Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges constitueix totes les meses electorals

A Sitges, 19238 persones estan cridades avui a les urnes. Totes les meses electorals han quedat constituïdes segons l’horari previst.

Totes les meses electorals de Sitges s’han pogut constituir segons l’horari previst, de manera que a les 9 del matí han començat les votacions. A Sitges, 19.238 persones estan cridades avui a les urnes. L’Ajuntament recorda que s’han habilitat unes franges horàries en les quals es recomana anar a votar determinats grups de població. La franja d’entre les 9 i les 12 del matí seria la indicada per a persones grans o amb algun tipus de dificultat de mobilitat. Aquesta és la franja, per exemple, en la qual votaran una vintena de residents de l’Hospital de Sant Joan, acompanyats per treballadors d’aquest centre i coordinats per l’Ajuntament per tal d’evitar cues i exposar-los el mínim temps possible, malgrat que tots ells ja estan vacunats.

Per tal de facilitar la votació, l’Ajuntament ha pres algunes mesures a la via pública, com el fet de tallar al trànsit el carrer d’Emili Picó, vora l’Escola Barrachina, perquè la cua es pugui fer amb més comoditat i sigui compatible amb el trànsit de vianants. A totes les seus electorals hi haurà agents de policia per regular els exteriors, a més de 30 responsables sanitaris que vetllaran perquè es compleixin les indicacions sanitàries.

L’última hora de votació, de les 7 a les 8 del vespre, està recomanada per a les persones que pateixen COVID19 o estan fent aïllament preventiu. A aquesta hora, els responsables de les meses electorals es posaran un equip especial de protecció, que consta d’una bata, guants, mascareta, pantalla i/o ulleres protectores. Aquest fet pot ocasionar alguna lentitud, ja que minuts abans de les 7, els membres de les meses s’hauran d’equipar amb el material de protecció adequat.

A causa de la pandèmia, s’han canviat alguns col·legis electorals per tal de comptar amb espai més amplis i garantir així el distanciament social. Aquests casos són el Museu Romàntic, que és un col·legi que es trasllada al Mercat municipal, igual com les persones que votaven a l’antiga Agència de Turisme (Oasis). Les persones que votaven al Sitges Centre de Disseny, ara hauran de votar a l’Escola Maria Ossó. Per la seva part, els electors que votaven al Club Natació i els qui votaven al Local municipal de la carretera de les Costes aniran al pavelló Pins Vens 2. En el cas de les persones que votaven a l’Hospital de Sant Joan i al Casal Municipal de Gent Gran (Carrer de Pau Casals) passen a votar ara al Pavelló de Pins Vens 1 i a Les Botigues de Sitges es canvia l’habitual seu de l’Oficina d’atenció al ciutadà (Passeig marítim, 1) pel local de Les Terrasses (Carrer del Morro curt, 5). En canvi, es mantenen com a seus l’Edifici Miramar, l’Escola Esteve Barrachina, el Centre d’Esplai (Plaça de Catalunya), la Llar d’infants La Moixiganga i el Local municipal de Garraf.  

 

Principals mesures de seguretat

L’Ajuntament de Sitges ha desplegat un ampli paquet de mesures tècniques i humanes per tal de garantir la seguretat durant la jornada electoral. Pel que fa als recursos materials, s’han adquirit 5.000 mascaretes quirúrgiques, 300 FFP2, 100 litres de gel per a les entrades dels col·legis i 150 gel individual per a les meses.

Tots els escenaris de les votacions tenen els exteriors marcats amb senyals visibles per fer la cua a la distància de seguretat exigida. Tant a la cua com a l’interior dels locals, es recomana fer servir mascaretes quirúrgiques o del tipus FPP2

Abans d’accedir al recinte, els votants s’hauran de posar el gel que es trobarà a les entrades dels col·legis. Els responsables de seguretat sanitària indicaran la taula on dipositar el vot en cas que el votant ho desconegui. Només es deixarà entrar a l’interior del col·legi la persona que ha de votar, excepte en el cas de persones que necessitin alguna ajuda que podran anar acompanyades d’una altra persona. Menors d’edat o altres acompanyants hauran d’esperar a l’exterior del centre electoral, sempre evitant concentracions.

Malgrat que les seus de votació tindran les paperetes de totes les formacions polítiques en una taula visible i també hi haurà cabines per garantir el secret del vot, es recomana que cadascú porti el sobre preparat de casa amb la papereta dins. En cap cas, però, s’ha de tancar el sobre i molt menys tancar-lo amb saliva. Les recomanacions són, simplement, portar la papereta que es desitgi dins del sobre adequat.

Un cop a dins del local, també cal mantenir les distàncies, marcades al terra, i dipositar el carnet d’identitat o de conduir en una safata que hi haurà al costat de l’urna. Quan la presidència de la mesa ho indiqui, el votant podrà recollir el seu carnet amb el què s’ha identificat i podrà votar, quan li digui la mateixa presidència. Es pot donar el cas que el president o presidenta demani a la persona que vol votar que mostri el seu rostre per confirmar-ne la identitat, cosa que s’ha de fer retirant-se un instant la mascareta – evitant parlar- i tornant-se-la a posar immediatament un cop la mesa electoral hagi fet aquesta comprovació.

Després de dipositar el sobre dins de l’urna, cal seguir les indicacions per sortir seguint una única direcció, sense aturar-se i tampoc crear concentracions de persones a l’exterior. A més, sobretot a l’interior dels locals, es demana mantenir silenci i parlar el mínim necessari. Durant tot el dia, les portes d’aquests espais de votació estaran obertes per garantir una bona ventilació.

La presidència de la mesa té a la seva disposició individual estris per desinfectar objectes o superfícies. Així, per exemple, desinfectarà la safata on es dipositarà el carnet identificatiu tantes vegades com consideri oportú, igual com ho pot fer amb la part superior de l’urna o qualsevol altre lloc on cregui necessari perquè hagi observat que algú ho ha tocat.

Les meses electorals tindran suficient espai per a que la presidència i les dues vocalies estiguin a un mínim de metre i mig de separació, hi haurà unes mampares de separació entre membres de les meses i votants. 

Els col·legis electorals també acolliran interventors o apoderats acreditats per les diverses formacions polítiques. Aquestes persones hauran d’atendre els requeriments sanitaris com totes les altres (gel, mascareta i distància) i se’ls demana col·laboració per no crear aglomeracions.

En el moment de l’escrutini públic, les persones que estiguin dins del col·legi electoral, també han de mantenir les normes sanitàries i separar-se a la distància adequada, usar mascareta i netejar-se les mans periòdicament.

 

Catalunya

Poc després de les 9 del matí ja s'havia constituït el 85% de les meses electorals a Catalunya i en la majoria de col·legis han començat les votacions. En total a Catalunya hi ha 9.139 meses distribuïdes entre 2.800 col·legis electorals n es pot votar durant la jornada lectoral d'avui. Pel que fa als titulars de les meses, estaven convocades 27.417 persones i 54.834 més com a suplents que, excepcionalment, han fet de vocal o president d'una mesa d'un altre col·legi de la mateixa zona.