Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges disposa d’un diagnòstic per a la transició cap a l’economia circular del sector turístic

La regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Sitges ha participat en un projecte pilot per avançar cap a l'economia circular en turisme. L’objectiu és crear productes i serveis que satisfacin les necessitats del sector i generin menor impacte ecològic. El projecte ha inclòs un diagnòstic de la destinació tant des del vessant públic com privat i també un full de ruta, tant global com individual, per a les empreses implicades en el projecte.

Sitges ja disposa d’un full de ruta per avança cap a l’economia circular del sector turístic després de participar en un projecte pilot relacionat amb aquest àmbit i impulsat per Segittur a través de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents (Red DTI) en el qual hi han participat també altres destinacions com Tenerife, Donosti, la comarca de Somontano i Valladolid.

Aquest model d’economia pretén aconseguir un creixement sostenible mitjançant la reducció del consum de recursos, l'augment de la vida útil dels productes, la col·laboració entre actors del territori i la priorització de l'ús davant el consum. Aquest concepte aplicat al sector turístic passa per crear productes i serveis que satisfacin les necessitats però que tinguin menor impacte ecològic. Es tracta d’una alternativa al sistema lineal de consum i una via per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

El regidor de Turisme, Brandon Jones, assegura que “la sostenibilitat turística forma part de l'ADN sitgetà i participar en projectes com aquest ens permet ser capdavanters, millorar la destinació, la qualitat de vida de la ciutadanaia i l'experiència del visitant”. Per a l’elaboració del projecte, Sitges ha comptat amb un grup motor constituït per tècnics amb coneixements de gestió de l'aigua, residus, mobilitat, innovació i promoció turística. També hi ha hagut un segon grup de 10 entitats o empreses d’àmbits relacionats amb el Turisme i que tenen la sostenibilitat com a eix estratègic del seu desenvolupament. Fruit del treball s’ha elaborat un diagnòstic on es destaca que moltes empreses del territori ja estan compromeses amb la sostenibilitat i són un bon referent per a la resta del sector i que donada la trajectòria de Sitges en aquest àmbit s'ha d'abordar la transició del sector turístic cap a l'economia circular de manera ferma. 

 

El document final recull fins a 16 propostes d'accions per desenvolupar a curt, mig i llarg termini i que estan distribuïdes en 4 eixos de treball:

  1. Eix 1 - estratègia, gestió i planificació del turisme circular
  2. Eix 2 - gestió eficient de l'energia, mobilitat i reducció d'emissions
  3. Eix 3 - gestió eficient dels residus i de l'aigua
  4. Eix 4-producció, consum responsable i oferta turística circular

Entre les propostes destaquen la creació d'un sistema d'indicadors, oferir formacions per a tècnics locals i prestadors de serveis, campanyes de conscienciació i acompanyament a les empreses, càlcul de la petjada de carboni i creació de xarxes de col·laboració publico privada per la promoció i posada en marxa de projectes específics. Algunes de les accions plantejades estan també recollides al Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions - Fons Next Generation. 

 

Sobre la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents

Sitges es va adherir el 2022 a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, un projecte de la Secretaria de Estado de Turismo per millorar la competitivitat i digitalització del sector turístic treballant sobre els àmbits de la tecnologia, innovació, sostenibilitat, accessibilitat i governança. El programa està coordinat per Segittur i permet a les entitats que en formen part accedir a projectes pilot innovadors en el territori que suposen una oportunitat de millora per a Sitges. En els darrers mesos s'han desenvolupat projectes pilot de cicle de vida del turista i participat en grups de treball d'àmbit nacional sobre intel·ligència turística i destinacions de sol i platja.