Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges prepara la Setmana Santa i estableix dues platges lliures de fum

L’Ajuntament de Sitges declara lliures de fum les platges de Sant Sebastià i La Fragata. Per a les persones fumadores, es permetrà fumar a les terrasses de les guinguetes.   La Regidoria de Platges torna a posar en marxa el servei de neteja del litoral, que recull residus a primera línia de mar.

L’Ajuntament de Sitges ha començat a preparar els serveis públics que s’ofereixen a les platges de cara a la Setmana Santa i a la temporada d’estiu. Aquest és un dels actius més importants de la vila i un dels sectors econòmics més destacats. Per aquest motiu, “l’Ajuntament destina aquest 2023 un pressupost de 2’4 milions d’euros per a les platges de Sitges”, tal com recorda l’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell. “Cal preservar les nostres platges amb els millors serveis i aquesta temporada les nostres platges lluiran canvis importants”.

Una de les principals novetats és que les platges de Sant Sebastià i La Fragata es declararan espais lliures de fum, de forma que només es permetrà fumar a les terrasses de les guinguetes i fins als accessos de les platges. La declaració de les platges lliures de fum prohibeix també l’ús de cigarretes electròniques o vaporitzadors en aquestes platges, a partir de l’1 d’abril, coincidint amb l’inici de la Setmana Santa, tal com estableix l’ordenança de platges.

El regidor de Platges, Guillem Escolà, creu que “aquesta mesura és necessària per continuar sumant accions per mantenir les platges i el medi natural en les millors condicions, alhora que fomentem hàbits saludables entre la ciutadania”.

Per acompanyar la declaració sense fum en aquestes dues platges s’han instal·lat cendrers als accessos, així com també s’han instal·lat a la resta de les platges des de Riera Xica fins a Anquines, per donar continuïtat i ampliar l’acció iniciada l’estiu passat a les platges centrals. Més enllà de la prohibició explícita de fumar en aquestes dues platges, en col·laboració amb les guinguetes, l’Ajuntament informarà sobre la necessitat d’incorporar espais lliures de fum, així com dels riscos i les conseqüències del tabac.

El personal del servei de salvament i l’inspector de platges seran, principalment, els encarregats de vetllar pel compliment de la norma que prohibeix fumar en aquestes dues platges, encara que si es detecta un elevat incompliment, el control s’ampliarà amb reforç policial puntual. Les infraccions se sancionaran seguint el règim establert a l’ordenança de platges: es considera infracció lleu fumar a les platges declarades lliures de fum i la sanció aplicada per l’incompliment és de fins a 300 euros.

 

Altres serveis a les platges de Sitges

El servei de salvament a les platges entra en funcionament coincidint amb la Setmana Santa, a partir de l’1 d’abril. Dotat per 1 coordinador i 11 socorristes (cinc a Sitges, dos al poble de Garraf i quatre a Les Botigues), el servei funcionarà de les 12 a les 18 hores. A partir de l’1 de maig i fins al 15 d’octubre, es reactivarà el servei amb l’ampliació de personal i horari corresponent a la temporada d’estiu.

La preparació de les platges per a la Setmana Santa inclou també la instal·lació de 38 rentapeus dobles d’acer inoxidable, amb bancs i passeres de suport, a més de 31 dutxes d’acer inoxidable, de les quals sis són per a persones mobilitat reduïda, amb passeres de fusta, i banys públics. El manteniment previ a l’inici de la Setmana Santa inclou, també, l’adequació de la xarxa de subministrament d’aigua potable i de les aigües als pous de drenatge. No obstant i la instal·lació de dutxes i rentapeus, el servei estarà fora de funcionament fins que la Generalitat de Catalunya desactivi les restriccions d’estalvi d’aigua per la situació de sequera actual. L’Ajuntament instal·larà cartelleria informativa per indicar la falta de subministrament d’aigua per la  situació d’emergència per sequera.

La Regidoria de Platges continuarà amb l’ampliació dels punts nets per incentivar el manteniment a les platges i evitar que els residus acabin al mar.

La previsió es començar a muntar els diferents serveis establerts en el Pla d’Usos 2023, autoritzat pel Servei de Litoral de la Generalitat, en els propers dies, començant per les platges principals o centrals. Aquest 2023, a partir de Sant Joan, quan comença oficialment la temporada alta, les platges funcionaran amb tots els serveis d’activitats al 100%. Aquest estiu, les platges de Sitges oferiran el servei d’un total de 21 lots, que ofereixen servei de restauració, patins, massatges, gandules o tendals, entre d’altres, després que aquesta setmana l’Ajuntament hagi adjudicat els tres lots pendents. A més, actualment hi ha obert el procediment de licitació de sis escoles nàutiques.  

Com a novetat també aquesta temporada, les brigades i els xofers de tractors i maquinària de platges passen a ser plantilla municipal com a personal fix discontinu; fins ara, procedien de plans d’ocupació que es promovien cada temporada. “La finalitat és oferir seguretat i estabilitat a les tasques de manteniment i neteja i preparació de tots els serveis a les platges”, assegura Guillem Escolà. En aquest sentit, es destina un pressupost de 300.000 euros a aquesta partida.

De cara també a la temporada de platges d’aquest 2023, s’instal·larà a la platja de La Fragata una zona infantil amb una piràmide de cordes.

 

Servei de neteja de residus del mar

L’Ajuntament de Sitges ha prorrogat el contracte del servei de neteja del litoral, que recull residus sòlids flotants del mar davant de la costa sitgetana. L’embarcació encarregada del servei està equipada amb motors ecològics de baix consum i es podrà veure al litoral de mitjans de juny a mitjans de setembre, quan recorrerà 37,4 quilòmetres de la costa sis dies a la setmana. L’estiu 2022 amb el servei es van recollir 718 quilograms de residus, dels quals un 72% eren plàstics.