Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges ret homenatge a les Brigades Internacionals

Manifest d’homenatge a les Brigades Internacionals

Manifest dhomenatge a les Brigades Internacionals

Les Brigades Internacionals, formades per persones voluntàries d'arreu del món, van venir fins a l'estat espanyol per combatre el feixisme i defensar la República. Entre 35.000 i 40.000 persones d'Europa, dels Estats Units, d'Austràlia, la Xina o Mongòlia van lluitar al costat del bàndol republicà contra les tropes del general Franco durant la Guerra Civil. El cop d'estat franquista es va produir en un moment, en el qual Europa i el món es polaritzaven a l'entorn de dos eixos antagònics: el feixisme i els drets humans. L'Alemanya d'Adolf Hitler i la Itàlia de Benito Mussolini van col·laborar amb Franco amb tropes, artilleria i estrategues militars.

L'actual ressorgiment del feixisme a casa nostra però també arreu del món amb l'aparició de partits polítics d'ultradreta ha fet ressorgir un nou autoritarisme o una democràcia autoritària que cal combatre. És important preservar la memòria històrica des de les institucions democràtiques, ja que és cabdal per construir la democràcia i els drets fonamentals de la ciutadania i, sobretot, evitar que episodis tràgics, com les guerres, es repeteixin.

El passat cal recordar-lo per entendre el present i, per tant, avui 28 d'octubre, des de l'Ajuntament de Sitges, volem retre un homenatge a les Brigades Internacionals, que van lluitar a favor de la legítima República. Avui fa 84 anys, aquestes persones defensores de la llibertat van haver de deixar el país enmig de la guerra. Amb la publicació d'aquest manifest i la col·locació de la bandera dels i les Brigadistes a la façana de l'Ajuntament de Sitges volem retre un homenatge a la seva lluita antifeixista.

Sitges, 28 d’octubre de 2022