Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Comunicat de l'Ajuntament de Sitges en relació a les llars d'Infants Municipals

Davant la situació generada amb motiu de la licitació per a la gestió de les llars d’Infants Municipals, “El Cercolet” i “La Moixiganga”, el Govern Municipal vol expressar els següents punts

 

 • En primer lloc, volem posar en valor la feina de totes les educadores i personal de les Llars d’Infants Municipals. Fan una tasca fonamental en una etapa educativa no obligatòria però que considerem essencial i una prioritat per al desenvolupament dels infants. És per aquest motiu, que l’Ajuntament garanteix un servei d’excel·lència a les llars d’infants.

 

 • El govern municipal, tal com es comprometia en el Pla d’Actuació Municipal (PAM), va realitzar el 2021 un estudi per analitzar la viabilitat de la municipalització de les llars d’infants municipals. L’estudi va concloure que, en aquell moment, la municipalització no era viable la seva execució. Les conclusions es poden consultar en qualsevol moment.

 

 • El Cercolet i La Moixiganga són un servei públic municipal. Com en molts altres serveis municipals, l’Ajuntament contracta el suport d’empreses externes per a la seva gestió.

 

 • Aquests contractes tenen una duració limitada, que s’ha de renovar periòdicament. Des de la Regidoria d’Educació s’ha procedit a efectuar la corresponent convocatòria pública, per tal que les empreses i entitats especialitzades en educació infantil puguin optar a la gestió del servei. Aquesta convocatòria està ara en la seva fase final.

 

 • La Llei de Contractes estableix que el desistiment en un procediment de contractació només pot ser interromput per causa d'una infracció molt greu en el procediment de licitació, i actualment no és el cas. Aturar aquest procediment, pot comportar la marxa del gestor actual i una situació greu en la continuïtat de les llars d'infants, que quedarien sense gestor, perjudicant a tothom: als infants, a les famílies i també a les educadores.

 

 • La documentació de la licitació s’ha pogut consultar en tot moment i de forma lliure al Portal de Contractació i al Portal de Transparència de l’Ajuntament de Sitges.

 

 • En aquests contractes, l’Estatut dels Treballadors i els Convenis Col·lectius de cada sector són els que estableixen les condicions de treball de cada col·lectiu (com en el cas de les educadores de les llars i, també d’altres serveis públics com el de socorrisme o el de vigilància). A aquestes condicions mínimes, s'han d'afegir les millores individuals que els treballadors puguin tenir reconegudes, com és el cas de les educadores de les llars d'infants.

 

 

 • L’Ajuntament de Sitges té una experiència directa i molt negativa després que al 2010 es fes un increment salarial no regulat que va acabar amb condemnes als Tribunals de Justícia cap a l’Ajuntament de Sitges. Això va comportar haver de fer una indemnització a l’empresa que gestiona les llars de més d’1,4 milions d’euros. Aquesta decisió passada, arbitrària i alegal, és en bona part, la causa i l’origen de molts dels problemes que s’arrosseguen a les llars d’infants.

 

 • El Govern municipal entén i comparteix les reivindicacions laborals de les educadores de les llars i els motius de la seva mobilització, no només a Sitges sinó arreu, per aconseguir millores davant la patronal del sector que considera necessàries i justificades. Per aquest motiu, en la licitació que està a punt de finalitzar, es preveu que, en cas de produir-se millores en la negociació del conveni, es podrà modificar el contracte per assegurar la seva aplicació immediata.

 

 • Les llars d’infants municipals han estat i són un valor per a Sitges. Fins i tot, en els moments més durs, quan el cofinançament que prestava la Generalitat es va tallar, l’Ajuntament de Sitges va assumir totes les despeses sense dubtar-ne ni un sol moment.

 

 • Davant de la convocatòria de vaga, l’Ajuntament s’ha adreçat a convocants i empresa per requerir una proposta de serveis mínims, que, com en convocatòries anteriors, haurà de ser d’un mínim del 50% dels docents i les direccions de cada centre. Els ho hem demanat en diverses ocasions i ens adreçarem directament a l’Autoritat Laboral per tal que si no hi ha acord entre les parts es pugui assegurar per altres vies.

 

 • Els objectius més immediats són:
  • Tancar la licitació en curs amb la major brevetat.
  • Assegurar que l’exercici legítim del dret de vaga no comprometi els serveis mínims essencials.
  • Com ja teníem previst, continuarem executant millores i inversions a les llars municipals.
  • Expressem el nostre compromís d’avaluar les ràtios de personal per al desenvolupament del servei. Ens comprometem a traslladar la necessitat d’ampliació al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya si aquestes ràtios són insuficients

 

 • Per finalitzar, el Govern Municipal reitera el suport total a les treballadores i famílies.