Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges fa comunitat cap a la transició energètica

L’Ajuntament organitza una xerrada per explicar quines són les passes a seguir per entrar a formar part d’una Comunitat Energètica a la vila. Integrar-se en una Comunitat Energètica pot representar un estalvi entre 120 i 200 euros anuals en la factura de la llum, i participar en la producció de part de l’energia que consumeix cada llar.

La Regidoria de Sostenibilitat, Transició Energètica i Canvi climàtic avança en la implementació de les Comunitats Energètiques a Sitges. Per explicar què són i com la ciutadania interessada pot adherir-s’hi, el dijous 23 de març, a les 18.30 hores, al local del SIS (plaça Catalunya), hi haurà la xerrada ‘Fem comunitat cap a la transició energètica!’.

La finalitat de l’Ajuntament és impulsar Comunitats Energètiques Locals (CEL) entre el veïnat. Les CEL es basen en una instal·lació d’autoconsum compartit, que en una primera fase, s’instal·laran en dependències municipals. Actualment l’Ajuntament ha habilitat els equipament de Les Pruelles, El Cercolet i el Casal d’Avis Joan Maragall, i s’instal·laran plaques també a l’escola Esteve Barrachina. A més, s’ha sol·licitat subvenció al Programa Sectorial Renovables 2030 per dotar també el pavelló de Pins Vens amb fotovoltaica.

El Cercolet serà la primera CEL que entrarà en funcionament. El regidor de Sostenibilitat, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Xavier Roig, explica que “la CEL de la Instal·lació fotovoltaica d’El Cercolet és l’inici i la prova per seguir desenvolupant espais comunitaris de generació i consum d’energia renovable. Tenim clar que per a  la configuració urbana, hi ha una bona part de la població que no pot fer el pas cap a l’autoconsum energètic i aquestes actuacions van encaminades a democratitzar les oportunitats de fer-ho possible. Per una transició energètica sostenible, eficient i sense deixar a ningú enrere”.

La ciutadania en general, que visqui a menys de dos quilòmetres d’aquestes instal·lacions s’hi podrà agregar i començar a consumir l’energia produïda, el que pot representar un estalvi entre 120 i 230 euros anuals en la factura de la llum, a més de l’estalvi ambiental en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). Es donarà prioritat d’accés a les famílies en situació de pobresa energètica.

Les instal·lacions de les Comunitats Energètiques disposen d’un equip que mesura el consum de cada instal·lació fotovoltaica i una plataforma de gestió que enregistra les dades de consum i producció de cada participant. És el mateix Ajuntament qui s’encarrega de la construcció de la instal·lació fotovoltaica, a la qual es podrà accedir mitjançant la presentació d’una sol·licitud, que ha de complir amb els requisits estipulats en un concurs públic. L’ajuntament de Sitges assumeix gran part del cost de la instal·lació, manteniment, assegurança i reposició de material, encara que les persones que aconsegueixin la llicència per formar part de la CEL hauran d’assumir una part mínima d’aquesta despesa. A cada beneficiari se li donarà d’alta a la plataforma i podrà començar a gaudir de l’energia produïda i dels estalvis derivats.

Les comunitats energètiques són una nova manera d’organitzar la forma en què es genera i es consumeix energia. Diferents actors (ens locals, agents socials, econòmics i ciutadania) poden participar de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui amb la producció d’energia, compartint-la o fixant mecanismes de gestió i estalvi energètic. Les comunitats energètiques són un escenari emergent cap a una transició energètica més equitativa i oberta a tothom. A més, permeten reduir la dependència energètica de països tercers i ajuden a democratitzar l’energia, així com a donar oportunitat a participar d’una instal·lació solar sense complicacions ni una despesa elevada.