Sitges demana al Ministeri un estudi de la dinàmica litoral per abordar solucions definitives a les platges
Sitges, Vilanova i la Geltrú i Cubelles han fet arribar a la Demarcació de costes del Ministeri de Transició ecològica i repte demogràfic una carta per demanar la redacció d’un estudi de la dinàmica litoral de l’àmbit costaner dels tres municipis (incloent-hi l'espai de la xarxa Natura 2000: Costes del Garraf). La volunta d’aquests tres ajuntaments és que aquest estudi especifiqui les problemàtiques de cada una de les platges del litoral del Garraf, per tal de definir un model i uns objectius.
A més d’aquest estudi detallat, els ajuntaments de Sitges, Vilanova i la Geltrú i Cubelles demanen tres accions concretes: la recuperació i manteniment de les praderies de Posidònia (Posidonia oceanica) i Algueró (Cymodocea nodosa) com a primera barrera de contenció de la sorra; la recuperació del sistema dunar com a segona barrera natural per evitar l’erosió i el retrocés de la platja; i la recuperació d’aiguamolls com a tercera barrera natural després del sistema dunar.
La regidora d’Acció ambiental i Transició ecològica de Sitges, Carme Gasulla Blanco, confirma que “tenim problemes i diagnòstics compartits amb la resta del Garraf, malgrat que cadascú té unes especificitats concretes i per tant podem tenir solucions diferents”, però valora que “és el moment de fer un front comú per exigir al Ministeri que aporti solucions serioses, científiques i sostenibles al problema de la gestió de la sorra de la nostra costa”.
Sitges disposa d’un òrgan de participació ciutadana, la Taula de gestió del Litoral, on tècnics i representants de la ciutadania, d’entitats ecologistes o de diverses empreses i ports sitgetans aporten idees i debaten sobre el futur de la gestió de la sorra. L’evolució d’aquest organisme, amb l’acte de les sessions, es pot consultar al portal de participació de l’Ajuntament de Sitges, a través de la plataforma Participa 311.