Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges 2020, el format més innovador per al Festival més fantàstic i segur

La 53a edició ja té llest el nou format híbrid per arribar a tots els seus fans amb una original i atrevida selecció del millor fantàstic actual. L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell destaca que 'Serà un Festival diferent, amb un format híbrid, totalment adaptat a les mesures sanitàries exigides en aquest moment que ens ha tocat viure'.

A menys d'una  setmana del tret de sortida, Sitges ja és a punt per trencar un any més amb els convencionalismes i arrencar una edició molt especial, adaptada als nous temps i transgressora com sempre per satisfer a tots els amants del gènere fantàstic. Pel·lícules, curts, sèries, seccions, indústria i activitats paral·leles repensades per reivindicar i mostrar amb tot el respecte i admiració  la bona feina que se segueix fent al voltant del cinema fantàstic. El reconeixement de cinc figures imprescindibles del fantàstic com David Lynch, Najwa Nimri, Paco Plaza, Manuel de Blas i Oriol Tarragó; les esperades presentacions de Possessor Uncut de Brandon Cronenberg, Mandíbules de l'habitual Quentin Dupieux o Peninsula, la seqüela de Train to Busan i l'apocalíptica She Dies Tomorrow d e la realitzadora Amy Seimetz. I en la producció autòctona i estatal, a més de la flamant inauguració amb Malnazidos, perles com Baby, el nou llarg de Juanma Bajo Ulloa, la sessió especial  de 30 monedas, la nova sèrie d'Álex de la Iglesia o l’estrena de No matarás, de David Victori, un thriller protagonitzat per Mario Casas, són només una petita mostra d'una edició pensada per entretenir els espectadors més que mai.

Entre el 8 i el 18 d’octubre, Sitges desplegarà el millor cinema de gènere del moment en la seva trobada anual amb els fans del fantàstic, la indústria i la premsa en una edició, més que mai, única. A més d’una Secció Oficial que contempla les últimes tendències del fantàstic, aquest 2020 arriba farcit d'arriscades propostes dirigides per realitzadores, cinema estatal d'alt nivell i l'any que serà recordat per la quantitat i qualitat d'òperes primes a competició. Una programació innovadora que aposta pels nous talents del fantàstic amb les revisions i  homenatges de films que han definit la història més recent del gènere marcaran una edició híbrida, presencial i virtual, amb la projecció de més de 250 treballs a les sales presencials i 155 a la sala virtual, entre pel&mi ddot;lícules, curtmetratges i documentals, al llarg d'onze dies plens de cinema i entreteniment.

Una 53a edició adaptada a les noves circumstàncies però sense perdre el múscul programador atrevit, sorprenent i representatiu que caracteritza el Festival. Les sessions presencials amb més espai entre projeccions per a la desinfecció professional de sales per Active Desinfección, l'innovador sistema SGAirQ d'Indoorclima al Meliá, que mesura i millora la qualitat de l'aire en temps real, seients numerats i preassignats a totes les sales facilitant l'accés al públic, maratons que es transformen en sessions dobles i una gala de cloenda que es trasllada a diumenge per tenir un segon cap de setmana amb més projeccions i l'esperada sessió sorpresa. La resta seguirà com sempre, amb el compromís i l'esforç de tota l'organització per oferir qualitat, emocions i entreteniment a tots els fans del Festival i amants del gènere fantàstic en totes les seves accepcions.

La Secció Oficial serà d'alt nivell, amb una selecció de curts que torna a reflectir la seva importància i vigència com a format imprescindible del gènere, l'aposta per la innovació i l’experimentació de llenguatges cinematogràfics de Noves Visions, la recuperació de pel·lícules de repertori fantàstiques a Seven Chances i una secció Brigadoon on el terror i el documental es converteixen de nou en els protagonistes d’una edició que atorgarà el seu premi Nosferatu a l'actor Manuel de Blas.

En la presentació del Festival que s'ha celebrat aquest divendres a la Filmoteca de Catalunya  l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell ha comentat que 'Serà un Festival diferent, amb un format híbrid, totalment adaptat a les mesures sanitàries exigides en aquest moment que ens ha tocat viure' i que "Però el més important que és que se celebri, no només per l’estima que li tenen tant Sitges com els seus milers de fans, sinó també perquè la cultura és avui en dia una forma d’expressió necessària". A més ha parlat de les activitats paral·leles 'L’Ajuntament organitza activitats paral·leles amb la finalitat d’impregnar Sitges de fantàstic i amb la finalitat també de seguir potenciar aquesta simbiosi que es crea entre la vila i el Festival'.

Format híbrid, venda d'entrades i control de l'aforament

Durant onze dies, Sitges serà novament el punt de trobada dels amants del gènere, tant a les sales de cinema del certamen com a través d'una sala virtual, dissenyada per la plataforma FestivalScope-Shift72. L'oferta de la nova sala virtual de Sitges serà accessible des del 5 d'octubre (data d'inici de la prevenda) al link www.sitgesfilmfestival.online. Aquest format híbrid permet arribar a tots els fans que no puguin desplaçar-se físicament fins a Sitges. Gràcies a aquesta Sala Virtual els fans del fantàstic podran veure més de 150 títols de la programació oficial de la 53a edició del Festival.

Les entrades virtuals podran fer-se efectives del 8 al 18 d'octubre, és a dir, durant les dates oficials del Festival presencial: "La idea és rep roduir la mateixa litúrgia d'un festival de cinema presencial. En aquest sentit, la plataforma té un geobloqueig al territori estatal i està acotada a les dates del certamen. A més, hi ha un número limitat d'entrades, de manera que es potencia aquesta exclusivitat i oportunitat única de veure títols fora dels circuits estàndard de l'audiovisual", explica Mònica Garcia, directora de la Fundació Sitges.

El Festival presencial continuarà mantenint les seves cinc pantalles habituals: Auditori Meliá Sitges, Retiro, Prado, Brigadoon i la Sala Tramuntana, així com també seguirà oferint les sessions gratuïtes a l'Hort de Can Falç. D'acord amb la normativa vigent i seguint les directrius d'un protocol dissenyat específicament per a la 53a edició del Festival de Sitges per a la prevenció de la COVID-19, aquest any tots els seients seran numerats i preassignats. Aquesta novetat garanteix la màxima seguretat i comoditat dels espectadors. Sitges té permès un aforament màxim del 80%. Tanmateix, l'organització del Festival ha decidit situar per sota del 70% l'ocupació màxima a totes les sales, per tal d'agilitzar les entrades i sortides i evitar aglomeracions. Igualment, es promou la venda anticipada i la compra online d'entrades, tot i que es mantindran les taquilles físiques situades a la sala Tramuntana de l'Hotel Meliá i a taquilles centre (Oficina de Turisme de Sitges) amb horari de 10 a 15h i de 17 a 22h.

Activitats paral·leles reinventades

Aquest 2020 les propostes paral·leles del Festival s'amplien i es reinventen per poder seguir millorant i presentant com cada any totes les novetats en llibres, còmics, festivals, exposicions, propostes solidàries i activitats familiars i infantils al voltant del món del fantàstic. Una quinzena de xerrades i presentacions de llibres, còmics i festivals, ompliran aquest any la Sala Garbí dins l'Hotel Meliá, el nou espai que pren el relleu a l'habitual Carpa FNAC ubicada a l'exterior de la seu del Festival.

Tot i que la Zombie Walk no es podrà celebrar aquest any, el Festival amplia l'oferta d'activitats gratuïtes per a tots els públics en diferents espais de Sitges i posa especial èmfasi en les activitats cinèfiles pensades per als fans més joves. Després de l'èxit de l'edició anterior es repeteixen els tallers de cinema i recursos gratuïts en format online de Fundació ”la Caixa" per a famílies i per a docents, i les sessions del Fantàstic Kids Cinema al Centre Cultural Miramar. En el mateix espai es programaran les exposicions Fantàstic Street Art i l'Exposició Escoles, amb dibuixos realitzats pels nens de les escoles de Sitges amb temàtiques centrades en el Festival, mentre que al Palau Maricel dels Museus de Sitges es podrà visitar l'exposició José Segrelles, mestre de la fantasia.

Com a novetats estrella s'afegeixen a la programació d'activitats la PUCK Cinema Caravana, un cinema itinerant perquè els més menuts s'endinsin en un univers oníric i tinguin una vivència màgica, i l'activitat Lectures Fantàstiques, un programa de diverses sessions per compartir lectures fantàstiques a les Biblioteques de Sitges. I per als cinèfils més melòmans, dues novetats més: la gravació del podcast Marea Nocturna amb els directors de Malnazidos i l'estren a dels Bloodmuts, unes sessions de DJ a l’aire lliure amb la col·laboració de Moritz, la cervesa oficial.

Totes les activitats son gratuïtes, prèvia reserva d'entrada al web oficial d'activitats paral·leles sitgesfilmfestival.live.

Llibres oficials i XV Premio Minotauro

El Festival en col·laboració amb l'Editorial Hermenaute publica dos llibres oficials per a l'edició d'aquest any: ¡A mordiscos! Sombras de Caligari'¡A mordiscos! La increíble historia de Germán Robles, un vampiro español en México', de Jesús Palacios es va publicar el 2008 en el marc de la Semana Negra de Gijón i recorre no només la trajectòria artística de Robles sinó també els títols més significatius de l cinema gòtic mexicà. Guardonada amb el premi a la millor obra de no-ficció el 2008 per la Asociación de Escritores de Asturias (AEA), aquesta nova edició il·lustrada, revisada i ampliada per l'autor, ofereix a més una entrevista amb Germán Robles completament inèdita fins ara que va concedir durant la retrospectiva que li van dedicar a la XXI Semana Negra de Gijón. Per altra banda, 'Sombras de Caligari. Cien años de cruces y diálogos con el primer gran clásico del fantástico', coordinat per Ángel Sala i Jordi Sánchez-Navarro, i amb aportacions de cinc col·laboradors, celebra el centenari de El gabinete del doctor Caligari, el primer gran clàssic del cinema fantàstic i de terror, i explora el seu llegat cinematogràfic i cultural, convidant al lector a endinsar-se en els grans misteris del clàssic més influent de la història del gènere.

Frontera oscura de Sabino Cabeza Ruin és la flamant guanyadora del Premio Minotauro 2020, el premi literari concedit a la millor novel·la inèdita de ciència ficció, terror o fantasia per l'Editorial Minotauro, l'editorial oficial del Festival. Aquesta novel·la, escrita en la millor tradició de les històries d'aventures espacials, explora els secrets de l'univers i la inesgotable curiositat del ésser humà per descobrir-nos i serà presentada en roda de premsa com a llibre oficial de la 53a edició del Festival.

Sitges Film Hub, la relació consolidada entre professionals

La secció professional del Festival acollirà més de 20 activitats entre taules rodones, presentacions de projectes en desenvolupament, workshops i sessions de masterclass, amb la finalitat d’oferir contingut d’actualitat del sector audiovisual i del cinema fantàstic als professionals del sector.

En aquesta edició el Sitges Film Hub es suma al format híbrid del Festival, en el qual es realitzaran activitats online i presencials, amb la finalitat d'incentivar el contacte entre professionals del sector internacional. Com a principal novetat, el departament professional ha creat la plataforma virtual Sitges Industry Hub - Catalan Films & TV Online, gràcies al suport de Catalan Films & TV (Institut Català de les Empreses Culturals, ICEC), des d’on es podran concertar reunions, consultar la guia dels professionals que participen en el Festival i accedir a tot el contingut de la secció.

Per sisè any consecutiu el Festival organitza conjuntament amb la plataforma Filmarkethub, el Sitges Pitchbox, l’esdeveniment internacional de pitching enfocat a projectes de terror, ciència ficció o fantàstic en desenvolupament. Aquesta nova edició se celebrarà de forma virtual i, per primera vegada, estarà enfocada tant a llargmetratges internacionals com a sèries europees en fase de desenvolupament. En total s’han seleccionat set llargmetratges i set sèries. Els responsables d'aquests projectes tindran l'oportunitat de fer un pitch de set minuts i posteriorment tenir reunions one-to-one amb les empreses participants. Addicionalment, es repartiran quatre premis en metàl·lic destinats a les despeses de desenvolupament. Entre les empreses participants es troben: XYZ Films, Wild Bunch, Filmax, Lionsgate, Atresmedia Studios, Film Factory, Gaumont, i més. 

La iniciativa del Festival que busca acostar la literatura i el cinema Fantàstic, el SITGES TABOO’KS, pre sentarà en la seva 4a edició quatre obres literàries amb l’objectiu de promoure la seva adaptació a l’audiovisual. S’obrirà l’acte amb la taula rodona “Cinema i literatura: avaluant el potencial de les adaptacions”, una trobada que reflexiona sobre el potencial d'una obra literària per a ser adaptada, i que ha estat coorganitzada amb el Laboratori d’Adaptacions Audiovisuals de Barcelona (LAAB). Posteriorment tindrà lloc la sessió de pitch dels projectes seleccionats d’aquest 2020. Les obres són: La Isla de los conejos d’Elvira Navarro (Editorial Literaura Random House), Días de Euforia de Pilar Fraile (Alianza Editorial), Nuestra Piel Muerta de Natalia Garcia Freire (La Navaja Suiza Editores) i Satèl·lits d’Elisenda Solsona (Editorial Males Herbes).

Dins la marca Blood Red Carpet, tindrà lloc la taula rodona “Quant val un actor?”, que reflexiona sobre els nous models de càsting i la inclusió de les xarxes socials i els followers com a categorització del talent actoral. A la taula participaran l’actriu Juana Acosta, l’actor Luka Peros, el productor David Matamoros i la moderarà la Luci Lenox, directora de casting.

El Sitges Film Hub acull també diverses taules rodones, entre les quals destaca la trobada amb el premiat d’aquesta edició i dissenyador de so, Oriol Tarragó, qui rebrà el públic i acreditats en una sessió especial on parlarà sobre la seva trajectòria i creacions. També, aprofitant la imminent presentació del ll ibre Reina del grito de Desirée de Fez, un llibre que explora les pors femenines a través del cinema de terror, tindrà lloc una taula rodona que pretén fer un repàs de com es perceben els personatges femenins a les pel·lícules de terror on hi participaran el director de cinema Jaume Balagueró i la periodista Laura Fernandez.

La secció Film Hub acull també diversos actes en col·laboració amb les principals entitats audiovisuals del país. Entre d’altres, comptarem en aquesta edició amb l'entitat PROA (Productors Audiovisuals Federats) que organitza la taula rodona “El preu de la cultura” amb l'objectiu de debatre el valor de la cultura a l’actualitat. La Catalunya Film Commission ens ofereix la sessió “Producció virt ual vs. producció tradicional” on es parlarà de com pot afectar a l’ecosistema audiovisual la irrupció dels rodatges virtuals. I també, de la mà del BCN FILM FEST i Telecinco Cinema, analitzarem l’adaptació de ‘Malnazidos’ des de la novel·la de Manuel Martin, passant pels dibuixos de Luis Bustos, fins el salt a la gran pantalla de “Malnazidos”.


Jurat Oficial Fantàstic

Cinc figures del fantàstic componen el jurat Oficial Fantàstic de la present edició de Sitges. El productor David Matamoros porta dues dècades en el món de la producció. La seva aliança amb Lars Von Trier i Zentropa l’ha dut a participar en pel·lícules com La casa de Jack (2018). Recentment a Sitges ha presentat com a productor Breve historia del planeta verde (2019) i la guanyadora de la passada edició, El Hoyo. També especialitzada en producció, Maria del Puy Alvarado dirigeix l’empresa audiovisual Malvalanda, amb la qual ha produït curtmetratges com Madre (2017), guanyador d’un premi Goya i nominat a l’Oscar. També ha estat productora de l’ampliació a llarg de Madre (2019) i d’El agente topo (2020), estrenada a l’última edició del Festival de Sundance.

El director Víctor García, després de l’èxit del seu primer curtmetratge El ciclo (2003), premiere mundial a Sitges, es trasllada als Estats Units per rodar els seus primers llargs. Especialitzat en seqüeles de sagues de terror, a la seva filmografia hi figuren Return to House on Haunted Hill (2007), Mirrors 2 (2010) i Hellraiser: Revelations (2011). I a l'altra banda de les càmeres, Juana Acosta, una de les actrius més reconeixibles de la ficció televisiva espanyola gràcies a les sèries Hospital Central (2002-2009) i Crematorio (2011), per la qual rep el premi a la millor actriu secundària de la Unió d’Actors. Completa la llista el polifacètic Borja Crespo. Director, productor cinematogràfic, guionista, il·lustrador i historietista, a més d'exercir de crític i organitzador de diversos esdeveniments relacionats amb el còmic i la cultura pop, el 2019 va escriure i dirigir les gales del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià.


XVI Jurat Carnet Jove de Sitges

Un any més l’Agència Catalana de la Joventut a través del seu programa “Connecta’t” del Carnet Jove i l’equip de direcció de Sitges 2020 – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, ha seleccionat 5 joves que formaran part del XVI Jurat Carnet Jove de Sitges, un jurat oficial del Festival que atorgarà el Premi Jurat Carnet Jove a la millor pel·lícula de la Secció Oficial Fantàstic, el Premi Anima't al Millor Llarg d'Animació i el Premi Anima't al Millor Curt d'Animació. L’objectiu d’aquesta col·laboració és la de professionalitzar la crítica cinematogràfica, donant l’oportunitat a cinc joves interessats en el món del cinema de formar part d’un dels jurats oficials del Festival de Sitges. El jurat seleccionat d'enguany són Eloi Bigas, Mᵃ Teresa García, Alberto Richart, Pau Vall Capdet i Valen Via.


Suport a la 53a edició

Un any més, el Festival agraeix el compromís de les entitats i empreses col·laboradores: Moritz (patrocinador principal), Fundació “la Caixa” & CaixaBank, Kelonik i Antaviana (col·laboradors), Meliá Sitges (patrocinador i seu oficial), La Vanguardia (diari oficial), TV3 (televisió oficial), Catalunya Ràdio (ràdio oficial) i Vilamòbil (vehicle oficial).

El Festival confirma els acords amb Aullidos, CCMA, Cafés Novell, CineAsia, Cinemania, Cinesa, Cineinforme, CinemaComics, El Cinèfil, CHINA Madrid, Coca-Cola European Partners Iberia, DRoom & Redken, Ediciones Minotauro, Embotits Bundó, Fotogramas, FX Animation, Flaix FM, Hong Kong Economic and Trade Office, Hospital Sant Joan Baptista, IES Joan Ramon Benaprès Escola Hoteleria, Iberia, Japan Foundation, Kantar Media, Main, Nació Digital , Pack Terror en Orange TV con DARK y Planet Horror, Patatas Piqué, Port d’Aiguadolç, Renfe, Selecta Visión, SGAE, Sensacine, Sofilm, So de Tardor, The Original Cha-Chá, Tresc, Valhrona i Cinemes Verdi.

Sitges 2020 s’organitza gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Sitges, de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el finançament de l'Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales del Ministerio de Cultura y Deportes, la Diputació de Barcelona i del Carnet Jove – Departament de Benestar i Família.


Mascaretes oficials del Festival

L'agència CHINA, col·laboradora i responsable del cartell i de l'espot de l'edició d'enguany, ha dissenyat dos models de mascaretes de protecció inspirad es en la imatge d'aquest any del Festival, una per al públic i l'altra per al personal de l'organització. Les mascaretes compleixen amb totes les normatives i certificats de seguretat. L'edició exclusiva per al públic, de color blau, es vendrà a les taquilles de la Sala Tramuntana de l'Hotel Melià, a les taquilles del centre (Oficina de Turisme) i al web del Festival (per recollir a taquilles) durant els dies del Festival. Aquesta iniciativa es pot tirar endavant gràcies a l'expertesa i patrocini de l'empresa de cosmètica, Bluemandarines.


Mesures, seguretat i recomanacions COVID-19

La Fundació Sitges, Festival Internacional de Cinema de Catalunya ha establert una sèrie de mesures i recomanacions per evitar contagis del virus Sars-Covid-2 (Covid-19), durant la celebració del Festival. El protocol elaborat específicament per al Festival es pot consultar al minisit e www.sitgesfilmfestival.info.


Enllaços oficials d'interès 53a edició

Programació i informació general: sitgesfilmfestival.com

Activitats paral·leles: sitgesfilmfestival.live

Sitges Film Hub: sitgesfilmfestival.com/cat/film-hub

Protocol oficial COVID: sitgesfilmfestival.info

Entrades sessions presencials: tickets.sitgesfilmfestival.com

Entrades sessions online: sitgesfilmfestival.online