 2 anys, prorrogables a 2 anys més mitjançant un acord de l’òrgan competent, amb possibilitat de renuncia voluntària per part dels usuaris any a any. La renovació es confirmarà sempre que hagi estat pagada la taxa corresponent ja meritada.

La regidora de Transició ecològica, Carme Gasulla Blanco, avança que “la prioritat serà arribar a 20 famílies vulnerables de Sitges, per ajudar a lluitar contra la pobresa energètica” i afegeix que “l’Ajuntament està fent una aposta decidida per l’energia solar. Fa uns dies vam aprovar l’ordenança per fomentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques, estem dotant els edificis municipals amb aquesta tecnologia i ara gràcies a l’energia que creem podem ajudar a persones vulnerables que viuen a Sitges”.

L’Ajuntament de Sitges veu amb preocupació els impactes que el canvi climàtic té i tindrà al municipi i arreu, i entén que és necessari prendre una major consciència del perill que representa. Per això, l’Ajuntament vol defensar el medi ambient i la transició necessària cap a un model energètic cent per cent renovable, desnuclearitzat i descarbonitzat, neutre en emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament ha detectat la impossibilitat de gran part de la ciutadania de poder tenir en propietat una instal·lació fotovoltaica pròpia i per aquest motiu, l’Ajuntament promou que aquesta ciutadania pugui participar d’instal·lacions municipals a través de quotes de participació de les instal·lacions fotovoltaiques municipals de Sitges.

Les bases d’aquesta convocatòria ja estan publicades i consultables a aquest enllaç.