Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges és un dels 74 municipis i 4 entitats de la nova Associació de Municipis i Entitats per a l'Energia Pública

Imatge de la constitució de la nova associació
Imatge de la constitució de la nova associació
Les línies estratègiques de l’Associació de Municipis i Entitats per a l'Energia Pública (AMEP) són impulsar la gestió administrativa de l’entitat; definir el seu model de governança; promoure la incorporació de més municipis i entitats, i la difusió de l’associació entre la ciutadania, els agents socials econòmics i les administracions per generar un debat públic sobre la transició energètica i, en particular, sobre la regulació, la titularitat i la gestió de la xarxa de distribució de l’electricitat

Impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. Aquests són els principals objectius de la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP).

Els representants de 74 municipis i 4 entitats han participat en l’acte de constitució celebrat avui a través d’una plataforma virtual. En primer lloc s’ha constituït l’Associació, s’han aprovat els Estatuts, s’han designat els municipis i entitats que ocuparan els càrrecs i els vocals que també formen part la Comissió Executiva. També s’ha acordat iniciar els tràmits necessaris per inscriure l’AMEP al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya.

El regidor de Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica de l’Ajuntament de Sitges, Xavier Roig, ha volgut agrair “la feina feta per l'Ajuntament de Terrassa liderant la creació d'aquesta associació” i ha destacat que “l'AMEP neix amb l'intenció de ser una eina útil per als municipis, un espai de referència en la transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible, afavorint la col·laboració entre pobles i ciutats per poder compartir experiències i coneixements. I també -i no és un tema menor-, ens agrupem per guanyar força de cara reivindicacions i relacions amb altres administracions. A Sitges, aquest nou organisme ens serà útil com a referent i company de viatge, per fer el nostre camí cap a una transició energètica més sostenible”.

Finalitzat aquest primer acte de constitució, s’ha constituït l’Assemblea General i s’ha aprovat el Pla d’actuació, el pressupost i les quotes ordinàries per a l’any 2021, i l’adhesió de la Xarxa de Pobles i Ciutats per a la sostenibilitat com a membre col·laborador de l’AMEP.

La presidència de l’AMEP correspondrà a l’Ajuntament de Terrassa, i l’ocuparà el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, que és la persona designada pel Ple municipal per representar l’Ajuntament a l’AMEP. La vicepresidència recau en l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan; la secretaria, en el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia i la tresoreria en la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra.

 

Perquè una Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

Avui dia, molts processos, assumptes i problemàtiques tant d’àmbit social, econòmic, territorial com ambiental es desenvolupen a una escala que supera la capacitat i l’abast dels municipis, o almenys d’aquest de forma individual. Des de serveis i infraestructures de tota mena, fins a polítiques molt diverses que tenen una importància vital per la ciutat real: la protecció del medi i la salut, l’habitatge, els transports, l’abastiment i sanejament d’aigua, els mercats de treball, el creixement urbà, les comunicacions i infraestructures, les tecnològiques també, l’ordenació dels espais lliures i el paisatge, etc. L’energia i la seva distribució també.

En aquest escenari, els municipis tenen eines per fer política en una escala superior i amb nous models de governança: mancomunitats, consorcis, àrees metropolitanes i xarxes de municipis. Nous models basats en la cooperació institucional. Les xarxes permeten treballar plegats i intercanviar coneixements i experiències, promoure relacions i col·laboracions, donar suport mutu, interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions, realitzar activitats que individualment no són a l’abast, etc. En resum, els municipis, units, som molt més forts.

 

Finalitats de l’AMEP

Les finalitats i característiques de l’AMEP venen determinades pels seus estatuts. És una associació sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat jurídica d’àmbit territorial català. La seva finalitat és difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquesta fita, a més de desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible.

Avui dia la generació i la comercialització no és el problema, ni tècnic ni normatiu, tot i que queden molts aspectes per millorar. De la distribució en depèn també el model final, i la seva regulació i millora ha de contribuir a facilitar la generació distribuïda, els serveis associats a la smart-grid, i a introduir peatges en funció de la distància i la naturalesa de l’energia transportada.

 

Pla d’actuació

Les quatre línies estratègiques definides en el pla d’actuació són: impulsar la gestió administrativa de l’entitat; definir el seu model de governança; promoure la incorporació de més municipis i entitats, com també la difusió de l’AMEP entre la ciutadania, els agents socials econòmics i les administracions per generar un debat públic sobre la transició energètica i, en particular, sobre la regulació, la titularitat i la gestió de la xarxa de distribució de l’electricitat.

Aquestes pla de treball s’emmarca dins els principals objectius i finalitats de l’AMEP, com són:

  • Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica
  • Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible
  • Intercanviar coneixements i experiències
  • Promoure la col·laboració entre municipis, ajudar-los
  • Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions

 

Els objectius de l’AMEP s’assoliran desenvolupant actuacions com les següents:

  • Creant un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis
  • Organitzant jornades, seminaris i cursos
  • Promovent iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca
  • Participant en xarxes nacionals, estatals i internacionals
  • Incidint en polítiques públiques relatives a l’energia