Sitges millora el servei de salvament a les platges i ofereix formació als bombers
Sitges amplia el contracte del servei de salvament a les platges aquest 2021. El pressupost destinat passa dels 370.000 euros la temporada anterior als 710.000 euros, que s’invertiran aquest estiu per a l’ampliació de personal i de l’horari de servei, l’adequació de les retribucions i a la compra tant de material com de vehicles. Com a novetat principal, el contracte incorpora també el servei de forma estable durant la Setmana Santa. El regidor de Platges, Guillem Escolà, ha explicat que “es tracta d’un servei bàsic per garantir la seguretat a les platges i que salva vides, i hi hem de posar tot l’interès en què disposi de la millor situació i eines per complir amb la seva funció”. La inversió municipal en aquest servei els propers quatre any és de 2,5 M€, en quatre anys.
Les platges disposaran de 18 a 27 professionals titulats, segons els períodes de temporada baixa (de 12 a 18 hores, del 27 de setembre al 12 d’octubre), mitja (d’11 a 18 hores, del 5 al 25 de juny i del 6 al 26 de setembre) o alta (de 10 a 19 hores, del 26 de juny al 5 de setembre).
A banda de les funcions pròpies del servei de salvament i socorrisme a la zona de bany, els professionals del servei desenvolupen funcions de vigilància, prevenció d’accidents i d’assistència a persones amb diversitat funcional que requereixen l’ús de la cadira amfíbia per accedir al mar.
Paral·lelament a les millores del nou contracte de salvament i per garantir el servei en cas de necessitat fora de l’horari o un cop finalitzi la temporada, la regidoria de Platges ha organitzat una formació en salvament marítim, dirigida a 17 Bombers de Sitges. Guillem Escolà ha assegurat que “l’objectiu és que les platges de Sitges, ja sigui amb el servei de salvament o el cos de bombers, disposin de personal qualificat per atendre les diferents necessitats en qualsevol moment de l’any”.
Es tracta d’un curs intensiu que ha començat aquest cap de setmana passat i que continuarà els dies 24 i 25 d’abril a diferents emplaçaments com el Club Natació Sitges, l’auditori de Miramar- Centre Cultural, o a la platja de les Anquines.
La formació inclou tècniques de natació aplicades al rescat aquàtic amb classes pràctiques i teòriques, i rescat aquàtic amb moto d’aigua o embarcació semirígida. Els bombers que participin a la formació podran obtenir o actualitzar la certificació Suport Bàsic Vital (SVB) i Desfibril·lador Extern Semiautomàtic (DEA), que acredita la capacitat i els coneixements per oferir una primera intervenció sanitària a persones amb aturada càrdio-respiratòria.