Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Benestar animal

L’Ajuntament recorda les restriccions de la nova llei en l’accés d’animals a diversos espais i transports

Sitges inicia una campanya per recordar els espais i transports on no poden accedir els animals, fruit de l’entrada en vigor de la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals.

La Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals, estipula que  els animals de companyia no poden constituir un risc per a persones o per a altres animals, per això s’han de respectar en tot moment les condicions establertes de seguretat i higienico-sanitàries. En aquest sentit, l’Ajuntament recorda on es pot accedir amb l’animal i quines són les consideracions que cal tenir en compte.

La llei indica que els gossos no poden quedar lligats a l’exterior dels establiments quan la persona responsable és al seu interior. Per aquest motiu, s’han precintat  les argolles de l’exterior del Mercat, OAC i altres dependències municipals i en les pròximes setmanes s’aniran retirant.

Paral·lelament, l’Ajuntament subratlla també que els animals de companyia no poden circular per llocs públics sense la supervisió presencial de la persona responsable de la seva cura i comportament.

La llei preveu les excepcions per als gossos d’assistència i els gossos dels Cossos de seguretat de l’estat, que en l’exercici de les seves funcions podran circular lliurement en els transports públics urbans, sempre que vagin acompanyats de la persona amb discapacitat o l’agent de seguretat. Els gossos d’assistència podran accedir a qualsevol espai acompanyant la persona a la qual assisteixin.

 

Règim d’accés dels animals

 

La nova llei indica específicament el règim d’accés dels animals a mitjans de transport, establiments i espais públics, que és el següent:

Bars i restaurants: Permès, tant als interiors com a les terrasses, excepte a zones d’elaboració, manipulació o emmagatzematge d’aliments (per exemple: darrera la barra, cuina o magatzem d’aliments). Els gossos aniran amb morrió (si escau) i lligats o en gàbies de transport adequades. Caldrà evitar que els animals entrin en contacte amb l’equip i material del local i amb el personal de l’establiment, així com amb les superfícies de les taules i de la barra. Se’ls podrà donar de menjar i beure amb utensilis dissenyats expressament per l’alimentació dels animals. Se’n pot prohibir l’accés, si es senyalitza amb un cartell visible des de l’exterior de l’establiment.

Mercat municipal i botigues d’alimentació: Està prohibit i cal senyalitzar-ho per a que sigui visible des de l’exterior.

Botigues (no d’alimentació): Està permès. Els gossos aniran amb morrió (si cal) i lligats. Se’n pot prohibir l’accés si es senyalitza amb un cartell visible des de l’exterior de l’establiment.

Hotels, albergs i pensions: Està permès, excepte l’accés a zones d’elaboració, manipulació o emmagatzematge d’aliments. Els gossos aniran amb morrió (si escau) i lligats. Se’n pot prohibir l’accés si es senyalitza amb un cartell visible des de l’exterior de l’establiment.

Dependències municipals de l’Ajuntament de Sitges, camps esportius municipals i Poliesportiu Pins Vens: Prohibit, amb una ordenança local que ho estableix. Hi ha una senyal visible des de l’exterior que així ho indica.  

Platges: Es prohibeix la circulació i permanència de qualsevol tipus d’animals durant la temporada de bany (des de l’inici de la Setmana Santa, fins al cap de setmana posterior al dia 15 d’octubre) a totes les platges i cales de Sitges, exceptuant les que estiguin expressament autoritzades  (la platja de Vallcarca i del Cellerot).

Piscines d’hotels, apartaments turístics, piscina municipal i parcs infantils: Prohibit.

Bus urbà: Permès. Els gossos han d’anar amb morrió, lligats i sense molestar els passatgers. Els animals domèstics poden anar en una gàbia de transport adequada, en condicions higièniques i de seguretat oportunes i amb la documentació corresponent.

Taxi i VTC: La decisió és discrecional del conductor, excepte en circumstàncies degudament justificades.

Trens, vaixells i avions: Es permet, sempre que l’accés es faci com estableixen els operadors de cada mitjà de transport.