Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un tram del Passeig marítim tindrà un jardí adaptat a l’emergència climàtica

La zona de la prova és un espai fins ara amb gespa, però que passarà a tenir materials i plantes autòctones més ajustades al lloc que ocupa.

Un tram de l’espai enjardinat del Passeig marítim, a l’alçada de la platja de l’Estanyol, és el lloc triat per fer-hi una prova pilot de replantació amb nous materials autòctons i plantes que s’ajustin millor al lloc on es planten i l’actual moment climàtic. Avui mateix, ha començat el tractament per eliminar la gespa existent i començar a dissenyar el nou jardí, que fa un rectangle de 16,80 x 13,35 metres. Les espècies que s’hi posaran són autòctones del mediterrani amb baix consum hídric, a més de ser resistents a l’acció del mar. El disseny de l’espai contempla el manteniment dels tamarius existents i la incorporació d’una seixantena d’unitats de planta gran (tipus Ammophila arenaria, Hyparrhenia hirta, Pistacia lentiscus o similars), una quarentena d’unitats de planta mitjana (tipus Chamaerops humilis i Dorycnium pentaphyllum o similar) i entre 270 i 280 unitats de planta petita (tipus Crithmum maritimum, Helicrysum stoechas, Eryngium maritimum, Euphorbia, Artemisia, Plantago crassifolia, Calystegia Soldanella o similar). 

Un cop s’hagi extret la gespa, es reorganitzarà l’espai i es faran accions per millorar la qualitat i l’aparença del jardí. A més, també s’instal·larà un reg gota a gota i es farà el manteniment de la zona. La regidora d’Acció ambiental i Transició ecològica, Carme Gasulla Blanco, explica que “fa pocs dies, la primera jornada de la Taula del Verd Urbà ja va posar sobre la taula la necessitat d’adaptar les zones verdes a la situació climàtica que estem vivint, amb un verd urbà de baix consum hídric” i afegeix que “aquest jardí del Passeig serà una prova per anar cap a una jardineria municipal més sostenible, tot i que tenim clar que hem de tractar cada zona de Sitges amb les seves especificitats”.   

Els treballs en aquest jardí del Passeig marítim avançaran durant el mes de novembre amb la instal·lació dels nous materials autòctons, la instal·lació del reg gota a gota i una tanca perimetral. Posteriorment, al desembre, es preveu la instal·lació d’un cartell informatiu amb les espècies que s’hi hauran plantat i indicacions d’educació ambiental. La zona tindrà un manteniment per analitzar com està funcionant el nou disseny d’aquest espai verd.

Per a qualsevol dubte, la ciutadania pot contactar amb el Departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sitges al correu sostenibilitat@sitges.cat.