Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges aprova una comissió d’estudi per millorar la gestió de l’aigua en situacions extremes per sequera

El ple d’aquest dimectes ha aprovat la creació d’una comissió per poder modificar el reglament d’abastament d’aigua. Entre d’altres aspectes, aquesta modificació permetrà encetar un règim sancionador que multarà als usuaris que s’excedeixin en l’ús de l’aigua i incompleixen així les mesures per la sequera.

L’Ajuntament de Sitges podrà sancionar la ciutadania si incompleix la normativa. El ple de gener, celebrat aquest dimecres, ha aprovat la constitució d’una comissió d’estudi per modificar el reglament del servei d’abastament d’aigües i del servei municipal de clavegueram a Sitges. La modificació d’aquest reglament incorporarà un apartat relacionat amb els estats d’excepcionalitat, preemergència i emergència decretat per la Generalitat de Catalunya davant l’actual episodi de manca de pluges, que permetrà tirar endavant un règim sancionador que multarà els usaris que utilitzin més aigua de la que marca la restricció en cada un dels estats de sequera. L’aplicació d’aquest règim sancionador s’aplicarà quan s’aprovi la modificació.

La regidora d’Imatge i Via Pública, Cristina Guiu, ha destacat que “l’actual episodi greu de sequera ens ha obligat a modificar aquest reglament ja que el seu règim sancionador no contemplava les necessitats reguladores del servei d’abastament d’aigua en estats d’alerta, d’excepcionalitat, de preemergència o d’emergència decretats per la normativa de la Generalitat de Catalunya en funció sistema d’aigües Ter-Llobregat que subministra aigua potable a Sitges. Ara, la modificació del reglament d’abastament d’aigua ha de permetre encetar un règim sancionador que multarà les persones que s’excedeixin en l’ús de l’aigua”. La regidora ha recordat que “des de l’Ajuntament ja fa mesos que es duen a terme mesures per controlar l’ús de l’aigua”.

La voluntat de modificar el text del reglament respon a la voluntat de donar compliment al Pla especial d’actuació d’alerta i eventual sequera (PES). El document s’adapta al marc normatiu sobre la gestió integral de l’aigua de Sitges que  també inclourà a part de les sancions, les mesures excepcionals per assegurar l’estalvi d’aigua i  regularà les obligacions de les entitats subministradores en episodis de sequeres, entre d’altres. La comissió, estarà presidida per la regidora d’Imatge i Via Pública, Cristina Guiu, i també comptarà amb representants polítics i tècnics municipals per definir les sancions que es poden aplicar. 

La creació de la comissió d’estudi s’ha aprovat amb 20 vots a favor (ERC, SGI, Verds en Comú  Podem Sitges, Junts per Sitges, Guanyem, PP i Vox) i 1 abstenció (Fets per Sitges).  

En els propers mesos, l’Ajuntament i l’ACA realitzaran xerrades de sensibilització adreçades al sector de l’hostaleria i la restasuració per informar de les restriccions i de com han d’actuar. Aquestes sessions també està previst que estiguin obertes a la ciutadania en general.

Intervencions dels grups municipals

Regidor de Fets per Sitges, Ignasi Rubí: “La creació d’aquesta comissió és molt positiva, però ens abstindrem perquè no m’han fet arribar tota la documentació, que els vaig demanar en temps i forma, per poder avaluar aquesta proposta”.                                                              Regidor del PSC-El Margalló, Xavi Roig: “Estem totalment d’acord en la creació d’aquesta comissió per poder tenir les eines per ordenar i també per sancionar si fes falta persones, empreses i entitats si no compleixen les normatives. Però també volíem posar de manifest que potser amb la situació d’emergència es podria haver actuat una mica abans”.        

Regidora de Junts per Sitges, Rosa Tubau: “Junts per Sitges votarà a favor de la constitució d’aquesta comissió. Però ens agradaria prèviament fer unes peticions:  tenir un calendari de les reunions d’aquestes comissions tècniques i els acords presos. Demà  [2 de febrer] entrem en l’estat d’emergència i, per tant, aquesta comissió és del tot necessària. Sobretot, volem saber quan entrarà en vigència també aquesta modificació del capítol del règim sancionador d’aquest reglament.”    

 

Construcció d’un magatzem exterior al Pavelló 2 de Pins Vens

En l’àmbìt de la regidoria de projectes i obres, el ple també ha donat llum verda per unanimitat a l’aprovació inicial del projecte de construcció d’un magatzem exterior al Pavelló de Pins Vens. Aquesta actuació pretén millorar la gestió d’aquest espai que concentra gran part de la pràctica esportiva associativa del municipi. El pressupost del projecte és de 141.351,96 euros.

 

Altres punts del plenari

En paral·lel, en aquesta sessió plenària també s’ha aprovat el nomenament del regidor d’Educació, Albert Oliver-Rodés, com a representant municipal en els consells escolars: (Consell Escolar Municipal; Consell Escolar del Centre de Formació d’Adults; Consell Escolar Esteve Barrachina; Consell Consell Escolar Miquel Utrillo; Escolar Maria Ossó; Consell Escolar Agnès de Sitges; Consell Escolar Institut Joan Ramon Benaprès; Consell Escolar Institut Vinyet;  Consell de Participació de les Llars d’Infants Municipals El Cercolet i La Moixiganga; Consell Escolar de l’Escola Pia de Sitges i Consell Escolar de l’Escola de Música Montserrat Almirall).

En el capítol de tradicions i festes, s’ha fet un agraïment públic a la tasca realitzada per la Comissió Municipal de Reis i a totes les persones, entitats i empreses que hi ha col·laborat per dur a terme els actes de Nadal 2023-2024.

La sessió plenària ha retirat de l’ordre del dia l’aprovació inicial del projecte de construcció d’una coberta a la pista de l’escola Miquel Utrillo. Prèviament a l’inici del ple, els portaveus dels partits polítics han fet la lectura d’un manifest a favor de les treballadores i treballadors de l’empresa Venca a Vilanova i la Geltrú. Així l’Ajuntament de Sitges, com a membre del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, també ha expresssat la seva solidaritat amb el personal d’aquesta empresa en la defensa dels seus llocs de treball i en el seu futur laboral. 

 

Mocions dels grups polítics municipals

En l’àmbit de les mocions, s’ha donat llum verda, per unanimitat, la proposta d’acord presentada per Fets per Sitges per habilitar espais i horaris en calma dins dels esdeveniments i fires de la vila amb l’objectiu que les persones amb alta sensibilitat al soroll puguin gaudir de la cultura i de les tradicions.

També s’ha aprovat la proposta d’acord presentada pel  PSC-El Margalló i Junts per Sitges per a la preservació de les platges de Sitges i l’ús sostenible de la sorra dragada des ports de Sitges amb 11 vots a favor (Junts per Sitges, PSC- El Margalló, PP, Fets per Sitges i Vox) i 10 vots en contra (ERC, SGI, Verds en Comú Podem Sitges i Guanyem Sitges).

Aprovada també la moció de Junts per Sitges per combatre la multireincidència delictiva amb 10 vots a favor (Junts per Sitges, PSC-El Margalló, Fets per Sitges i PP), 2 vots en contra (Vox i Guanyem Sitges) i l’abstenció (ERC, SGI i Verds en Comú  Podem Sitges).