Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges celebra el Dia Internacional de la Gent Gran amb la lectura d’un manifest i diferents actes lúdics

La Regidoria de Benestar i Família organitza aquest mes diferents activitats per celebrar el Dia Internacional de la Gent Gran, proclamat per l’Assemblea General de Nacions Unides l’1 d’octubre.

L'Alcalde de Sitges, Miquel Forns, i el regidor de Benestar i Família, Marc Martínez, van presidir dijous l'acte central de la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran al Casal Municipal de la Gent Gran. Una cinquantena d'avis van participar en la commemoració per a la que també s'havien programat altres activitats de caire lúdic.

Entre altres manifestacions, la lectura del manifest va servir per reivindicar l'autonomia personal per a un envelliment actiu i participatiu, i per destacar els principis bàsics de dignitat, independència i autorealització de la gent gran. Segons el manifest, la independència de la gent gran els aporta qualitat i dignitat humana i és necessària tot i tenir en compte la manca de recursos econòmics i la problemàtica d'habitatge actuals.

El manifest demanava la construcció “d'Un poble per a totes les edats, on les persones grans són ciutadanes de ple dret i tenen els mateixos drets i deures que la resta de la ciutadania”. La lectura va reclamar “des del compromís personal i col·lectiu, una societat participativa i democràtica, on es donin oportunitats a totes les edats”.

El manifest es va tancar amb una reivindicació. La gent gran vol participar activament de Sitges i van demanar que les manifestacions culturals i socials que es facin a la vila tinguin en compte els seus espais com centres de dia, casals, residències, geriàtrics i hospitals per apropar-los més al poble. En definitiva, i segons el manifest, “volem viure intensament en primera persona la vida de Sitges”.

En aquest sentit, el regidor de Benestar i Família, Marc Martínez, ha explicat que “a Catalunya el 17% de la població té més de 65 anys, i l'any 2020 haurà augmentat fins el 20%. Cal trobar les eines que permetin que aquest gruix de població disposi de les possibilitats que li permetin fer front a aquesta etapa de la seva vida amb dignitat i recursos”.

Per la seva part, l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha afirmat que “els nostres grans necessiten sentir-se vius i actius i la millor forma de fer-ho és mitjançant activitats lúdiques i culturals que afavoreixin el seu dia a dia”.

La celebració del Dia Internacional de la gent gran va continuar divendres a la Residència Sitges Park que acollia diferents actuacions dels components del grup de ball del Casal Municipal.

La cloenda del Dia de la gent gran, que tindrà lloc a la Residència Sitges Park el 20 d'octubre a les cinc de la tarda, presentarà un recital de poesia i piano a càrrec de Jaume Tomàs i el regidor de Benestar i Família, Marc Martinez.

El Dia Internacional de la Gent Gran, proclamat per l'Assemblea General de Nacions Unides l'1 d'octubre, vol convidar a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura. A Sitges la programació per commemorar el Dia Internacional de la Gent Gran va començar amb una excursió a Sant Pere de Rodes i Peralada, que va reunir dimarts passat unes 70 persones.